USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

10 Mart 2025 09:32

Nesnelerin yapay zekasına hazır mısınız?

Thinkz Pazarlama Direktörü Emilie Bramly Sraya, "Şehirleri daha akıllı, daha sürdürülebilir ortamlara dönüştürecek iki itici güç bulunuyor: Yapay zeka ve nesnelerin interneti… yapay zeka destekli çözümlerle doğrulanan gerçek zamanlı veriler, akılli mobilite sistemleri ve çevre dostu teknolojilerin entegrasyonu kentsel verimliliği artıracak” diyor.

Nesnelerin yapay zekasına hazır mısınız?

Nesnelerin interneti ve yapay zeka odaklı çalışmalarıyla gerçek zamanlı verileri yorumlayarak ileri teknolojiye erişimi kolaylaştırmayı, kentsel yaşamı, turizmi ve şehir yönetimini geliştirmeyi hedefleyen Thinkz'nin Pazarlama Direktörü Emilie Bramly Sraya, 2025 ve sonrasında akıllı şehirlerin geleceğine yön verecek trendleri 8 başlıkta özetliyor.

1-AIOT'NİN YÜKSELİŞİ: BAĞLANTILI ZEKA İLE ŞEHİRLERİ DÖNÜŞTÜRMEK

AIoT (nesnelerin yapay zekası), 2025'te akıllı şehirler için en belirleyici trendlerden biri olacak. Birbirine bağlı IoT cihazlarının yükselişiyle şehirler büyük miktarda veri üretecek ve yapay zeka bu verileri gerçek zamanlı olarak işleyerek daha bilinçli karar almaya olanak tanıyacak. Trafik yönetim sistemleri, trafik ışıklarını ayarlamak ve kentsel akışı optimize etmek için yapay zekadan yararlanırken; hava kalitesi izleme sistemleri kirlilik seviyelerini belirlemek ve çevresel riskleri azaltmak adına eylemler önermek için de yapay zekayı kullanacak. Örneğin; trafik yönetim sistemleri sensörlerden ve kameralardan gelen verileri işlemek, trafik düzenlerini tahmin etmek ve trafik ışığı zamanlamalarını dinamik olarak ayarlamak için yapay zekayı kullanacak. Benzer şekilde hava kalitesi izleme sistemleri, kirlilik seviyelerini tespit ederek ve hava kalitesini iyileştirmek için gerçek zamanlı eylemler önererek şehirlerin çevresel endişelere yanıt vermesine yardımcı olacak. Örneğin; Londra gibi şehirler trafik sıkışıklığını yönetmek için şimdiden öngörücü modeller kullanıyor. Yapay zeka, gerçek zamanlı verileri analiz ederek hangi bölgelerin yoğun trafik sıkışıklığı yaşayacağını tahmin ediyor, yetkililerin trafiği yeniden yönlendirmesine veya kesintiyi en aza indirmek için toplu taşıma programlarını ayarlamasına olanak tanıyor.

2-DİJİTAL İKİZLER: DAHA AKILLI PLANLAMA İÇİN SANAL BİR MODEL

Dijital ikizler (fiziksel kentsel ortamların sanal kopyaları), 2025 yılında kentsel yönetim için olmazsa olmaz araçlar haline gelecek. Dijital ikizler, IoT sensörlerinden gelen gerçek zamanlı verileri entegre ederek şehir planlamacılarının fiziksel değişiklikleri uygulamadan önce farklı senaryoları simüle etmelerine ve analiz etmelerine olanak tanıyor. Almanya'daki Aachen gibi şehirler, trafik akışını iyileştirmek ve yenilenebilir enerji sistemlerini entegre etmek için dijital ikiz teknolojisine odaklanıyor. Yetkililer; şehrin sanal bir modelini oluşturarak, herhangi bir fiziksel değişiklik yapmadan önce trafik akışındaki değişiklikler veya yenilenebilir enerji kaynaklarının tanıtımı gibi farklı kentsel gelişim senaryolarını test edebilme şansına sahip.

3-ÇEVRE DOSTU ŞEHİRLER İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLER

Sürdürülebilirlik, 2025 yılında şehirler için en önemli öncelik olmaya devam edecek. IoT destekli çözümler şehirlerin enerji, su ve atıkları daha verimli bir şekilde yönetmesine yardımcı olacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarını entegre eden ve enerji dağıtımını yöneten akıllı şebekeler norm haline gelecek. Örneğin, Amsterdam halihazırda enerji tüketimini izlemek, talebi dengelemek ve şehir genelinde kaynak kullanımını optimize etmek için akıllı şebekeleri kullanıyor.

Rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını entegre ederek, IoT destekli akıllı şebekeler istikrarlı ve sürdürülebilir bir enerji tedariki sağlamaya yardımcı oluyor. Benzer şekilde, Thinkz'in gerçek zamanlı veri çözümleri şehirlerin enerji kullanımını optimize ediyor, kirlilik seviyelerini yönetiyor ve atığı azaltıyor.

4-ŞEHİRLERİ DAHA TEMİZ VE VERİMLİ KILACAK AKILLI ATIK YÖNETİMİ

Akıllı şehirlerde atık yönetiminin geleceği, atık seviyelerini izlemek ve toplama rotalarını optimize etmek için IoT sensörlerine dayanacak. Paris'te halihazırda konuşlandırılan akıllı atık sistemleri; gereksiz kamyon yolculuklarını azaltmayı, yakıt tüketimi- emisyonları düşürmek için gerçek zamanlı veriler sağlamayı ve şehirleri daha temiz ve daha verimli hale getirmeyi hedefliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR