2016 yılında Letonya'da kurulan ve sınır ötesi bir pazar yeri olmasıyla farklılaşan Joom, 5 yılı aşkın bir süredir Lüksemburg, Rusya, Hong Kong, Çin ve ABD'de ofisler açtı. Dünya çapında 400 milyondan fazla indirmeye sahip olan Joom, 21 dil konuşuyor, yaklaşık 200 ülkede mevcut ve Avrupa ve Asya'dan yaklaşık 10 milyon benzersiz ürün sunuyor. Mobil üzerinden yaptığı işlemlerin yüzde 95'i ile satıcıların tamamen yeni bir kitleye ulaşmasını sağlıyor. Joom Türkiye, Almanya ve Ukrayna İş Geliştirme Başkanı Alexander Zaitsev, kuruluş hikayeleri ve Türkiye'deki hedeflerini platinonline.com okurlarıyla paylaşıyor.
Joom ne zaman ve nasıl kuruldu? Kısa bilgi verebilir misiniz?
Joom'u piyasaya sürmeden önce, uluslararası alanda güçlü olabilecek bir iş modeli arıyorduk. Sınır ötesi bir pazar yeri en iyi seçenek gibi görünüyordu. Burada daha önce görülmüş farklı ülkelerden satıcılar ve alıcılar arasında bağlantı kurma fikrinden değil, Batı pazarına tamamen yeni bir konsept, yani sosyal e-ticaret tanıtmaktan bahsediyoruz.
Bu nedenle, en başından beri Joom'u yerleşik bir sosyal ağ, kişiselleştirilmiş teklifler ve öneriler ile markalar ve kanaat önderleri için bir platform içeren bir alışveriş uygulaması olarak geliştiriyoruz. Açıkçası tek bir günde inşa edilmedi, ancak hizmet lansmanından bu yana sürekli bu yönde gelişiyor.
Her ihtiyaca, zevke ve bütçeye hitap eden bir platform olmak için çalışıyoruz. Bu nedenle, düşük fiyatlara değil, ürün genişletme, sosyalleşme, kişiselleştirme ve hepsinden önemlisi hizmet güvenilirliğine odaklanıyoruz. Bu, Joom Logistics'i yaratmamızın temel nedeni. Uluslararası teslimat açısından tüm rakiplerimizin üzerinde bir kesim olmayı hedefliyoruz.
Joom Türkiye'de ne yapıyor?
2 yıl önce Joom, Türkiye'de koca bir 0'dı. 0 satıcı, 0 ürün listesi ve 0 ortakla yola çıktık. Şimdi 2021'e, yüzlerce tüccar, listelenen düzinelerce ürün ve bölge çapında güçlü bir ortak ağ ile Joom'da en hızlı büyüyen kökenlerden biri olarak Türkiye ile başlıyoruz. Büyüme sadece bir faktörle açıklanamaz, bir kombinasyon. Her şeyden önce doğru ürün çeşidi stratejisini seçtik, ardından Joom pazarlama ekibinin ürünleri tanıtmasını kolaylaştırdık ve son olarak tüccarların bize katılıp satış yapmasını çok kolaylaştırdık.
Türkiye pazarına çok önem veriyoruz ve bölgeyi aktif olarak geliştiriyoruz. Türkiye projesi 2020'de patlamalı büyüme dinamikleri gösterdi ve 2021'de de hızına ayak uydurmak için tüm şansları var. Bunu kendi tarafımızdan destekliyoruz. Örneğin, nisan ayında Joom'un patlama yapan özel bir "Türk ayı" kampanyası vardı. Tüm ay boyunca Türk mallarını özel olarak tanıttık, birçok seçim ve oyun vardı ve 700 binden fazla izleyiciyi kapsayan influencer'larla harika bir kampanya düzenledik.
Türkiye pazarı Joom için ne anlama geliyor? Bu pazara girerken ana faktörler nelerdi?
Bugün Joom için Türkiye pazarı, ana ürün yelpazesinden biridir. İhracat olanakları açısından Türkiye'nin "yeni Çin" olduğuna inanıyoruz. Joom, moda ürünleri aramak için Türkiye pazarına giriş yaptı (Türkiye bu ürünleri ihraç etmekte tarihsel olarak güçlüydü), ancak en az bunun kadar ilginç bir şey daha bulduk. Joom Türk tüccarları, ev ve mutfak ürünleri, ev tekstili, çocuk ürünleri, kozmetik, ev aletleri ve diğerleri gibi tüm kategorilerden süper geniş bir ürün yelpazesi ile bizi şaşırttı. Ve hepsi Joom ürünleri arasındaki yerini başarıyla aldı ve mükemmel satış sonuçları gösterdi.
E-ticaret, pandemi sürecinin yardımcı olduğu sektörlerden biri... Bu noktada 2021'i nasıl değerlendiriyorsunuz?
Evet bu doğru. Zorlu küresel ekonomik iklime rağmen, geçen yıl Joom Group için büyüme yılı oldu. Şirket, en güvenilir sınır ötesi pazar yeri olma stratejisini uygulamak ve sosyal e-ticareti yeni bir düzeye taşımak için çok çalışıyordu. Kriz sayesinde, birkaç ay içinde Joom, birçok açıdan önceki 4 yılda yapılandan daha fazlasını yapmayı başardı ve tüccarların müşterilerine hizmet etmesine yardımcı olma misyonunda daha ileri adımlar atmasını sağlayan bir dizi yeni iddialı küresel girişim başlattı.
İlk olarak, kendi lojistik şirketimiz bir çığır açtı ve kelimenin tam anlamıyla bir mucize gerçekleştirdi: Rakiplerimizin çoğu ürünlerini Çin'den uçurmayı bile başaramazken, biz asla ürün sevkiyatını durdurmadık.
Ayrıca, influencer pazarlamamızı geliştirme konusunda çok şey yaptık. Birçok küresel anket, küresel olarak e-ticaretin artmasına rağmen, alışveriş yapan kişi başına ortalama aylık çevrimiçi harcamanın pandemi sırasında belirgin şekilde düştüğünü gösterdi. Belirsizlik döneminde insanlar bilinçli tüketime daha duyarlı oldukları sürece bu kesinlikle normaldir - daha iyi kararlar almaya çalışırlar ve daha düşük fiyatlarla daha kaliteli ürünler ararlar. Bizim için bu, etkileyici pazarlamamızı güçlendirmek ve dünya çapındaki dahili blogger topluluklarımızı güçlendirmek için bir fırsat oldu. Daha fazla ürün testimiz ve dolayısıyla müşterilerin güvenini sağlayan daha fazla incelememiz oldu.
Bu, aynı zamanda, müşterilere göndermeden önce ürünleri doğrulayan ilk pazar yeri olmamızı sağlayan özel bir ürün denetimi - manuel kalite kontrol hizmeti - oluşturmamızın da nedeniydi.
Bu noktada e-ticaret platformlarının bu dönemde kendi kargo şirketlerini açtığına tanık olduk. Joom'un bu alanda herhangi bir atılımı oldu mu?
Biz bunu ana akım haline gelmeden önce yaptık. Joom Group, pandemiden çok önce 2017'de kendi lojistik şirketi Joom Logistics'i tanıttı. Joom pazar yerinin diğer tüm sınır ötesi pazarlardan ayıran özelliklerinden biri güvenli ve hızlı teslimattır. Sadece lojistiği kendiniz yönetirseniz güvenli ve hızlı teslimat yapabileceğinize inanıyoruz. Bu nedenle Joom Logistics, en başından itibaren ana pazarlarımız olan Çin ve Türkiye'de operasyonlar başlattı ve 2021'de Avrupalı ve Koreli tüccarlar için operasyonlar başlattı.
Joom Türkiye tüccarları "her şey dahil " lojistik hizmetimizden yararlanıyor – günlük olarak kolilerini İstanbul depolarından alıyor, işliyor, ihracat işlemlerini yapıyor ve 190'dan fazla ülkedeki Joom müşterilerine başarıyla teslim ediyoruz. Joom Türkiye tüccarları lojistik hakkında endişelenmez - Joom bunu yüzde 100 karşılar
2022 için yatırımlarınızı ve beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?
2022'de Joom yeni bölgelere açılmaya ve Türk tüccarlara ürünlerini satabilecekleri yeni müşteri kitleleri getirmeye devam edecek, ürünleri tanıtmak için yeni pazarlama ve Influencer pazarlama araçlarını (örneğin canlı akış gibi) tanıtacağız. Joom Logistics operasyonlarını kusursuz hale getirmek için nakliye maliyetlerini ve koşullarını iyileştirmeye devam edeceğiz ve elbette Joom'da mümkün olduğunca çok sayıda En İyi mağaza statüsüne sahip Türk tüccarları memnun etmek için çok çalışacağız. 2022'de başlatmayı planladığımız birkaç yeni pazarlama ve reklam projesi daha var, şu an size söyleyemem. Ama sizi temin ederim ki Türk tüccarlar kesinlikle onları sevecek!