USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

04 Ağustos 2023 13:39

Gıda teknolojilerinin yarını

PwC'nin ‘Tüketici Dünyasının Geleceği' raporu; tüketicilerin gıda değer zincirinde şeffaflık ve sürdürülebilirliğe önem vererek sağlıklı gıdalara yöneldiğini gösteriyor. 2023 ve sonrasında gıda sektöründe yepyeni gelişmelere şahitlik edeceğiz. Öncelikle tarımın finansmanı ve sürdürülebilirlik yatırımları hızla artacak. Şeffaf ve güvenli üretim odağında tarım ve gıda odaklı sektörler hızla dijitalleşecek. Bu noktada yeni nesil çiftçilerin ileri teknolojilerle entegrasyonu sağlanacak.

Gıda teknolojilerinin yarını

Gıda israfının önüne geçecek yeni iş modelleri gündeme gelecek. Toprağı korumak için rejeneratif tarım uygulamaları artış gösterecek. Gıda sektöründe faaliyet gösteren şirketler hem verimliliklerini artırmak hem de gıda güvenliği ve hijyenini en üst düzeye taşımak için gıda teknolojilerine yönelik yatırımlara odaklanacak.

YAPAY ZEKA ARTIK HER YERDE

Endüstri 4.0 süreci ile entegre biçimde ilerleyen yapay zeka, nesnelerin interneti, blok zinciri, büyük veri, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojileri gıdadan otomotive, tekstilden hazır giyime kadar üretim odaklı tüm sektörlere fütüristik bir gelecek vadediyor. Artık bilim kurgu filmlerinden aşina olduğumuz her detay; hem gündelik yaşamlarımızda hem de iş hayatımızda sık sık karşımıza çıkıyor. Robot işçiler, robot petler, robot garsonlar hatta robot spikerler ile karşılaşmak bizi hiç şaşırtmıyor. Her geçen gün daha da akıllı olma yolunda ilerleyen yapay zekanın yakın gelecekte nasıl bir dönüşüm inşa edeceğine ise hep birlikte şahitlik edeceğiz. Tam da bu noktada endüstri 4.0'ın tüm bileşenleriyle karşımıza çıkan 'lights-out manufacturing' yani karanlık fabrikalar, artık insan gücüne ihtiyaç duymadan faaliyet gösteriyor.

ÜÇ AŞAMALI AVANTAJ SAĞLIYOR

01I İş gücü maliyetini azaltıyor, verimliliği artırıyor

02I Alanında uzman çalışanları kendilerini geliştirebilecekleri inovatif alanlara kanalize ediyor

03I Enerji verimliliği ve rekabet avantajı sağlıyor

KARANLIK FABRİKALARIN ÖNCÜLERİ

Gıda güvenliği açısından bakıldığında yakın gelecekte gıda ve içecek sektörlerinde faaliyet gösteren ulusal ve küresel şirketlerin de karanlık fabrika yatırımlarına hız verecekleri son derece aşikâr. Global arenada en dikkat çeken karanlık fabrikalar ise şöyle sıralanıyor:

Fanuc:

Karanlık fabrikalara global arenada verilebilecek en başarılı örneklerin başında Japonya'daki Fanuc fabrikası geliyor. Bu fabrikada robotlar, 2001 yılından bu yana robot üretiyor. Bir ay boyunca müdahale edilmeden çalışabilen robotlar sayesinde fabrikada ışıklar, ısıtma ve soğutma sistemleri kapatılıyor. Üretim ise 7/24 devam ediyor.

Changying Precision Technology Company:

Bir diğer başarılı örnek ise Çin'deki telefon parça üreticisi Changying Precision Technology Company... Üretim tesisinde her detay yani makineler, kamyonlar ve depo ekipmanları, bilgisayarlar tarafından denetleniyor. Yetkililer bu sayede verimliliğin yüzde 250 arttığını, hatalı süreçlerin ise yüzde 80 oranında azaldığını ifade ediyor.

Philips ve Adidas:

Philips, Hollanda'daki fabrikasında 128 robotla tıraş makinesi üretirken; Adidas markası ise Speed Factory tesisinde spor ayakkabılarını robotlar aracılığıyla üretiyor.

GIDA SEKTÖRÜNDE EN ÇOK İHTİYAÇ DUYULAN POZİSYONLAR

21 ülkede, 11 dilde insan kaynaklığı danışmanlığı sunan The Indeed Career GuIde'ın analizine göre gıda sektöründe özellikle de gıda güvenliği alanında ihtiyaç duyulan yeni pozisyonlar bulunuyor. Bu nedenle yeni neslin kariyer planlaması yaparken bu yeni iş fırsatlarını göz önünde tutmaları büyük önem taşıyor:

Kalite kontrol teknisyeni:

Üretim sürecinde gıda ürünleri ve ham maddelerin gıda sektöründe öne çıkan kalite standartlarını karşılayıp karşılamadığını analiz edecek kalite kontrol teknisyenlerine yönelik talep hızla artıyor.

Gıda teknolojisi uzmanı:

Beslenme bilgisi ve etiketleme de dahil olmak üzere gıda ürününün geliştirilmesi sürecindeki her aşamayı denetleyen gıda teknolojisi uzmanları, faaliyet göstedikleri alandaki tüm yeni gelişmeleri yakından takip ederek verimlilik ve kalitenin artmasına yön veriyor.

Makine operatörü:

Makine operatörleri, gıda üretim sürecinde yer alan teknolojinin işletilmesinden sorumludur. Makine operatörünün görevi ise şirketin geliştirdiği ürüne ve teknolojik ihtiyaçlara göre farklılık gösteriyor.

Endüstriyel mekanik uzmanı:

Gıda üretim uzmanı kimliklerinin yanı sıra üretim sürecinde kullanılan makine ve ekipmanların teknik sürecinden de sorumlu olan endüstriyel mekanik uzmanları, makinelerin sorunsuz çalışmasını denetliyor.

Sistem analisti:

Gıda üretim tesislerinin verimli çalışmasına yön veren teknolojik çözümler tasarlayan sistem analistleri, sonuç odaklı bir bakış açısıyla ilerliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR