USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

16 Ocak 2025 13:34

Geleceğin modası giyilebilir teknolojiden geçiyor

Dijital dünyanın heyecan verici yeni üyesi olarak görülen giyilebilir teknolojiler, günlük hayatımızda çoktan yer edinmeye başladı. Akıllı saatler, fitness bileklikleri, sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) gözlükleri, akıllı kıyafet gibi ürünler günlük yaşantıyı verimli ve sağlıklı hale getiriyor. Platin okurları için giyilebilir teknoloji dünyasının geldiği noktayı ve geleceğini mercek altına aldık.

Geleceğin modası giyilebilir teknolojiden geçiyor

Dijital dönüşüm çağında insan hayatına hızlı bir şekilde adapte olan ve gün geçtikçe kullanım alanını genişleten giyilebilir teknolojiler, geleceğin modası ve sağlık asistanı olarak karşımıza çıkıyor. Vücudun bir parçası olarak taşınabilen bu teknoloji; kullanıcının fiziksel aktivitelerini, sağlık verilerini ve çevresel bilgilerini izleyerek elde ettiği verileri analiz edip kullanıcıya geri bildirim olarak sunabiliyor. Teknoloji ve modanın hızlı entegrasyonu ise giyilebilir teknolojileri, moda dünyasında da önemli bir yere koyuyor. Sağlıktan eğlenceye, spordan iş dünyasına, modadan endüstriyel çözümlere kadar birçok alanda sağladığı teknolojiler ile hayatı kolaylaştıran giyilebilir teknolojilerin küresel pazar büyüklüğü, geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre yüzde 20 artışla 154.8 milyar dolara ulaştı. Önümüzdeki beş yılda ise pazar büyüklüğünün 600 milyar dolara çıkabileceği hesaplanıyor. Böylesine önemli derecede büyüme gösteren bir alan kuşkusuz dev teknoloji şirketlerinin de iştahını kabartıyor. Nitekim geçtiğimiz aylarda Meta, yeni teknoloji ürünü 'Orion'u dünyaya sundu. Giyilebilen teknoloji dünyasının en yeni ve gözde ürünü Orion AR, kullanıcıların çevrelerini görebilirken holografik deneyimler yaşamalarına imkan sağlıyor. Meta CEO'su Mark Zuckerberg'un giyilebilir cihazlar üzerine sarf ettiği, "Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik geleceğin iş, oyun ve sosyal deneyimlerinin temelini oluşturacak" sözleri ise dev teknoloji şirketlerinin bu alanda kıyasıya bir rekabet içerisinde olacağının ipuçlarını bizlere gösteriyor.

Türkiye'de giyilebilir teknolojiler alanında pazar büyüklüğünün, geçtiğimiz yıl 2.5 milyar dolar seviyesine ulaştığı, küresel pazardaki payının ise yüzde 1.6 olduğu belirlendi. Önümüzdeki beş yıl içerisinde ise pazarın 10 milyar dolar seviyesine ulaşabileceği öngörülüyor. Türkiye, giyilebilir teknolojiler alanında dünyadaki çalışmaları yakından takip ederken yenilikçi ürünler ortaya koyan girişimcilere sahip bir ülke konumunda yer alıyor. Nitekim bu alanda Ar-Ge çalışmaları yürüten yerli teknoloji şirketi Karel, hayata geçirdiği Inno4Health projesiyle Avrupa Birliği'nin yeni teknolojiler ve projeler geliştirmek üzere oluşturduğu ITEA'da mükemmeliyet ödülünün sahibi oldu. İnovatif ürünler ortaya koyan ve yeni teknolojileri kolayca benimseyen bir girişimci ekosistemine sahip olan Türkiye'nin giyilebilir teknolojiler alanında önümüzdeki yıllarda daha da fazla adından söz ettirmesi bekleniyor.

SAĞLIKTA DİJİTAL DEVRİM

Yakın dönemde tüm dünyayı etkileyen Koronavirüs salgınından sonra insanların sağlığa olan ilgisinin arttığı bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum da sağlık alanındaki teknolojik çalışmaları olumlu anlamda tetikliyor. Nitekim dünyanın en büyük tüketici elektronik fuarı olarak bilinen CES'te son yıllarda sergilenen sağlık alanındaki inovatif ürünler büyük beğeni topluyor. Giyilebilir teknolojinin en çok kullanıldığı alanların başında da sağlık geliyor. Giyilebilir ürünler olan akıllı saatler ve bileklikler; kalp atış hızı, kan oksijen seviyesi, uyku düzeni ve stres gibi birçok hayati veriyi ölçüp kullanıcıyla anlık olarak paylaşabiliyor. Bununla birlikte evde kullanıma uygun kan oksijen seviyesi ölçen cihazlar, solunum hızı takip sistemleri ve giyilebilir EKG cihazları sayesinde kalp rahatsızlıkları gibi önemli sağlık durumlarını tespit eden ürünler kullanıcılara sunuluyor.

İŞ VE EĞLENCEYE YENİ DOKUNUŞ

Günümüzde giyilebilir teknolojiler, en fazla sağlık ve spor alanında yer alsa da iş dünyasının kullanım alında da önemli bir yer ediniyor. Özellikle giyilebilir el ürünleri ve artırılmış gerçeklik gözlükleri; mühendislik, inşaat ve endüstriyel tasarım alanlarında çalışanlara büyük kolaylık sağlıyor. Sahada çalışan işçiler, bu ürünler aracılığıyla talimatları gerçek zamanlı olarak görebiliyor, çizimler üzerinde değişiklik yapabiliyor. Hem kullanım kolaylığı hem de sağladığı iş güvenliği ile bu ürünlerin tüm dünyada daha da yaygınlaşması bekleniyor. Eğlence dünyasında ise sanal gerçeklik gözlükleri, kullanıcıları tamamen farklı dünyalara taşıyor. Oyun, sinema ve eğitim gibi alanlarda kullanılan bu teknolojiler, interaktif ve sürükleyici deneyimleri insanlarla buluşturuyor.

MODA DÜNYASI TRENDİ TAKİP EDİYOR

Akıllı giyim kavramı, modayı estetik kaygılardan uzak işlevsel ve yenilikçi bir hale getiriyor. Modanın teknoloji ile buluştuğu yeni çizgide giysiler, sadece insan vücuduna şıklık sağlayan ürünler olarak görülmüyor; aynı zamanda günlük yaşama birçok fayda sağlayan ürünler olarak ele alınıyor. Akıllı giysiler, kullanıcılara vücut ısısını dengeleyebilen veya egzersiz yaparken kas aktivitelerini ölçebilen teknolojik imkanlar sunuyor.

HERKESİN GÖZÜ BU ÜRÜNLERDE

Giyilebilir teknolojiler, son yıllarda hızla gelişerek günlük yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Sağlık takibinden spor performansını artırmaya hatta dijital asistan işlevlerine kadar pek çok farklı alanı kapsayan bu ürünler, kullanıcı deneyimini her geçen gün daha da zenginleştiriyor. 2024, bu alanda yenilikçi ve dikkat çekici ürünlerin piyasaya sürüldüğü bir yıl oldu. Akıllı saatlerden artırılmış gerçeklik gözlüklerine kadar, giyilebilir teknolojilerde hangi ürünlerin ön plana çıktığını ve gelecekte neleri değiştirebileceğini inceledik.

AMAZFIT HELIO RING

Sağlık ve fitness alanlarında giyilebilir ürünler üreten Amazfit tarafından geliştirilen akıllı yüzük Amazfit Helio Ring, parmak üzerindeki terden ölçüm yapabiliyor. Akıllı yüzüğün içerisinde bulunan elektrodermal aktivite sensörü, parmak üzerindeki teri kullanarak stres seviyelerini hassas bir şekilde ölçebiliyor. Yerleşik sensörler sayesinde kalp atış hızı, kandaki oksijen miktarını ve uyku kalitesini izleyip kullanıcısına veri akışı sağlıyor.

LIMITLESS PENDANT

Yapay zeka destekli akıllı kolye olma özelliği taşıyan ürün, ortamdaki sesleri pasif olarak kaydedip konuşmaları gerçek zamanlı olarak yazıya dökebiliyor. Ürün; toplantılarınızı organize eder, gerçek zamanlı transkripsiyon sağlar ve notlar alabiliyor. Ayrıca sesli komutlarla sorularını yanıtlayabilir. Su geçirmez, hafif ve uzun pil ömrü imkanlarıyla kullanıcılara sunulan giyilebilir ürün, gelecekte adından daha fazla söz ettirme potansiyeli taşıyor.

GUIDI SMART BELT

Sağlık ve fitness alanlarında giyilebilir ürünler üreten Amazfit tarafından geliştirilen akıllı yüzük Amazfit Helio Ring, parmak üzerindeki terden ölçüm yapabiliyor. Akıllı yüzüğün içerisinde bulunan elektrodermal aktivite sensörü, parmak üzerindeki teri kullanarak, stres seviyelerini hassas bir şekilde ölçebiliyor. Yerleşik sensörler sayesinde, kalp atış hızı, kandaki oksijen miktarını ve uyku kalitesini izleyip kullanıcısına veri akışışı sağlıyor.

HYPERSHELL OMEGA

Hypershell Omega, robotik ve yapay zeka teknolojilerinin bir araya gelmesiyle oluşturulan giyilebilir bir dış iskelet sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Yapay zeka destekli bir hareket motoruna sahip olan cihaz, yüksek hızda (30 bin HZ'e kadar) tepki vererek kullanıcıların 20 KM/s hıza ulaşmasını ve dik yamaçlarda rahatça hareket etmesini sağlar. Cihaz, 30 KG'a kadar ağırlığı dengeleyerek uzun yürüyüşler veya zorlu arazi koşulları için ideal yapı sunuyor.

IŞIKLA DESTEKLENEN AKILLI GİYSİLER

Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndaki (APL) araştırmacılar, giyilebilir teknolojinin geleceğine yön verecek önemli bir gelişme kaydettiler. Yapılan araştırmada, güç kaynağına sahip lifler oluşturarak, kıyafetlerin işlevselliğini artırmayı başardılar. Bu teknoloji, giyilebilir cihazların doğrudan kıyafetlere entegre edilebileceği yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Giysilerin özellikleri şöyle; sağlık verilerini anlık sunabilme, güneş enerjisiyle ısı, ses ve video kayıt olanağı...

UZE HEATED JACKET

Hem fonksiyonel hem de şık bir tasarıma sahip akıllı giysi UZE Heated Jacket, dört adet grafen ısıtma yastığı ile donatıldı. Özellikleri bakımından dört mevsim kullanıma uygun olan ürün yazın, kışın ve şiddetli yağmurlu havalarda giyilmesine olanak tanıyan öğelere sahip. Kullanıcılar; 50, 60 ve 70 derece kullanım modlarından birini seçerek sıcaklığa kavuşabiliyor. Ürün, kullanıcısına 10 saate yakın ısı sağlayabilme özelliği taşıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR