USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

27 Eylül 2023 09:18

Finans sektöründe devrim yaratacak Fintek trendleri

Finans sektörü, finteklerin etkisiyle son derece önemli bir dönüşümün eşiğinde... Fintekler, 2022 yılında dünya çapında etkileyici bir şekilde 21.5 milyar dolar toplayarak küresel olarak en aktif yatırım yapılan sektör olmaya devam ediyor. Covid-19 salgını ve buna bağlı olarak evde geçirilen zamanının artması, müşteri odaklı dijital finans süreçlerine yönelik yatırımları hızla artırdı.

Finans sektöründe devrim yaratacak Fintek trendleri

İleri teknolojileri aktif biçimde özümseyen fintek şirketleri, müşteri memnuniyetini uç noktalara taşıyan ve zamana ayak uyduran inovatif hizmetlere odaklandı. StrategistHub'ın '2023'te İzlenmesi Gereken Fintek Trendleri' raporu, bu noktada farklı bir perspektif sunuyor. Startup'ların yanı sıra köklü kuruluşların da bu hızlı dönüşüme ayak uydurmak için operasyonlarını güncelledikleri, gerekli teknik beceri ve yetkinlikleri geliştirmeye odaklandıkları dikkat çekiyor.

İşte izlenmesi gereken Fintek trendleri:

1- Açık bankacılık

Statista verilerine göre 2024 yılına kadar 63.8 milyon kişi açık bankacılığı benimseyecek. Açık bankacılık, güvenli finansal veri alışverişi çerçevesinde bireylerin bilgilerini geleneksel olmayan finansal kurumlarla paylaşmalarına olanak tanıyor. Üçüncü taraf sağlayıcılar, erişilebilir API'ler aracılığıyla müşterilerin finansal verilerine erişebiliyor. Bu da fintek şirketlerinin bütçeleme, gider takibi, finansal planlama, borç verme ve diğer hizmetler sunmasına olanak tanıyor.

2- Neo bankacılık

Pandemi, uzak yeteneklerin dikkate değer potansiyelinin altını çizdi ve finans sektörü bu fikri tüm kalbiyle benimsedi. Fintek, fiziksel şubesi olmayan sanal bankalar olarak işlev gören neo-bankaların yükselişinde önemli bir rol oynadı. Neo bankalar, geleneksel bir bankanın tüm temel özelliklerini sağlar, ancak tuğla ve harç lokasyonlarının kısıtlamaları yoktur. Birçok yenilikçi fintek şirketi, odak noktalarını neo-bankacılık konseptine kaydırdı. Maliyetleri düşürüp erişilebilirliği artırarak hem işletmeler hem de müşteriler için kazan-kazan atmosferi sağladı. Statista'ya göre, en az bir neobank hesabı olan bireylerin sayısının 2025'te 39.1 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Kayıt ve IBAN ve ACH hesaplarıyla tamamen çevrimiçi bankacılığa erişim değerli bir avantaj haline geldi.

3- RegTech (Düzenleyici Teknoloji)

Finansal kurumlar alanında yasalara, düzenlemelere ve standart uygulamalara sıkı sıkıya bağlı kalmak büyük önem taşıyor. İşletmelerin muhasebe kayıtlarını, vergi raporlarını, gelir tablolarını ve müşteri raporlarını titizlikle tutmaları ve gerekli evrakları belirtilen süreler içinde düzenleyici kurumlara sunmaları gerekiyor. Verilerin doğruluğunun ve işlemlerin yasallığının sağlanmasına düzenleyici teknoloji veya RegTech yardımcı olabilir. RegTech, mevzuat uyumluluğunu izlemek ve sağlamak için tasarlanmış özel bir teknoloji... Uyumlu olmayan sorunları tespit ediyor ve sistem içinde düzene sokuyor. Özel yazılım kullanan RegTech, tekrar eden işlemleri otomatikleştiriyor, veri güvenliği sağlıyor, kullanıcıları ve banka personelini potansiyel dolandırıcılığa karşı uyarıyor.

4- Akıllı sözleşmeler

Akıllı sözleşmeler, finans sektöründe geniş uygulamaları olan dikkate değer bir fintek yeniliği... Bu sözleşmeler, sanal ortamlarda alıcılar ve satıcılar arasındaki sözleşmelerin etkim bir şekilde yürütülmesini sağlıyor. Akıllı sözleşmeler, sanal imzalar için kriptografik anahtarlar kullanarak, geleneksel kağıt tabanlı anlaşmalara veya yasal aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

5- Oyunlaştırma

Müşteri deneyimini geliştirmek için iş süreçlerine oyunlaştırmayı dahil eden kuruluşların daha fazla gelire ulaştıkları, marka sadakatini ve müşteri bağlılığını artırdıkları gözlemleniyor. İşletmeler; oyunlaştırmadan yararlanarak müşteriler için daha etkileşimli ve ödüllendirici bir deneyim yaratabilir, markalarını güçlendirebilir ve müşteri memnuniyetini artırabilir.

6- Buy Now Pay Later (BNPL) / Şimdi Al Sonra Öde

BNPL, fintek endüstrisinde müşterilerin ürün ve hizmetler için ödemeyi ertelemesine olanak sağlayan ve kısa vadeli finansman sağlayan bir trend olarak öne çıkıyor. BNPL'nin uygulanması, işletmelere ve müşterilere ödemeleri yönetmede daha fazla esneklik ve kolaylık sağlıyor.

7- Ses ödemeleri

Fintek şirketleri, kullanıcılar arasında dijital asistanların benimsenmesini artırmak amacıyla sesli asistanları finansal yönetime entegre ederek bu trendden yararlanıyor. Sesli ödeme pazarında ses biyometrisi, kullanıcı verilerinin güvenli bir şekilde korunmasını sağlıyor. Sesli komutlar aracılığıyla bireyler aynı anda alışveriş yapabiliyor, bakiyelerini kontrol edebiliyor ve diğer çeşitli görevleri gerçekleştirebiliyor. Sesli asistanları benimseyen fintek endüstrisi, kullanıcıların finansal hizmetlerle etkileşim kurma biçiminde devrim yaratmayı, kolaylık, gelişmiş güvenlik ve daha kişiselleştirilmiş bir müşteri deneyimi sunmayı hedefliyor.

8- Merkezi olmayan finans (DeFI)

Kripto para piyasası ve alternatif finansal araçlarla yakından ilişkili olan ve 2023'te hızla büyüyen fintek trendlerinden biri de merkezi olmayan finans yani DeFi... DeFi piyasasında, merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan çalışan bir dizi merkezi olmayan finansal ürün ortaya çıkıyor. Bu ürünler kredileri, takasları, ödeme uygulamalarını ve daha fazlasını içeriyor. DeFi, tüm işlemler için kendi kendini yürüten akıllı sözleşmelere dayanıyor. Kullanıcılara daha fazla şeffaflık ve güven sağlayan açık kaynak teknolojisi üzerinde gelişiyor.

EN ÇOK OKUNANLAR