Günümüzün gelişime, yeniliğe ve inovasyona en açık sektörlerinden biri olan e-ticaret, pek çok aktörün farklı dinamiklerle faaliyet yürüttüğü bir mecra. Bu mecrada öne çıkan e-ticaret girişimleri ise inovatif uygulamalar ile müşterilerine özel çözümler sunuyor. E-ticaret girişimlerinin başarılı olması ise birçok dinamiğin uyumlu bir şekilde entegrasyonuna bağlı. Ticaret Bakanlığı tarafından mayıs ayında açıklanan verilere göre, 559.412 firma e-ticaret üzerinden ürün satışı yapıyor. Bu yoğun rekabet ortamında, firmaları öne çıkaracak yaratıcı fikirler her zamankinden daha fazla talep ediliyor. akıllı çözümlerin maliyetleri hızla düşürdüğü günümüz dijital dünyasında Platin olarak e- ticarette inovatif çözüm önerileri sunan girişimleri inceledik.
TÜM PAZARYERLERİ İÇİN TEK BİR PANEL KULLANIYOR
Online muhasebe ve e-ticaret portalı NetKasam, e-ticaret muhasebesine özel çözümler sunan platformların başında gelen bir pazaryeri entegrasyon ve e-ticaret sitesi. Netkasam, hem ulusal hem de uluslararası pazaryerlerine kolayca entegre olabiliyor. NetKasam'ın operasyonlarının pazaryeri siteleri, şirketlerin e-ticaret altyapıları ve lojistik çözümlerini entegre ederek muhasebe işlemlerini de kapsadığını söyleyen NetKasam Kurucusu Orhan Duygu, "POS ve online ekstre özellikleri ile mutabakat ve cari tahsilatları kolaylaştırıyor. 'Linkle Öde' özelliği ise sosyal medyada satış yapanlar için hem kredi kartı hem de kapıda ödeme ile pratik çözümler sunuyor. NetKasam'ın en dikkat çekici özelliklerinden biri, tüm pazaryerleri için tek bir panel kullanarak satışları yönetebilmesi. Trendyol, HepsiBurada, Amazon'un 22 ülkesi, Etsy'nin tüm ülkeleri, Aliexpress, Ozon ve başka birçok pazaryeri ile tam entegrasyon sağlıyor. E-fatura özellikleri ile e-ticaret siparişlerinin otomatik e-faturası kesiliyor ve pazaryeri platformlarına gönderiliyor. Global siparişler için otomatik ihracat faturası oluşturma ve lojistik entegrasyonlar ile e-ihracatı kolaylaştırıyor. Bu özellik, uluslararası satış yapan işletmelere zaman ve maliyet tasarrufu sağlıyor" diyor.
(NetKasam Kurucusu Orhan Duygu)HEDEF, TÜM DÜNYADA KULLANILAN BİR MARKA HALİNE GELMEK
Faprika e-ticaret markasıyla 20 yıla yakın e-ticaret tecrübelerini NetKasam'da yansıtarak e-ticaret için gerekli tüm özellikleri sunduklarından söz eden Duygu, ''Pandeminin e-ticarete kattığı ivme ile tek ekrandan tüm ihtiyaçları karşılayan ekonomik bir ürün oluşturduk. Hedefimiz, NetKasam'ı önce Avrupa ve Azerbaycan'da, sonra tüm dünyada kullanılan bir marka haline getirmek'' yorumunda bulunuyor.
YAPAY ZEKANIN GÜCÜYLE YOL ALIYOR
20'den fazla ülkede e-ticaret analitiği çözümleri sunarak 320'den fazla perakendeciden veri toplayan Mindsite'ın kurucu ortağı İsmail Arapzade, B2B SaaS girişimine atıfta bulunarak "Mindsite, girişimin topladığı verileri tek platformda bir araya getiriyor ve büyüme odaklı kararlar alınmasını sağlıyor. Odaklandığı pazarların hacminden dolayı, farklı pazar dinamiklerini ve tüketici davranışlarını hızla analiz edip harekete geçebiliyor" açıklamasında bulunuyor.
(Mindsite'ın Kurucu Ortağı İsmail Arapzade)KULLANICI DENEYİMİ NOKTASINDA ŞİRKETLERE İÇGÖRÜ SAĞLANIYOR
Görünürlük, içerik doğruluğu, konum-bazlı analiz, bulunurluk, fiyat, yorum ve puanlama analizi gibi hizmetlerin yanı sıra yakın zamanda geliştirdiği Akıllı Fiyatlandırma ve Kullanıcı Yorumları Analizi ile yapay zekanın gücünü kullanan Mindsite, bu sayede müşterilerine sağladığı büyüme oranını artırıyor. Sahip olduğu bu yenilikçi çözümler, beraber çalıştıkları şirketlerin rekabette öne çıkmasında büyük rol oynuyor. Akıllı Fiyatlandırma ürünü, pazardaki internet sitelerinden rekabet fiyatlarının verilerini topluyor ve kendi altyapısında bu bilgileri birleştirerek listeleme için güncel, yeni bir fiyat öneriyor. Bu ürün sayesinde müşteriler piyasadaki ürünlerin anlık fiyat takibini yaparken, rakiplerin fiyatlarına göre kendi fiyat stratejilerini de şekillendirebiliyor. Müşterileri arasında P&G, Colgate, PepsiCo, Johnson&Johnson, Unilever, Coca-Cola, Eczacıbaşı, Ferrero, Pazarama, Nestle gibi büyük şirketler bulunan Mindsite'ın bir diğer yeni ürünü ise Kullanıcı Yorumları Analizi. Bu ürün ile çeşitli e-ticaret platformlarındaki yorumlar toplanıp analiz ediliyor ve müşterilerin memnun kalıp kalmadıkları noktalar belirlenebiliyor. Mindsite, özellikle müşteri memnuniyeti ve kullanıcı deneyimi noktasında beraber çalıştığı şirketlere içgörü sağlıyor, böylece şirketler kendi e-ticaret stratejilerini daha iyi bir biçimde şekillendirebiliyor.
ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK İLE KULLANICI DENEYİMİ
E-ticaret siteleri için uçtan uca artırılmış gerçeklik altyapısı sağlayan bir diğer yerli bir girişim olan Custivo'nun kurucusu ilkin Kılıç, kullanımı kolay ve aylık düşük maliyetlerle erişilebilen bir artırılmış gerçeklik altyapısı sunduklarından bahsediyor. E-ticaretin üçüncü boyutunu oluşturduklarını belirten Kılıç, "Müşterilerinizin, web siteniz üzerinden ürünlerinizi ortamlarında veya üzerlerinde görüp denemelerini sağlayarak, alışveriş deneyimlerini zenginleştirmeyi, satış oranlarınızı artırmayı ve iade oranlarınızı düşürmeyi amaçlıyoruz" diyor.
SATIN ALMA KARARI DAHA BİLİNÇLİ
Kılıç, "Ürün sayısı odaklı aylık ödemeli planlarımız sayesinde, e-ticaret markaları kendilerine en uygun planı seçerek, hiçbir kurulum ve başlangıç maliyeti olmadan Custivo'yu hızlıca kullanmaya başlıyor. Custivo'nun kullanımı kolay arayüzü sayesinde, markaların e-ticaret departmanları tüm süreci kendi içlerinde yürütebiliyorlar. Custivo, ürün detay sayfalarında gösterilen 'AR' butonuna tıklanıldığında çalışıyor ve herhangi bir ek uygulama gerektirmiyor. Böylece müşteri, web sitesinden kopmadan ürünü kendi ortamlarında veya üzerlerinde görme şansını yakalıyor ve satın alma kararlarını daha bilinçli bir şekilde verebiliyor"şeklinde konuşuyor. Artırılmış gerçeklik için gerekli olan 3D modellerin oluşturulması konusunda Custivo iki farklı yöntem sunuyor. İlk yöntem olan 'Fotoğraflar ile Modelleme'de markalar, ürünün çevresinde daire çizerek çektikleri fotoğrafları yüklüyor ve Custivo'nun otomatik 3D modelleme özelliği sayesinde, kısa sürede ürünün 3D modelini oluşturuyorlar. 'Tarama ile Modelleme' adlı ikinci yöntemde ise iPhone Pro veya iPad Pro cihazlara AppStore'dan Custivo uygulaması indiriliyor ve ürün etrafında daire çizerek 3D tarama yapılıyor. İki yöntem de, herhangi bir teknik bilgi gerektirmeden, her seviyedeki internet kullanıcısı tarafından kolayca uygulanabiliyor.
(Custivo'nun Kurucusu İlkin Kılıç)MÜŞTERİ DAVRANIŞINI ANALİZ EDEN AÇIK ARA ÖNE ÇIKIYOR
ProjeSoft Kurucu Ortağı ve CTO'su Cumhur Zümrüt, yeni teknolojilerin ve akıllı çözümlerin maliyetleri düşürdüğünü, bu nedenle firmalar tarafından tercih edildiğini belirtiyor. Zümrüt, bu alanda öne çıkan yenilikçi çözümleri ise şöyle sıralıyor:
1.Yapay zeka ile desteklenen karar destek sistemleri: E-ticaretin her aşaması veri üretir; ürün alım-satım işlemleri, müşteri etkileşimleri gibi... Bu verilerdeki doğru örüntüleri yapay zeka modelleriyle yakalamak artık mümkün. Yapay zeka destekli karar destek sistemleri, e-ticaret yöneticilerine daha etkin kararlar alabilmeleri için önemli önerilerde bulunur. Bu sistemler, müşteri davranışlarını analiz ederek satış stratejilerini optimize eder ve rekabette bir adım öne geçmenizi sağlar.
2.Dinamik fiyatlama modülleri: E-ticarette fiyatlar artık sabit değil, dinamik olmalıdır. Her müşteri grubu ve ürün kategorisi için farklı fiyatlar sunmak gereklidir. Burada devreye giren 'fiyat formülleri' ve akıllı fiyat algoritmaları, birden fazla değişkeni göz önünde bulundurarak her müşteri ve kategori için en uygun fiyatları belirliyor. Bu sayede firmalar, B2B ve B2C alanlarında ve farklı pazar yeri platformlarında rekabetçi fiyatlarla müşterilere ulaşabiliyor.
3.Ürün temelli entegrasyonlar: E-ticarette farklı müşterilere ulaşmanın yolu sadece kendi sitenizle sınırlı olmasa da farklı pazar yeri platformlarına da entegre olmanız gerekir. Ancak yeni inovatif altyapılar, her platformda her ürünü satma zorunluluğunu ortadan kaldırır. Bu entegrasyonlar, platformun kitlesini analiz eder ve sadece o platformda rekabet edebilecek ürünleri öne çıkarıyor. Böylece, ürünlerinizi daha etkili ve verimli bir şekilde sunabiliyorsunuz.
(ProjeSoft Kurucu Ortağı ve CTO'su Cumhur Zümrüt)
E-TİCARETTE PAZARLAMA YÖNTEMLERİ GİDEREK ÖNEM KAZANIYOR
''2003 yılından bu yana teknoloji geliştiren şirketimizin yeni teknolojileri müşterilerimizle buluşturması pazarda bizi farklılaştıran en büyük özelliğimiz'' diye konuşan T-Soft Genel Müdürü Ömer Arıkan tüketicinin alışveriş için satıcının tercih ettiği internet sitesi ve mobil uygulama gibi mecralara gelmesinden, satıcıyı tüketicinin tercih ettiği mecrada beklediği bir döneme girdiklerinden söz ediyor. Arıkan, ''WhatsApp, Instagram, Facebook gibi mecralarda iletişimi tercih eden müşteri artık bu mecralar üzerinden alışverişi yapmak istiyor. Artık Helorobo yazılım ürünümüz ile üyelik, ürün arama, sepet adımları ve siparişi tamamlama süreçlerini bu mecralar üzerinden sonuçlandırabiliyoruz. Böylece tüketicinin alışveriş fikri meydana geldiğinde ona şartları zorlaştırıcı öneride bulunmayıp, kendini iyi hissettiği, konfor alanında siparişi tamamlıyoruz" diyor.
SOSYAL MEDYA İLE ETKİN MÜŞTERİ YÖNETİMİ
Yapay zeka kullanımının önemine değinen Arıkan, ''Yapay zeka ile insan kaynağını azaltmak, insana bağımlı hataları ortadan kaldırmak, hizmet stabilitesini sağlamak, maliyetleri düşürmek olarak odaklandık. Örneğin Helorobo yazılımı ile tüketici sanal mağazaya beklemek yerine, Instagram mesajlaşma ortamından ürün satmaya başlarken, burada çok ciddi bir insan kaynağı ihtiyacı ortaya çıktı. İşletmeler daha çok kazanmaya başladılar ama daha çok insanla çalışmanın meydana getirdiği motivasyon, idari işler, çalışma ortamı gibi yükler meydana gelmeye başladı. Yapay zeka teknolojileri burada imdadımıza yetişti ve müşteri ile yazışmayı, ürün önermeyi, işletmemiz ve ürünler ile ilgili detaylı bilgi vermeyi yapay zekaya yaptırmaya başladık. Böylece insana bağımlılığı çok sınırlı hale getirirken çok güçlü bir iletişim ile tüketicinin tercih ettiği mecrada alışveriş yapar hale geldik'' diye konuşuyor.
SMARTYDATA İLE SATICILARA İÇGÖRÜLERDE BULUNUYOR
22 yıldır T-Soft markası ile e-ticaret yazılımları geliştirirken, işletmelerin beklentilerinin çoğunlukla entegrasyonlar ve satış yaparken gerekli olan yazılım özellikleri olduğunu dile getiren Arıkan, ''Çünkü pazarda bir arz sorunu vardı, bunu düzgün yapabilen satış yapıyordu'' diye belirtiyor. Arıkan, son birkaç yılda, satıcı sayısının oldukça arttığını ve pazarlamayı iyi yapabilmenin daha ön plana çıktığını ifade ediyor. Arıkan, ''Artık yeterli bir teknoloji ile ürünlerin tüketici ile buluştuğu bir sanal mağaza yeterli olmamakta. Bununla ilgili iki yazılım ürünü geliştirdik, ilki Smartydata iş zekası ürünümüz ile büyük veriyi analiz ediyor ve satıcılara içgörülerde bulunup, yapay zeka teknolojileri ile tüketicilerin alışveriş süreçlerinde karşılarına alabilecekleri ürünleri sunuyoruz, böylece satışları artırıyoruz. İkinci ürünümüz ile SendHeap ile pazarlama aksiyonları gerçekleştiriyoruz. WhatsApp, mobil uygulama bildirimi, tarayıcı bildirimi, e-posta ve sms olmak üzere 5 farklı mecra üzerinden, yüzlerce senaryo ile tüketiciye pazarlama yapıyoruz. Tüketicinin daha önce yapmadıysa ilk alışverişi yapmasını sağlıyor, bir kere alışveriş yapmış bir müşterinin düzenli alışveriş yapması için iletişimi muhafaza ediyor ve ona öneri ve fırsatlarla gidiyoruz'' şeklinde konuşuyor.
(T-Soft Genel Müdürü Ömer Arıkan)