USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

13 Şubat 2023 09:40

Bursa, HPE GreenLake ile işini geleceğe taşımanın yollarını keşfetti

HPE'nin 2023 yılı boyunca dünya genelinde 150 ayrı noktada düzenleyeceği HPE GreenLake Roadshow 2023 etkinliklerinin ilki 19 Ocak'ta Bursa'da gerçekleştirildi. 100'ün üzerinde sektör temsilcisinin bir araya geldiği etkinlikte HPE GreenLake, Aruba ve HPE Ezmeral çözümlerinin detayları kurumlara sağlayacağı faydalar ve yenilikler paylaşıldı.

Bursa, HPE GreenLake ile işini geleceğe taşımanın yollarını keşfetti

HPE, 2023 yılı içerisinde global arenada150 farklı noktada hayata geçireceği HPE GreenLake Roadshow 2023 etkinlik serisinin ilkini, 19 Ocak'ta Bursa'da düzenlendi. Bu özel toplantı serisinin başlangıcını Bursa'da yapmaktan büyük bir gurur duyduklarını ifade eden HPE Türkiye Pointnext Servisleri Ülke Direktörü Murat Baysal, açılış konuşmasında şunları söyledi: "Hepimiz 2023'te şirketimizi nasıl dönüştürüp geleceğe taşıyacağız sorularının cevabını arıyoruz. Teknolojiyi nasıl ilerleteceğimize ve geliştireceğimize kafa yoruyoruz. HPE'nin bu yoldaki stratejisi sürdürülebilirlik, veri odaklılık ve hibrit tasarım olarak üç ana başlıktan oluşuyor. Bugün dünyada 50 milyardan fazla cihaz veri üretiyor. Bu veriyi aktarmak, depolamak, analiz etmek farklı yaklaşımlar gerektiriyor. Burada sürdürülebilirlik kavramı öne çıkıyor. Bu nedenle ilk adımdan itibaren dijital dönüşümü sürdürülebilirliğin parçası haline getirmek gerekiyor. Dijital ve sürdürülebilir dönüşümü birlikte gerçekleştiren kurumlar, 2 buçuk kat daha yüksek olasılıkla yarının en güçlü performans gösteren şirketleri arasında yer alacaklar."

HPE TÜRKİYE POINTNEXT SERVİSLERİ ÜLKE DİREKTÖRÜ MURAT BAYSAL

HPE GREENLAKE ÇÖZÜMLERİ BT ALTYAPISINI BASİTLEŞTİRİYOR

Konuşmasının devamında HPE'nin bu alanda yaptıklarına değinen Baysal, şu bilgileri paylaştı: "HPE olarak 2040 sürdürülebilirlik hedeflerimizi gerçekleştirmek için pek çok şirketle birlikte çalışıyoruz. En önemli konumuz BT altyapısını basitleştirmek. Bunu yaparken projelerin devreye alınma sürelerini azaltmayı, plansız kesintileri önlemeyi ve maliyetleri düşürmeyi hedefliyoruz. Kullandığın kadar öde modeliyle sunduğumuz, ihtiyaca göre kolayca ölçeklenebilen HPE GreenLake çözümleriyle işinizi hibrit bulutun esnekliğiyle tanıştırıyor, verinizi değere dönüştürürken maliyetlerinizi kontrol altında tutmanıza yardımcı oluyoruz. Bulut çevikliğini ve esnekliğini kendi ortamınızda yaşarken tüm mimariyi tek bir elden yönetebiliyor, ihtiyacınız kadar kullanıyor, kullandığınız kadar ödüyorsunuz." HPE GreenLake çözümlerini kullanan globalde pek çok şirket olduğunu ifade eden Baysal, "7.7 milyar dolar toplam kontrat bedeline ulaştık. 50'den fazla ülkede 65 bine yakın müşterimiz, 1.000'e yakın iş ortağımız var. Yönettiğimiz veri exabyte ölçeğinde. Sözleşme yenileme oranımız yüzde 96'ya ulaştı" diye konuştu.

HPE GREENLAKE İLE ALIŞKANLIKLAR DEĞİŞİYOR

Baysal'ın ardından HPE Türkiye Kurumsal Satış Direktörü Alper Yıldız, "En Zorlu İş ve BT İhtiyaçlarınızın Yanıtını Bulun" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sunumunda kurumların en önemli önceliklerinden birinin maliyetleri azaltmak olduğuna değinen Yıldız, "Doğru ürünü ortaya koymak için kararların gerçek veriye dayalı olması şart. Satın alma kararlarınızın mutlaka karlılığa pozitif etkisi olmalı. Bunun için ya cironuzu artırmalı veya maliyetinizi azaltmalısınız. Ancak; her baş ağrısının ilacı aynı değil, o yüzden teknolojide hibrit en doğru yaklaşıma karşılık geliyor. Biz bu noktada HPE GreenLake ile alışkanlıkları değiştiriyoruz. 5 yıllık teknolojik yatırım planları ortaya koymak yerine bugünün ihtiyacını karşılayabilen, yarının ihtiyacı için genişleyebilen teknolojik altyapılar sunuyoruz. Böylece her yerde bulut deneyimini yaşayabiliyor, doğru ölçekleme yapabiliyor, BT'yi basitleştiriyor ve hedeflerinize daha hızlı ulaşıyorsunuz" dedi.

BURSA HPE GREENLAKE ROADSHOW 2023'TE HPE EKİBİ

HPE GREENLAKE, ARUBA VE HPE EZMERAL'İN DETAYLARI PAYLAŞILDI

Etkinliğin devamında HPE Türkiye Bulut Servisleri Ülke Müdürü Eser Esen ve HPE Türkiye GreenLake Çözüm Mimarı Can Birlik, "Cloud: Hibrit Bulutunuzu Oluşturun" başlıklı sunumlarıyla müşterilerin kendi ortamlarında veya seçecekleri veri merkezinde kendi iş yükleri için tasarlanmış HPE GreenLake hibrit bulut çözümünün avantajlarını aktardı. Esen ve Birlik, sunumlarında iş yüklerindeki dönüşümün getirdiği hibrit altyapı ihtiyacından, HPE GreenLake platformunun açık standartlara verdiği destekten ve yol haritasından da bahsetti.

GELECEĞE UÇLARDA HAZIRLANIN

Ardından Aruba Türkiye, Kazakistan, Karpatlar Ülke Müdürü Ersin Uyar ve Aruba Ülke Teknik Müdürü Oğuzhan Eren, "Intelligent Edge: Geleceğe Uçlarda Hazırlanın" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Aruba'nın HPE'nin yolculuğundaki temel taşlardan biri olduğunu söyleyen Uyar, ağı merkezden bağımsız yönetebilir hale getirdiklerine, bunun hız ve görünürlük kazandırdığına değindi. Dünyanın platform ekonomisine gittiğini, odağın altyapıdan veriye kaydığını, veri odaklı yapıda bu veriyi anlamlandırmanın son derece önemli olduğuna vurgu yapan Uyar, veri iletimi altyapısının burada oynadığı role değindi. Oğuzhan Eren, sunumunda Aruba'nın bulut tarafındaki yeteneklerine ve HPE GreenLake ile sunulan çözümlere odaklandı. Bağlantı ve bağlantı kalitesinin işin belkemiği olduğuna dikkat çeken Eren, Aruba ile sistemin en karmaşık kısımlarını buluta taşıyarak hibrit yaklaşımı benimsediklerini, ideal bir bağlantı deneyimi için sistem ne kadar karmaşık olursa olsun Aruba Central altyapısıyla bunu yönetebilecek güçte olduklarını söyledi.

VERİNİZİ İÇGÖRÜYE DÖNÜŞTÜRÜN

Etkinliğin son sunumunu "Data: Verinizi İçgörüye Dönüştürün" başlığıyla HPE Türkiye Veri Servisleri İş Birimi Müdürü Mehmet Çatalgöl ve HPE Ezmeral Bölge Çözüm Yöneticisi Burak Gürbüz gerçekleştirdi. Günümüzün dünyasında verinin yaşam gücümüzü oluşturduğunu, ancak veri ve altyapı karmaşasının uçtan buluta dönüşümü engellediğini söyleyen Çatalgöl, çeviklik, risk, inovasyon ve maliyet konusunda doğru adımları atmak için karmaşayı ortadan kaldırmaya ihtiyaç olduğuna değindi. Çatalgöl, bu karmaşayı Storage as Service yaklaşımıyla sunulan HPE GreenLake for Block Storage ve yapay zekayla yönetilen destek hizmeti InfoSight ile aştıklarını ifade etti. Burak Gürbüz, tüm şirketlerin sürekli bir karar almak zorunda kaldıklarına dikkat çekerek, HPE Ezmeral ile veriye dayalı kararlar almayı ve bunu sürdürülebilir kılmayı nasıl mümkün kıldıklarına değindi. Gürbüz, bunu tüm veriyi aynı ortamda buluşturarak, doğru kararlar için erişilebilir kılarak ve organizasyon için gerçek değer ortaya çıkarmaya odaklanarak başardıklarını söyledi.

ÜRETİM SEKTÖRÜNÜN TEMSİLCİLERİ HPE GREENLAKE YUVARLAK MASA TOPLANTISINDA BULUŞTU

HPE Greenlake Roadshow 2023 Bursa etkinliği kapsamında günün ilk yarısında gerçekleştirilen sunumların ardından öğleden sonra üretim sektörü temsilcilerinin katıldığı özel bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Yeşilova Holding Sistem ve Siber Güvenlik Yöneticisi Gökçe Saygaç, Otokar Dijital Dönüşüm Müdürü Gürol Çokünlü, turkticaret.net CEO'su Gökhan Yalçın, MAY Tohum IT Müdürü Murat Yonar, Erbak Uludağ Meşrubat ve Gıda Sanayi Bilgi Teknolojileri Takım Lideri Abdulkadir Sivri ve Beyçelik Kurumsal Sistemler ve Ağ Yönetimi Birim Lideri Ünal Altınsaray, teknolojiyi nasıl kullandıklarını ve teknolojiye dair beklentilerini paylaştılar.

HPE GREENLAKE YUVARLAK MASA TOPLANTISI KATILIMCILARI

GÖKÇE SAYGAÇ: "YAPAY ZEKA GÜVENLİK KONUSUNDA YARDIMCI OLABİLİR"

Yeşilova Holding Sistem ve Siber Güvenlik Yöneticisi Gökçe Saygaç, teknoloji yatırımı yaparken markanın değerine baktıklarını, öncelikle servis kalitesini, fiyatını, performansını değerlendirdiklerini söyledi. Saygaç, "Bu sayede otomotiv tarafında araçların kaynak parametrelerini takip edebiliyoruz. Kaynak noktasından, derecesinden sağlamlığına kadar ölçebiliyoruz" dedi. Bunun için veriyi biriktirdiklerini ve okunabilir hale getirdiklerini söyleyen Saygaç, "Teknoloji bizi hem yapay zeka hem bulut tarafına itse de, şu an buluta daha yakınız. Ben bu teknolojilerin güvenliğini sağlamanın da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yapay zeka güvenlik konusunda önemli fayda sağlayabilir" şeklinde konuştu.

GÜROL ÇOKÜNLÜ: "YENİ İŞ KOLLARININ VE SATILABİLİR HİZMETLERİN YOLUNU AÇIYOR"

Dijital dönüşüme bakış açılarının satıştan teslimata kadar tüm süreçlerin birbiriyle konuşmasını öngördüğünü söyleyen Otokar Dijital Dönüşüm Müdürü Gürol Çokünlü şunları kaydetti: "İşe birçok yerden veri toplayarak başladık. Sonrasında makine öğrenmesi ve yapay zekayla nelere odaklanabileceğimize baktık. Artık bu sayede sorunları gerçek zamanlı analiz edebiliyoruz. Yeni tasarımlarda tahmin algoritmaları ile hangi tip hataların çıkabileceğini veya nelerin öncelikli kontrol edilmesi gerektiğini ortaya koyabiliyoruz. Parça arızalanmadan, motor bozulmadan farkına varabiliyor, üretimde kritik kontrolleri öne alabiliyoruz. Tüm bunlar yeni iş kollarının ve satılabilir hizmetlerin yolunu açıyor."

Çokünlü, şirket içindeki veri analizi ve yapay zekaya dair kullanım örneklerini de şu sözlerle paylaştı: "Pandemide kullandığımız personel sayma ve tespit sistemlerini şu an robotların çalıştığı ortamlarda iş güvenliği sağlamak için kullanıyoruz. Kurduğumuz beacon tabanlı RTLS sistemiyle metal yoğun ortamlarda bile üretim araçları ve forklift konumlarının doğru şekilde belirlenmesini sağlıyoruz. Tedariğimizi ve lojistiğimizi bu şekilde planlayarak önemli kazanımlar elde ettik."

GÖKHAN YALÇIN: "TÜM DİJİTAL VARLIKLARI KORUMA ALTINA ALIYORUZ"

Turkticaret.Net'in domain barındırmadan başlayarak kapsamlı bir hizmet sunduğunu söyleyen Turkticaret.Net CEO'su Gökhan Yalçın, pandemide faaliyet kapsamlarını artırarak Dijital Varlık Yönetimi'ne dönüştürdüklerini söyledi. Bu hizmetin içinde önemli başlıklar olduğunu ifade eden Yalçın, "Alan adı ve web barındırma firmasıyken kapsamlı bir danışmanlık yapısına geçiş yaptık. İlk olarak şirketlerin ihtiyaçlarını dinleyerek domain stratejisi belirliyoruz. Sonrasında marka isminin korunması yönünde WIPO, TMCH, Take-Down gibi süreçleri yöneterek markanın tüm dijital varlıklarını koruma altına alıyoruz. Koruma kapsamına sosyal medya hesapları, dijital yayınlar, hatta mailler bile dahil" dedi.

Bulutun kendi işlerinin de bir parçası olduğunu söyleyen Yalçın, "Bulutu; ölçeklenebilir, servis ve bakımının kolay, ayrıca güvenli olması nedeniyle tercih ediyoruz. Bulut teknolojisi ve veri analizini kendi işimizin verimliliğini ve müşteriye sağladığımız faydayı artırmada kullanıyoruz. 25 milyon tekil ziyaretçiye, aylık 120 milyar gösterim yapan bir programatik sistemimiz var. Gösterimler online müzayedeyle belirleniyor. Veri analizini burada kullanıyoruz. Dağınık verilerden hareketle davranışsal hedefleme üzerine çalışıyor, üniversiteden akademisyenlerle algoritmalar geliştiriyoruz." şeklinde konuştu.

MURAT YONAR: "ELİMİZDEKİ VERİ HAVUZUNA ANLAM KAZANDIRMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Türkiye'nin en büyük ve dünyanın sayılı tohum üreticilerinden MAY TOHUM IT Müdürü Murat Yonar, kendileri için en önemli konunun kuraklığa dayanıklı ve verimli çeşitlere ulaşmak olduğunu, bunun için Ar-Ge yatırımı yapmak gerektiğini söyledi. Yonar, "Arka tarafta büyük bir veri ambarınızın, veriyi karşılaştırabileceğiniz bir yapının olması gerekiyor. Biz bu ikisine çok önem veriyoruz. Bir diğer önemli konumuz da tahminleme. Ekimden hasada kadar tüm süreçleri dijital olarak takip ediyor, tabletlerle, dronlarla, akıllı cihazla sahadan bilgi edinmeye çalışıyoruz. Ektiğiniz 100 adet tohum 100 adet çıkış sağladı mı, filizlenmeyen bölüm var mı, varsa yeniden ekim yapılmalı mı ona bakıyoruz" dedi.

Bir diğer konunun da zararlılarla mücadele olduğuna dikkat çeken Yonar, "Biz drone ile izleyerek zararlı tarlanın hangi bölgesindeyse belirliyor ve lokal olarak ilaçlama yaparak yayılmayı önlüyoruz. Böylece sermaye kontrolü sağlanıyor, bitkilerde kalıntı önleniyor, gelecek yıllarda erken teşhis yapılabiliyor. Elimizdeki veri havuzuna anlam kazandırıp ziraat mühendisinin işini kolaylaştırmak bizim için çok önemli. Çalışanlarımız gün doğmadan başlayıp akşam çökene kadar tarladalar. Sahada bu işletmeyi yönetmek, ekipman seçmek zorlu bir iş. Elimizdeki işleri hafifletecek çözümlere önem veriyoruz." şeklinde konuştu.

ABDULKADİR SİVRİ: "FELAKET KURTARMAYI DA BULUTA TAŞIMAYA HAZIRLANIYORUZ"

Uludağ İçecek olarak, "Uludağ" ana markası altında 7 kategori, 12 alt marka, 56 değişik ürün ile iç ve dış pazarlarda 1912 yılından beri faaliyet gösterdiklerini ifade eden Erbak Uludağ Meşrubat ve Gıda Sanayi Bilgi Teknolojileri Takım Lideri Abdulkadir Sivri, "Uludağ İçecek dijitalleşmeyi şirket stratejisine alarak ve bu kapsamda müşteri etkileşimi artışı, çalışanları güçlendirme, operasyonda verimlilik, rekabetçi gücünü ve marka bilinebilirliğini artırmayı hedeflemektedir. Süreçlerin zamanında ve sorunsuz işletilebilmesi ve maliyetlerin azaltılması amacıyla RPA ve BPM teknolojilerini tüm iş birimlerinin iş alanlarına entegre edilmesini amaçlıyoruz." dedi.

Uzun yıllar bulut çözümlerini kullandıklarını söyleyen Sivri bu alandaki çalışmalarını daha da yaygınlaştıracaklarını ifade etti.

ÜNAL ALTINSARAY: "MİKROSERVİSLERLE VERİLERİMİZDEN DEĞER ÜRETİYORUZ"

Beyçelik Kurumsal Sistemler ve Ağ Yönetimi Birim Lideri Ünal Altınsaray, otomotiv yan sanayi metal sektöründe kalıp, teçhizat ve komponent tasarlayan, geliştiren ve üreten uluslararası bir şirket olduklarından, özellikle innovatif ürünler tasarlayarak daha güvenli ve daha hafif araç tasarımlarına destek olmakta ve buna bağlı olarak insan güvenliğinin artırılması, enerji tüketimlerinin azaltılması ve çevrenin korunması ana ilkelerine hizmet ettiklerinden bahsetti. Oluşabilecek en ufak bir kusurun büyük sorunlara yol açabileceğini, bu yüzden yoğun bir şekilde denetlendiklerini söyleyen Altınsaray, "İşimizi daha iyi yapabilmek için ihtiyaçlarımız doğrultusunda dijitalleşmeye yöneliyoruz. İzlenebilirlik konusunda çalışmalarımız var. Kaynaklar doğru yerlerde doğru şekilde yapılıyor mu, fotoğraflarla analiz ediyoruz. Üretimdeki makinelerimizin durmaması lazım, makine arıza vermeden önce algılamamız gerekiyor. Kestirimci bakım bu noktada çok önemli. Bununla ilgili parametreleri izleyerek arızayı tahmin etmeye çalışıyoruz. Atölyedeki güvensiz davranışlarda ilgilileri uyaracak sistemler kuruyoruz. İşimiz mevcut bir işi dijitale aktarmak değil. Dijitalleşmek bizim için bir sorun çözme, fayda sağlama yöntemi" dedi. Ellerinde biriken veriyi işlemek için mikroservisleri kullanmaya başladıklarını ifade eden Altınsaray, "Elimizde çok fazla veri var. Bunları topluyoruz ama işlemekte zorluk çekiyoruz. Bunun için mikroservis dediğimiz hizmetleri ve teknolojileri uygulamaya, bunların sayısını artırmaya başladık. Depoladığımız veriyi nasıl kullanabileceğimize odaklandığımız bir bakış açısını sahiplendik" şeklinde konuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR