Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi sonrasında Milli İHA'lar halihazırda görev uçuşlarını gerçekleştirdi. Depremin hemen ardından görev uçuşlarına başlayan 9 Bayraktar AKINCI ile 8'i Baykar Hızlı Haritalama Podu entegre edilmiş olmak üzere toplam 40 Bayraktar TB2 İHA kriz masasına hasar tespiti, arama kurtarma desteği, güvenlik ve koordinasyon faaliyetleri için kesintisiz olarak anlık görüntü ve veri sağladı. Baykar'ın İHA ve SİHA'ları deprem bölgesinde 24 Şubat itibariyle toplamda 2008 saat 46 dakika uçuş gerçekleştirdi. Hasar tespiti, güvenlik, arama kurtarma, hızlı haritalama işlemleri gerçekleştiren İHA ve SİHA'ların uçuş görevleri devam ediyor.
AFETZEDELERE 1000 KALICI KONUT
Diğer taraftan öncelikle depremzedelerin barınma ihtiyacının karşılanması için konteyner evlerin çalışmalarına başlandığını duyuran şirket, ilk etapta Kahramanmaraş Hanefi Çiçek Stadyumu'nda 2000 kişilik 520 konteynerlik bir yaşam kenti kurmaya hazırlanıyor. Baykar, deprem bölgesindeki yaraları sarmak için AFAD ile koordineli olarak farklı lokasyonlarda 1000 kalıcı konut da bağışladı. Ayrıca Baykar Lojmanları'ndan eşyalı 22 daire 1 yıllığına depremzedelere tahsis edildi.
4 GEÇİCİ AŞEVİ KURDU
Ayni yardımlarda ise gıdanın yanı sıra kıyafet, yatak, hijyen kitleri, jeneratör, elektronik cihaz ve insani yardım malzemesi bulunan 57 tırı bölgeye gönderen Baykar, deprem bölgesine toplamda her gün 3 öğünde yaklaşık 20 bin kişiye yemek dağıtan 4 geçici aşevi kurdu. Bu aşevlerinde de Baykar personeli görev yapıyor. İlk etapta 550 milyon TL nakdi, 105.7 milyon TL ayni olmak üzere 655.7 milyon TL yardım gerçekleştiren şirket, kalan kısmını ise yaşam konteynerleri ile oluşturulan Baykar Konteyner Kent ve kalıcı konut projelerinde kullanacak. Şirketin yaptığı toplam bağış 2 milyar TL'yi bulacak.
Baykar, gıdanın yanı sıra kıyafet, yatak, hijyen kitleri, jeneratör, elektronik cihaz ve insani yardım malzemesi bulunan 57 tırı bölgeye gönderdi.
DEPREMZEDELERE PSİKOLOJİK DESTEK
Öte yandan Baykar'la birlikte çalışmalar yürüten Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı da (T3 Vakfı) AFAD ile koordineli bir şekilde acil ihtiyaç malzemelerinin dağıtımını sağlıyor. T3 Vakfı ayrıca, depremden etkilenen çocukların eğitim süreçlerine destek olmak ve sosyal hayata katılımlarını hızlandırmak amacıyla deprem bölgesinde teknoloji atölyeleri kurmayı planlıyor. 400 kişiden fazla Baykar personeli ve T3 Vakfı gönüllülerinden oluşan yardım destek ekipleri bölgede aktif olarak hizmet vermeye devam ediyor. Cansağlığı Vakfı'ndan da ruh sağlığı alanında uzman olan 8 doktor sahada psikolojik destek çalışması gerçekleştirdi. Alanında uzman psikolog, psikiyatrist ruh sağlığı uzmanlarından oluşan 125 kişilik CANSAĞLIĞI Vakfı Psikolojik Destek Ekibi ise online olarak afetzede vatandaşlara psikolojik destek sağlıyor.