USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

08 Mart 2025 09:47

Akıllı modeller kır-kent dengesine katkı sağlayacak

Yüksek Şehir Plancısı Pelin Albayrak Fakıoğlu, "Akıllı şehirlerde teknoloji bir ‘amaç' değil, hedefe ulaşmada kullanılması gereken bir ‘araç'tır. Bu vizyon çerçevesinde stratejiler oluşturulur ise şehirler başarı sağlayabilir" diyor.

Akıllı modeller kır-kent dengesine katkı sağlayacak

Akıllı şehir kavramının, devrimsel bir olgudan ziyade sürdürülebilir kentsel gelişim için zorunlu ve bilgi çağının getirdiği doğal bir evrim sürecinin parçası olduğunu ifade eden Yüksek Şehir Plancısı Pelin Albayrak Fakıoğlu; kavramın temelde, kent sakinlerinin yaşam kalitesini artırmayı ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamayı amaç edinirken, teknolojiyi ve veriyi etkin kullanarak kaynakların en verimli şekilde yönetilmesini esas aldığını belirtiyor.

"AKILLILIK KAVRAMI KENTSEL ALANLARLA SINIRLI KALMAMALI"

Akıllı şehirlerin veriyi merkezine koyan, çok yönlü, birbirine entegre ve bütünleşik düşünülmesi gereken sistemler olduğunu vurgulayan Fakıoğlu sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bu bağlamda yenilenebilir ve yeşil enerji ile çevre yönetimi; katılımcı, dijitalleşmiş ve şeffaf yönetişim; yaşam kalitesini artıracak kamusal alan tasarımları ve akıllı, verimli ulaşım çözümleri, şehir planlamasında öncelikli tutulan unsurlar arasında yer alıyor. Stratejiler de bu doğrultuda şekillendiriliyor." Fakıoğlu; bu noktada akıllılık kavramının yalnızca kentsel alanlarla sınırlı kalmaması gerektiğine de değiniyor. Kırsal bölgelere yönelik entegre çözümler sunulmasının, bölgesel kalkınmada pozitif etki yaratacağını sözlerine ekliyor.

"TEKNOLOJİ, YÖNETİM MODELERİNE DAHİL EDİLMELİ"

Akıllı modellerin, kent-kır dengesinin sağlanmasına katkı sağlarken; kırsal alanların verimliliği ve dünyaya entegrasyonunu destekleyen önemli unsurlardan biri olmaya aday olduğunu kaydeden Pelin Albayrak Fakıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırıyor: "Bir şehir plancısı olarak hızla gelişen teknolojinin insanoğlunun hayatını kolaylaştıran ve iyileştiren; çevresel, sosyo-kültürel ve ekonomik kalkınmada aktif fayda sağlayabilecek bir etmen olduğunu düşünüyorum.

Günümüzü yakalamak isteyen şehirlerin, mutlak suretle teknolojiyi yönetim modellerinin içerisine katması gerektiğine inanıyorum. Fakat tekrar vurgulamak isterim ki, akıllı şehirlerde teknoloji bir 'amaç' değil, hedefe ulaşmada kullanılması gereken bir 'araç'tır. Bu vizyon çerçevesinde stratejiler oluşturulur ise şehirler başarı sağlayabilir."

EN ÇOK OKUNANLAR