USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Tarım 4.0

30 Nisan 2021 12:53

Akıllı tarım teknolojileri geliştirecek girişimciler aranıyor

Tarim 4.0'da fark yaratmanın en önemli adimi, girişimcilerin akıllı tarım teknolojileri odakli iş planları, hizmet modelleri ve üretim süreçleri kurgulayabilmeleri... Tarımsal verimlilik ve sürdürülebilirliği teşvik edecek girişimcilere pandemi dönemi ve sonrasında çok daha fazla ihtiyaç duyulacak

Akıllı tarım teknolojileri geliştirecek girişimciler aranıyor

Hem teknoloji geliştiriciler hem de girişimciler için 'akıllı tarım teknolojileri' pek çok fırsat barındırıyor. Pandemi dönemiyle birlikte tarım ve gıda sektörlerinin sürdürülebilirliğine yönelik atılımlar daha da hız kazandı. Bu süreçte ülkelerin kendilerine ait tarım ve gıda ürünlerini satmadıklarına ya da satarken de son derece seçici davrandıklarına şahit olduk. Tarım 4.0 süreciyle tarımsal üretimde de dijitalleşme çalışmalarının hız kazanması, girişimcilere farklı bir kulvar sundu. Küresel iklim krizi ile tarımda iş gücü sıkıntısı gibi darboğazların üstesinden akıllı tarım teknolojileri ile gelinebileceği algısı gün geçtikçe güçleniyor. Bu noktada girişimcilere de önemli görevler düşüyor. Dünya genelindeki pek çok girişimci ve startup, tarımsal teknoloji geliştirmeye odaklanmış durumda. Türkiye'deki teknoloji firmaları ve girişimcilerinin, yol haritalarını akıllı tarım teknolojilerine yöneltmelerinin, ülkemiz adına önemli bir avantaj sağlayacağını ifade eden TABİT Kurucu Ortağı ve İş Geliştirme & Akıllı Tarım Danışmanı Coşkun Yıldırım, girişimcilere önemli tavsiyeler veriyor.

"GÜÇLÜ OLDUĞUNUZ ALANLARDA PROJE ÜRETİN"

Sadece teknolojiyi bilerek akıllı tarım alanında teknoloji geliştirmenin mümkün olmadığını söyleyen Coşkun Yıldırım; "Tarım sektörünün ihtiyaçlarını gözeten iş modelleri, hizmet süreçleri ve ürün grupları kurgulamak isteyen girişimcilerin mutlaka tarım sektöründen bir partnerleri olmalı ya da bu alanda uzman bir isimden danışmanlık alınmalı... İş birliği yaptığınız iş ortağınızın sadece tarımsal üretimi ya da üretim yapılan alanlardaki zorlu şartları bilmesi yeterli değil. Akıllı tarım teknolojileri geliştireceklere iş ortaklığı yapacak olanların, teknoloji bilgisinin de çok iyi olması ve gelişmeleri takip edebilecek bir altyapıya sahip olmaları gerekiyor" diyor. Bu noktada önemli olan bir diğer husus ise girişimcilerin özellikle kendi güçlü yönlerine göre teknoloji geliştirmeleri... Yıldırım, bu konuda şu örneği veriyor: "Örneğin drone geliştirmek üzere bir know-how'unuz varsa böyle bir durumda karar destek sistemleri veya kendi yürür araçlar geliştirmek size zaman kaybettirebilir."

"ERİŞİLEBİLİR TEKNOLOJİLER GELİŞTİRİLMELİ"

Erken uyarı ve karar destek sistemlerinden drone teknolojilerine, veri analizlerinden otonom cihazlara, görüntü işleme teknolojilerinden robot teknolojilerine kadar tarımsal üretimin tüm aşamalarında kullanılacak teknolojilere akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaşması ile ihtiyaç duyuluyor. Bu ihtiyaçların karşılanmasının şimdilik yurt dışından yapılan teknoloji transferleri ile gerçekleştiğini belirten Yıldırım; "Ülkemizdeki geliştiricilerin ve girişimcilerin akıllı tarım teknolojilerine yönelmesi ile buradaki boşluk, yazılımcılarımız ile doldurulabilir. Akıllı tarımda erişilebilir teknolojilere ihtiyaç duyuluyor. Kullanımı kolay, maliyet düşüren, verimi artıran ve fiyat açısından erişebilir teknolojilere ihtiyaç her zamankinden fazla" diyor.

"SOMUT FAYDA YARATMAYA ODAKLANILMALI"

Akıllı tarım konusunda teknoloji geliştirici ve girişimcilerinin kendi güçlü yanlarını doğru şekilde tespit ederek disiplinler arası çalışmaya yönelmeleri gerekiyor. "Böylece üretilecek çözümlerin somut faydaya yönelik olması ve pazarda yer bulması çok daha kolaylaşabilir" diyen Coşkun Yıldırım; "Hedef kitle doğru şekilde seçilmeli ve bu hedef kitleye iş planı çerçevesinde en doğru akıllı tarım teknolojileri geliştirilmeli. Girişimcilerin, aile çiftçilerinin kullanımına yönelik akıllı tarım teknolojileri geliştirerek markalaşması çok daha avantajlı. Özellikle ülkemizin bulunduğu coğrafya ile ilişkilendirilen pazarlama planları daha etkin sonuçlar verebilir" yorumunda bulunuyor.

"İHTİYAÇLAR DOĞRU ANALİZ EDİLMELİ"

Kırsal alanda müşteri hizmetlerinin oldukça pahalı ve zahmetli olduğuna dikkat çeken Coşkun Yıldırım; "Bu nedenle müşteri hizmetleri gerektirmeyecek kadar geliştirilmiş ya da arızalandığında yenisi ile değiştirilebilecek kadar düşük fiyatlı parçalardan oluşan ürünler pazara sunulmalı. Satış riskini azaltmak amacıyla teknolojilerin çok dilli geliştirilmesi, ürünlerin Türkiye dışında da birçok ülkede satışını tetikleyebilir. Yapılacak çalışmaların Ar-Ge aşamasında kalmaması ve ürüne dönüşmesi için öncelikle ihtiyaçlar doğru analiz edilmeli. Geliştirme planına başlanırken ayrıntılı bir iş planı yapılması, girişimin her aşamasında mali desteklerden yararlanmasını kolaylaştıracaktır. Tarım teknolojilerinin geliştirilmesi konusunda istenen gelişmenin sağlanabilmesi için özellikle teknoloji geliştiren özel sektör firmaları ve girişimcilerin STK'lar ile yakın temasta olmaları ve sektörün ihtiyacını en doğru şekilde belirlemeleri gerekiyor" diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR