Üretimin devamlılığının sağlanması, üretim verimliliğinin iyileştirilmesi ve yeni ürün üretilebilmesi için 2023 yılında 440.2 milyon TL ve 2024 birinci çeyrekte ise 169.4 milyon TL yatırım yapan Astor Enerji, devam eden ve planlanan yatırımları ile üretim kapasitesini ve verimliliği artıracak. Verimlilik ve sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarını değerlendiren Astor Enerji Genel Müdürü Hakan Ünsal, "Dağıtım transformatörleri üretim kapasitesinin artırılması için kurutma fırını, vakum fırını gibi üretim için gerekli makine, ekipman ve sistem yatırımlarına başlandı. Satış sonrası hizmetler kapsamında mevcut kapasitenin artırılması ve iyileştirilmesi için 3 adet mobil yağ tretman sisteminin 2024 yılı üçüncü çeyreğinde tamamlanması hedefleniyor" diyor.
YENİ İŞ BİRLİĞİ, CİROYA 50 MİLYON DOLAR KATKI SAĞLAYACAK
Astor ile Sieyuan Electric Co Ltd. firması arasında 170 kV- 245 kV (kilovolt) gerilim seviyesinde 'Yüksek Gerilim Gaz İzoleli Şalt Ekipmanları'nın Astor markası altında üretilmesi için imzaların atıldığını söyleyen Ünsal, "Türkiye'de Astor markası altında, Ar-Ge çalışmaları ile tasarımına, prototip üretimine ve gerekli tip testlerin tamamlanarak seri üretime geçilmesi için 07.12.2023 tarihinde sözleşme imzalandı. Sözleşme kapsamında öngörülen yatırım bedeli Ar-Ge çalışmaları, teknoloji transferi, arazi, üretim tesisi ve test merkezi yapımı dahil olmak üzere yaklaşık 25 milyon dolar. Yatırımların 2024 yılı ikinci yarısında tamamlanması, 2025 yılında tam kapasiteye geçilmesi ile bu üretimin yıllık yaklaşık 50 milyon dolar tutarında ciroya olumlu katkı sağlaması bekleniyor" yorumunda bulunuyor.
(Astor Enerji Genel Müdürü Hakan Ünsal)Sektörde toplam slot sayısında ilk 5'te yer alan Astor'un 2023 yılı sonunda 302'ye, ocak sonu itibariyle 342'ye ulaşan soket sayısının 2024 yılında daha da artırılması hedefleniyor. Şarj istasyonu yatırımları 2022 yılında yaklaşık 10.9 milyon TL, 2023 yılında 147.7 milyon TL ve 2024 yılı birinci çeyrekte 88.7 milyon TL'ye ulaştı
ELEKTRİK İHTİYACININ TAMAMINI YENİLEBİLİR ENERJİDEN KARŞILAYACAK
Orta vadeli yatırım stratejileri kapsamında kapasite artırımı ve yeni yatırımlarına yönelik olarak, altyapı çalışmalarına başladıklarını açıklayan Hakan Ünsal, "Arazi düzeltme çalışmaları tamamlandı. Bu kapsamda 2024 yılında devreye alınması hedeflenen yeni anahtarlama ürünleri üretim fabrikasında mevcut ürünlerin kapasitesinin yaklaşık yüzde 80 artırılması ve planlanan yeni ürün çeşitlerinin üretilmesi hedefleniyor" ifadesini kullanıyor. 'Astor Balâ Güneş Enerjisi Santrali' yatırımının tamamlanması ile yıllık yaklaşık 27.5 milyon kWh elektrik üretimi ve Mart 2024 tarihinde satın alınan elektrik birim fiyatları ile yıllık yaklaşık 2 milyon 250 bin dolar tasarruf edilmesinin hedeflendiğini vurgulayan Ünsal, 2024 yılı ikinci çeyreğinde TEDAŞ tarafından geçici kabullerin yapılarak BALA GES projesinin devreye girmesi ile elektrik ihtiyacının tamamının yenilebilir enerjiden karşılanacağını ve kalan miktarın satışının gerçekleştirileceğini söylüyor.