USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

17 Kasım 2021 15:57
Umut Çelik

Vakko, 2022 yol haritasını açıkladı

Vakko Grup, 2022 yılında Vakko Hotel & Residence'ın da aralarında bulunduğu güçlü yatırım hedeflerini açıkladı.

Vakko, 2022 yol haritasını açıkladı

Vakko, 2021 yılı değerlendirmesini ve 2022 yatırımlarını Vakko Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko ve Vakko CEO'su Jaklin Güner'in katıldığı bir toplantıyla açıkladı. Toplantı; Mart ayında kapılarını açan ve Avrupa'nın en güzel moda mağazalarından biri olarak değerlendirilen 'Vakko Nişantaşı' mağazasında gerçekleştirildi.

"2021 YILINDA 100 MİLYONU AŞAN YATIRIM HAYATA GEÇİRDİK"

2021 yılını iki dönemle özetleyen Jaklin Güner, aşılanma oranlarının düşük olduğu ve kapanmaların devam ettiği ocak-mayıs dönemi ve aşılanma oranlarının hızla arttığı, kapanma uygulamalarının artık yapılmadığı haziran sonrası dönem olarak bu süreçleri anlattı. 2021'in ikinci yarısında aşılanmanın etkisiyle, güvenli seyahatin başlaması, lüks seyahat ve ev dışında geçirilen zamanın artmasının sektöre olumlu etkilerinden bahseden Güner, "İlk çeyrekte pandemi öncesi rakamları yakalamaya başlamıştık ki gelen kapanışlar bizi etkiledi ancak açılışlarla birlikte hazirandan itibaren çok hızlı bir geri dönüş yaşadık. 2019'a göre mağazalarımızda yüzde 80 civarı büyümeler gördük. 2021'de toplamda 57 gün kapalı kaldık ama artık farklar kapatılmış çok hızlı bir büyüme sürecine girilmişti. Biz pandemi ile birlikte online satışların ciro içindeki payını iki katına çıkarmıştık. Pandemi öncesi markalarımız bazında 5 ile 8 arasında olan bu oran 8 ile 15 arasında bir yere oturdu. Bunu küçük kayıplarla koruyoruz. 2021 Haziran ayından itibaren reel büyümeler başladı son 24 aylık enflasyonu 32 olarak alırsak bunun üzerindeki büyümeler bizi çok heyecanlandırdı motive etti ne kadar doğru kararlar aldığımızı bize gösterdi. Mega trendleri takip, koleksiyonlarını ihtiyaca göre geliştir, satınalma koşullarının ve tedarik noktalarının optimizasyonu, kur artışı etkisini iyi yönetmek, dijital kanalların verimliliğinin arttırılması, giderlerin yeni gerçeklere göre tasarlanması vb. pek çok konuda yapılan dikkatli çalışmalar, planlı ve hızlı hareket etmek bizi hedeflerimize ulaştırdı. Haziran ve sonrası dönemde hızlanan satışların da etkisi ile Vakko Grubu olarak 2021 ilk dokuz ayında 2020 yılına göre satışlarımızı yüzde 70 oranında artırarak karlı büyüme trendimizi koruduk" dedi.

Jaklin Güner, "Grubumuzun amiral gemisi Vakko Tekstil, 2021 9 aylık sonuçlara göre 138 milyon TL esas faaliyet karı yarattı. 2020 yılında pandeminin de etkisi ile 9 ay sonunda zarar açıklayan Vakko Tekstil, 2021 yılında ise gösterdiği güçlü performans ile 65 milyon TL seviyesinde dönem karı yaratmayı başardı. Bu sonuçlar ile son beş yıl içerisinde gösterdiğimiz en iyi performans olan 2019 yılı rakamlarımızı da geçmiş olduk. Grup olarak gösterdiğimiz güçlü kar/zarar performansımızın arkasındaki en önemli sebeplerden bir tanesi de ülkemize olan güven ile yatırımlara devam etmemiz oldu. 2021 yılı içinde, 47 milyon TL'si Vakko Tekstil tarafından yapılmış toplam 110 milyon TL'yi aşan tutarda yatırımı hayata geçirdik. Bu zorlu dönemde Vakko Tekstil yatırımcılarını da unutmadık ve 2021 yılında ortaklarımıza toplam 83,2 milyon TL brüt nakit kâr payı dağıttık" şeklinde konuştu.

2022'NİN ÖNEMLİ YATIRIMI: VAKKO HOTEL&RESİDENCE AÇILIYOR

Vakko yaşam anlayışını, hayatın her alanında hissettirmek hedefiyle yeni yatırımın, Nişantaşı'nda 2022 yılının ilk aylarında açılacak Vakko Hotel&Residence olduğu toplantıda ilk kez açıklandı. Cem Hakko'nun 'Vakko için yeni bir sektör ve bir hayalin gerçekleşmesi' olarak yorumladığu projenin detaylarını Vakko CEO'su Jaklin Güner anlattı. Güner, "Vakko'nun lüks anlayışını ve misafirperverliğini konaklamada da hissettireceğimiz Vakko Hotel & Residence Nişantaşı, samimi bir deneyim sunacak. Rezidans, alışılmış konseptten farklı olarak konforlu ve sıcak, samimi bir ev ruhu taşıyan büyük odalarıyla Vakko Home ile şıklaşan yaşam alanlarını yansıtacak. Vakko L'Atelier'nin Bistrot ve Patisserie'si rezidans misafirlerinin hizmetinde olacak. Toplam 8 katta 32 daire olarak hizmet verecek olan Vakko Hotel&Residence 120 milyon TL yatırım değeriyle hayata geçiyor" dedi.

Vakko'nun 2022 yatırımlarının marka iş birlikleriyle de devam edeceğini söyleyen Güner, Vanilla Rococo markasını satın aldıklarını da açıkladı. Vakko CEO'su, "Vakko Gıda'daki büyüme planımızı destekleyen bu satın almayla, Vanilla Rococo'nun elegant ve özel tasarım lezzetlerini Fransız şıklığı ile Vakko L'Atelier lezzetleri arasına katarak, zengin ve çok çeşitli bir tat yaratacağız" dedi.

2022 yılında lüks perakendenin markalar için önemli fırsatları barındırdığını söyleyen Jaklin Güner, "Biz bütün bu projeksiyonlarımızı daha önce yakaladığımız büyüme trendinin 2022'de tekrar yakalanarak devam edeceğine inanarak şekillendiriyoruz. 7 lokasyonda 15 farklı mağaza yatırımı hedefliyoruz. Bu mağazaların 4'ü Vakko Gıda, 11'i Vakko Tekstil çatısı altında olacak. Vakko Gıda'da 1574 metrekaresi, Vakko Tekstil'de ise 5183 metrekare yatırım alanına sahip olacak" diye konuştu.

Pandemiyle yaşadığımız süreçte dijital dönüşümünün tüm sektörlerde özellikle lüks moda sektöründe hızlandığı ve ivme kazandığı söyleyen Jaklin Güner Vakko'nun online gelişmeleri hakkında da bilgi verdi. Güner, "Pandemi öncesinde online alışveriş, büyüme projeksiyonlarımızda artarak devam ediyordu, pandemide planlanandan çok daha hızlı bir şekilde büyüdü." diye konuştu.

CEM HAKKO, VİTALİ HAKKO KREATİF ENDÜSTRİLER KÜTÜPHANESİ'Nİ ANLATTI

Vakko'nun sosyal sorumluluk bilinciyle hayata geçirdiği çalışmaların sonuncusu da Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi'nin Atatürk Kültür Merkezi'ne taşınması oldu. Kurucumuz Vitali Hakko'nun vefatının ardından, onun sanata, kitaplara ve eğitime olan ilhamıyla, ismini kuşaklar boyunca yaşatmayı hedefleyerek Cem Hakko tarafından oluşturulan kütüphane, bugüne kadar mimarisiyle ödüllü Vakko Nakkaştepe Moda Merkezi içerisinde bulunuyordu. 10. yaşını kutlayan kütüphane, şimdi Vakko'nun başladığı yere yani Beyoğlu'na döndü: Atatürk Kültür Merkezi'ne taşındı. Moda, mimari, fotoğraf, resim, heykel, sinema gibi sanatın tüm başlıklarındaki en güncel ve kapsamlı koleksiyonları içeren kütüphanede; dünyanın en prestijli yayınevlerine ait özel edisyonlar, kütüphaneye özel imzalı yayınların bulunduğu 15 bin kitap bulunuyor. Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi'nin öneminden bahseden Cem Hakko, "Bunun bizim için bir onur olduğunun altını çizmek isterim. Atatürk Kültür Merkezi'nde Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi'nin yanı sıra kasım ayının sonlarında açılacak olan Vakko Bistrot ile de sanatseverlerle buluşacağız. Bu bir anlamda bizim için çok değerli olan ve markamızın ilk adımlarının atıldığı bir semte vefamız olarak çok kıymetli ve bizim için çok anlamlı. İlk mağazamızın açıldığı Beyoğlu, aynı zamanda Vitali Hakko'nun kurucusu olduğu Beyoğlu Güzelleştirme Koruma Derneği'nde yaptığı çalışmalardan ötürü bizim için farklı bir öneme sahip" diye konuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR