USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

30 Mayıs 2021 13:22
Umut Çelik

"Teknolojiyi sürdürülebilir bir dünya için kullanıyoruz"

Signify İş Geliştirme ve Ticari Satış Direktörü Selin Türkmenoğlu, Signify'ın yeni dönem sürdürülebilirlik politikalarını Platin'e anlattı. Türkmenoğlu "Yeni Nesil Sürdürülebilir Tarım iş alanını Türkiye'ye getirerek tarımın sürdürülebilirliğine katkı sağlıyoruz" dedi.

"Teknolojiyi sürdürülebilir bir dünya için kullanıyoruz"

Signify olarak dikey tarıma yönelik faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

130 yıldır dünyada, 90 yılı aşkın süredir ise Türkiye'de faaliyet gösteren markamız insanın bireysel olarak iyi olmasının yanı sıra, toplumsal olarak da iyi olmasını sağlamak hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Signify olarak, dünya genelinde 70'ten fazla ülkede 38 bin çalışanımız ile evleri, ofisleri, binaları ve kentsel mekanları dönüştürmede nesnelerin internetini kullanarak aydınlatma çözümleri üretiyoruz.

2050 itibariyle küresel nüfusun 10 milyara ulaşması ile yerleşim yerlerinin fazlalaşması söz konusu olacağı için tarım alanlarının azalacağı öngörülüyor. Küresel iklim değişikliklerinin geleneksel tarım koşullarını giderek zorlaştırması, su sorununun gündemde olması ve dünya nüfusunun büyük bir hızla artmasıyla kırsal bölgelerin boşalması Signify olarak bizi alternatif çözümler aramaya yönlendirdi. Kentsel Tarım'a destek için yeni teknolojiler geliştirmek üzere harekete geçtik. Philips, 1936 yılından bu yana profesyonel bitki yetiştiricileri için bahçeciliğe yönelik özel aydınlatma çözümleri sunuyor. Küresel iklim değişikliklerini de göz önüne alınca Signify olarak tarımın sürdürülebilirliğini garanti altına almamız gerektiği bilinciyle Teknolojik Kentsel Tarım'ı (Horticulture) Türkiye'ye getirmeye karar verdik.

Dikey tarım-seralar gibi çeşitli alanlarda kullanılan sürdürülebilir bir yaklaşım olan Teknolojik Kentsel Tarım- Horticulture'ı benimseyerek 'Kentsel Tarım' kapsamında tarıma yönelik özel aydınlatma sistemlerini içeren "Horticulture" iş alanı çözümlerini geliştirdik. Bu yöntemle büyük tarım arazilerine ihtiyaç duymadan, suyu verimli kullanarak dikey tarım alanları geliştirilebiliyor. Dünya'da hızla trend olan Dijital Tarım tesislerinin geliştirilmesi ve bu tesislerde kontrollü bitki üretimi konusunda Türkiye'de faaliyet gösteren Urla Dijital (UDA) tarım şirketi ile Signify olarak iş birliği yaptık. 'Kentsel Tarım' kapsamında tarıma yönelik özel aydınlatma sistemlerini içeren Yeni Nesil Sürdürülebilir Tarım - 'Horticulture' iş alanı çözümlerimizi Türkiye'ye getirmenin gururunu yaşıyoruz.

Işığın seralarda kullanımına dair 80 yılı aşkın tecrübemizle tarımsal üretimde kullanılmak üzere LED aydınlatmalar tasarlıyor, LED teknolojimiz sayesinde üreticilerin artık daha önce yetiştiremedikleri yerlerde ürün yetiştirebilmesine imkan sunuyoruz.

Özetle Yeni Nesil Sürdürülebilir Tarım iş alanını Türkiye'ye getirerek tarımın sürdürülebilirliğine katkı sağlıyoruz.

LED teknolojisi tarımın geleceği ve daha çok insanın gıdaya ulaşması için ne gibi avantajlar sağlıyor?

Yaşamın sürdürülebilirliği çerçevesinde Dünya'nın ihtiyaçlarının sürekli artarak devam edeceği görüşünden yola çıkarak, insanların en kritik ihtiyaçları; 'sağlık' ve 'beslenme' konularına odaklanmaya karar verdik. Gelecek resmimizi; insanlığa fayda üretme hedefiyle, teknoloji, tarım ve sağlık çemberleri ile birleştirmek için adımlar attık. Yeni Nesil Sürdürülebilir Tarım 'Horticultue' iş alanı çözümlerimiz ile doğaya hiçbir zarar vermeden, sürdürülebilirliği ön plana alarak çok daha az miktarda kaynak kullanımı ile maximum verim alabiliyoruz. Bu sayede yerinde üretim yaparak besin kaybı yaşanmıyor hatta daha sağlıklı ürünler yetişebildiği için, önemli vitamin ve minerallerin miktarı da ciddi miktarda artabiliyor. Yapılan ARGE çalışmaları da bize Signify LED'ler ile hasat ve besin değerlerinde ciddi artışlar sağlandığı gösterdi.

Sürdürülebilir tarım için LED sistemi tarımda hangi girdilerden tasarruf edilmesini sağlıyor?

Şu an dünyamızdaki ekilebilir alanların yüzde 80'i kullanılıyor. Su kaynaklarının yüzde 70'i tarımsal sulamada kullanılan ülkemizde sürdürülebilir tarım için su tüketiminin yüksekliği ön plana çıkıyor. Kentsel Tarım gibi kapalı devre ve yüksek teknoloji sistemlerle konvansiyonel tarımın sadece yüzde 5'i civarında suya ihtiyaç duyuluyor. Bu da tarımda sulama sorununa büyük çözüm sunuyor. LED teknolojisi, ışık reçetesinin ekinlere ve büyüme döngülerindeki faza göre ayarlanabilmesini ve ekinlerin mümkün olan en iyi ve en hızlı şekilde büyümesini sağlıyor. Örneğin: Ar-Ge çalışmaları sonucu 1 m² alanda 25 günde 52 adet marul, üretim tesisinde ise 15 m² alanda 25 günde 2200 adet marul yetiştirilebiliyor. Bu kapasite ile konvansiyonel tarımdan birim alanda yıl içinde 28 kat daha fazla ürün elde edilebiliyor. Ayrıca üretilen marullar 10 kat daha fazla C vitaminine sahipken yüzde 80 daha az nitrat içeriyor.

LED sistemleriyle yetiştirilen tarım ürünlerin verimini nasıl etkiliyor?

İngiltere'de paketlenen yeşilliğin yüzde 60'ı tarladan sofraya gelene kadar ziyan oluyor. ABD'de sebzelerin tarladan sofraya gelebilmesi için 2,569 km yol kat ediliyor. Birleşmiş Milletlerin hazırladığı bir rapora göre de her sene 1 Trilyon dolar değerinde ve 1.3 Milyar ton yiyecek tüketiciye ulaşmadan kaybediliyor.

Chicago Tribune'da yer alan bir makaleye göre ise yiyeceklerin bir çoğu hasattan sonra 3 gün içinde besin içeriklerinin yüzde 30'unu kaybediyor. Bu da tüketim yerine yakın lokasyonlarda üretimin ve dolayısıyla yiyeceklerin yollarda bekleyerek zaman kaybetmemesindeki önemi bize gösteriyor.

Teknolojik Kentsel Tarım'ı (Horticulture) ile tüm bu olumsuzlukları olumlu yönde değiştirebiliriz. Örneğin; Signify LED ışıklarımızın kullanıldığı Urla Dijital (UDA) tarım şirketi laboratuarlarında ve tesislerde bitkilerin yetiştirilme süreçleri optimize ediliyor, kalitesi yükseltiliyor. Bu yüksek teknoloji tarım çözümü dış etmenlerden bağımsız olduğu için sistemde böcek, hastalık, vs. gibi bitkilere zarar veren yapılar söz konusu değil dolayısıyla herhangi bir şekilde böcek / yabani ot ilacı gibi insan sağlığını tehdit eden herhangi bir madde de kullanılmıyor. Aynı şekilde, kontrollü ortamda yetiştirilen ürünlerde hava / su kirliliği gibi etmenlerle bitkilere bulaşan ağır metaller gibi zararlı maddeler de bulunmuyor.

Türkiye'de toprakta yetiştirilen Stevia (Şeker Out) bitkisinde yılda 1-2 kez hasat alınırken UDA'nın yaptığı ARGE sonucu teknolojik tarım ortamında Signify ışıkları ile yılda 6 kez hasat alındı. Aynı arge çalışmasında bitki içindeki değerli etmen madde miktarında ciddi artış gözlemlendi.

Signify Led'leriyle donatılmış laboratuvarlarda marul bitkisi üzerinde yapılan ARGE çalışmaları sonucu ciddi iyileşme sağlanmış: toprakta tarıma göre birim metrekarede hasat süresi 25 güne indirilmiş, birim metrekarede üretilen ürün sayısı artışı ile verim 28 kat, ürün içeriğindeki vitamin C oranı 10 kat arttırılmıştır.

Signify led ışıkları ile güneş ışığı dalga boyunun modellendiği doğaya saygılı malzemeler ve maddelerle toprağı modellenen, sürekli izleme ve anında müdahale edebilmeyi sağlayan IoT teknolojileri ile desteklenen, tesisler, bitki yetiştiriciliğinin en mükemmel ve en verimli noktasına ulaşmayı hedefliyor. Doğadan, geleneksel tarımdan edinilen bilgi ve deneyimlerin ışığında üretilen bu çözüm ve teknolojilerin, gelecekte geleneksel tarım ve çevresel kontrollü tarıma da (horticulture) önemli katkılar sağlayacağına gönülden inanıyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR