USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

29 Haziran 2024 10:48

Sinoz, Almanya yapılanması ile Avrupa'yı fethetmeye hazırlanıyor

Son 3 yıldır ihracat çalışmalarına odaklanan Sinoz Kozmetik, Almanya'daki şirketini bir üs merkezi haline getirmeyi planlıyor. Batı Avrupa pazarını Almanya'daki yapılanması üzerinden kontrol etmeye hazırlanan şirket, bu yapılanma ile Avrupa'da hem e-ticaret yapıp hem de market raflarında yer alarak pazardaki konumunu daha da güçlendirecek.

Sinoz, Almanya yapılanması ile Avrupa'yı fethetmeye hazırlanıyor

Kozmetik sektöründeki 15. yılını kutlayan Sinoz, son 3 yıldır ihracat çalışmalarına odaklanmış durumda. 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 50 büyümeyle kapatan ve bu noktada 35'in üzerinde ülkeye ihracat yapar hale gelen şirketin, uzun vade hedefinde ise globalde kozmetik denilince akla ilk gelen markalar arasına girmek var. Profesyonel ticarete 2000'li yılların başında e-ticaret üzerinden kitap satışı ile başlayan sonrasında da e-ticaretteki başarısını kozmetik yatırımıyla birlikte cilt bakım alanına da taşıyan Sinoz Kozmetik CEO'su Yasin Çörekci ile markanın doğuş hikayesini, global hedeflerini ve kozmetiğin mega trendlerini konuştuk.

"SOSYAL MEDYAYI EN İYİ KULLANAN MARKALARDAN BİRİ OLDUK"

* Sinoz'un kuruluş hikayesinden ve sektördeki rolünden kısaca bahseder misiniz?

2000'li yılların başında Türkiye'nin daha çok emekleme döneminde olduğu e ticarete girmemiz, Sinoz markasını kurduktan sonra da e-ticaret üzerinden satışlarımızı gerçekleştirmemizi sağladı. 2022'nin sonuna kadar ürünlerimizi tamamen e-ticaret üzerinden tüketiciyle buluşturduk. Yaptığımız yatırımlarla inovatif ürünler, reklamlar, iletişim çalışmaları derken raf ve marketler tarafında ürünlerimiz yoğun ilgi gördü. 2022 ile kozmetik zincir marketlerde ürünlerimiz konumlandı. Bu noktada Türkiye'de sosyal medyayı en iyi kullanan, Türkiye'de ilk influencer marketing yapan markaların başındayız.

* Firmanız 2023 yılında büyüme odaklı nasıl bir performans sergiledi?

Son 3 yıldır ihracat çalışmalarına ağırlık verdik. 2023 yılında fuar çalışmalarına hız verdik. 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 50 büyümeyle kapattık. Bu noktada 35'in üzerinde ülkeye ihracat yapar hale geldik. Ürün sayımızı da 110'a çıkardık. 2023'te Ar-Ge yatırımlarına ağırlık verdik. Bu yıl başı itibariyle 20 ürünün Ar-Ge'sini tamamlayarak seri üretime geçtik. 2023 bizim için hem ihracat hem de iç piyasada büyüdüğümüz yıl oldu.

"HEDEFİMİZ DÜNYADA KOZMETİK DENİLİNCE AKLA İLK GELEN MARKALARDAN BİRİ OLMAK"

* 2024 yıl sonu ve sonrası için hedefleriniz nedir bu rakamları nerelere taşımayı planlıyorsunuz?

2024'te yüzde 100'ün üzerinde büyüme ile yaklaşık 1 milyar TL'lik bir ciro hedefliyoruz. Mevcut ihracat yaptığımız ülke sayısını 35 iken 2024 sonunda bu rakamı 50'nin üzerine çıkarmak istiyoruz. Bizim en tepeye koyduğumuz hedef; dünyada kozmetik denilince ilk akla gelen markalardan biri olmak. Dış satışlar cironun yüzde 30'unu oluşturuyor. Almanya'da geçen Nisan ayında bir şirket kurduk. Batı Avrupa tarafını Almanya'daki şirketimiz üzerinden kontrol etmeyi düşünüyoruz. Romanya'da da bir merkez üs açmayı planlıyoruz. Buradan Balkan ülkelerine de satış yapacağız.

ATATÜRK'TEN İLHAMLA SİNOP'TA 'SİNOZ KALESİ' YÜKSELİYOR

* İsmini Atatürk'ten aldığınız ilhamla belirlediğiniz yeni fabrikanızın özelliklerinden biraz bahseder misiniz?

Farklı birçok fabrikaya dolum ve paketleme işini fason yaptırıyorduk. Şimdi 5 milyon dolarlık bir yatırımla Sinop'ta bir fabrika yapıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk'ün "Her fabrika bir kaledir" sözünden ilhamla fabrikanın adını 'Sinoz Kalesi' olarak belirledik. Sinop OSB'de bulunan ve 5 bin metrekare kapalı alana sahip fabrika, yüzlerce kişiye istihdam sağlayacak.

"FABRİKAMIZDA ÜRETİMDEN KAYNAKLI HİÇBİR ATIK OLMAYACAK"

Sürdürülebilirlik ve dijitalleşme, yeni trend olmasına rağmen Sinoz'un her zaman gündemindeydi. AB ve Türkiye'nin kozmetik yönetmeliğine uygun ürünler üretirken fabrikamızda sıfır atık bilinciyle ilerliyoruz. Üretilen hiçbir ürünün üretimden kaynaklı atığı olmayacak. Ek olarak fabrikanın çatısını tamamen GES ile kaplıyoruz. Kendi elektriğini kendi üreten, ürettiği ürünleri geri dönüştürülebilir ambalajla paketleyen, çevreye ve insana saygılı yeşil bir tesis kuruyoruz.

"RAFLARA WATSONS İLE GİRİŞ YAPTIK"

* Pazardaki satış oranlarını artırmak için nasıl bir strateji izliyorsunuz?

2008'de kurulan bir marka olarak her zaman e-ticaret odaklı çalıştık. Son bir yıldır da Watsons ile çalışarak ilk defa raflara giriş yaptık. Bugün itibarıyla bütün raflara girmeyi düşünüyoruz. 2024 sonuna kadar tüm discount marketlerde ve zincir parfümerilerde bulunarak ürünlerimizi raflarda sergileyeceğimiz bir ortam yaratacağız. Burada amacımız ise Türkiye'nin her noktasında var olmak.

"CİLDİ GÜZELLEŞTİREN 3 KATEGORİDE ÇOK GÜÇLÜYÜZ"

* Kozmetikte iddialı olduğunuz ve öne çıktığınız alanlar hangileri?

Bizim şöyle bir mottomuz var. Senin güzel bir cildin olması için yapman gereken 3 şey var: 1-Cildini temiz tut. Her cilt tipine uygun farklı temizleme ürünlerimiz var. 2- Nemlendir. Cildin kurumasın. 3-Güneşten koru. Biz bu 3 kategoride çok güçlüyüz. Bunların arasında en güçlü olduğumuz yer de güneş kremi kategorisi. Ekstradan makyaj yapmanıza gerek bırakmayacak oldukça inovatif ürünlerimiz var. Güneş kremimizi sürüyorsunuz hem güneşten koruyor hem de ton eşitliyor.

"SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE MULTİ FONKSİYONELLİK KOZMETİĞİN GELECEĞİ"

* Alanınızla ilgili olarak sizce gelecekte öne çıkacak gelişmeler, trendler neler olacak?

Sürdürülebilirlik konusu oldukça önemli. Tüketiciler de artık aldığı ürünün sürdürülebilir bir firma olup olmadığını sorgulayarak ürünleri tercih ediyor. Bu konuda Ar-Ge'mizin de kafa yorduğu belli başlı konular var. Su ve plastik kullanımını en aza indirecek ürünler üretmek. Bunlar sürdürülebilirliğe katkısı olan daha pratik ürünler olarak öne çıkacak.

Tüketici tarafında bir ürün kullanıldığında aynı zamanda başka bir fonksiyon beklentisi var. Örneğin bizim yeni çıkardığımız güneş kremimiz hem güneşten koruyor hem cildi onarıyor hem de cilt tonunu eşitliyor. Aslında 3 etkiyi tek üründe alıyorsunuz. Bu kapsamda sürdürülebilirlik ve multi fonksiyonelliğe ağırlık veren firmalar ayakta kalacak.

EN ÇOK OKUNANLAR