Borusan EnBW Enerji, tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı rüzgar, güneş ve hidroelektrik olmak üzere 12 enerji santrali ve 730 MW kurulu gücüyle Türkiye'nin ve dünyanın yeşil enerji dönüşümüne ve sürdürülebilirliğine doğrudan katkı sağlıyor. Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Enis Amasyalı, "Sahada devam eden yatırımlarımızın tamamlanması ile mevcut kurulu gücümüzü bu yıl 855 MW'a çıkarmayı planlıyoruz. Borusan EnBW Enerji olarak tüm yatırımlarımızı, kapasitemizi artırma ve sürdürülebilirlik hedeflerimizi gerçekleştirme kararlığıyla sürdürüyoruz" diyor.
YENİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR PROJELER
Yeni yatırım fırsatlarını takip ettiklerinin altını çizen Amasyalı, yenilenebilir enerji odaklı yatırımları hakkında şu bilgileri veriyor: "Halihazırda 730 MW'ı işletmede olmak üzere, 1352 MW'lık tamamı yenilenebilir enerji portföyümüzle sektörün önemli oyuncuları arasında yer alıyoruz. Yıllık 2,1 TWh'nin üzerinde yenilenebilir enerji üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu üretimiyle Borusan EnBW Enerji'nin yenilenebilir enerji tesisleri yaşam döngüleri boyunca, 54 milyon ağacın yutak etkisine eşdeğer bir etki yaratıyor. İşletmedeki 143 MW kurulu gücündeki Saros RES'in 94 MW'lık yapımı devam eden yardımcı kaynak GES projemiz tamamlandığında Türkiye'nin en büyük RES-GES hibrit tesislerinden biri olacak. 2023 yılında başlattığımız saha çalışmalarımızı bu yıl tamamlamayı planlıyoruz. Buna ek olarak Tekirdağ'daki 36 MW Balabanlı RES Kapasite Artışı projemizi bu yıl, Sivas'taki 80 MW Pelit RES'i 2025 yılında devreye almayı planlıyoruz. 400 MW gücünde depolamalı rüzgar enerji tesis projelerimizde ön lisans süreçlerimiz dahilinde izin süreçlerini başlattık. Elektrikli şarj istasyon ağları yatırımlarımıza da devam ediyoruz."
ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYON AĞI GENİŞLETİLECEK
Yeni iş alanlarından biri olan elektrikli araç şarj istasyon ağını genişletmek için 2030 yılına kadar önemli bir yatırım planı hazırladıklarını vurgulayan Amasyalı, "Bu kapsamda, Petrol Ofisi Grubu ile elektrikli araç şarj istasyonları konusunda bir anlaşmaya vardık. Anlaşmaya göre, ilk etapta Petrol Ofisi'nin Türkiye genelindeki 2 bin akaryakıt istasyonu arasından seçilen öncelikli lokasyonlara şarj istasyonları kurmaya başladık. Borusan Otomotiv ile de iş birliği yaparak Borusan Otomotiv yerleşkelerinde de şarj istasyonları kurulumu gerçekleştiriyoruz. Otoyollar, alışveriş merkezleri ve organize sanayi bölgeleri gibi farklı lokasyonlarda da yatırımlar yapmayı planlıyoruz" diyor.