USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

16 Ekim 2021 12:02
Arzu Kurum

Hanımın çiftliği borsa yolunda

Leyla Kayhan Elbirlik yönetiminde Aydın'ın Germencik ilçesinde 766 dekar alanda yıllık 30 bin ton çiğ süt üretimi gerçekleştiren Efeler Çiftliği, gelecek yıl halka arz planlıyor. Buradan elde edilecek gelir ise çiftliğin büyümesi ve daha yüksek verim elde etmesi için kullanılacak.

Hanımın çiftliği borsa yolunda

Son iki yıldır içinden geçtiğimiz pandemi dönemi bize tarım ve gıda sektörünün önemini bir kez daha hatırlattı. Salgınla birlikte yatırımların arttığı alanda örnek girişimlerden biri de tekstil sektöründe faaliyet gösteren Söktaş'ın sahibi Muharrem Kayhan ve ailesi tarafından bir gün kıtlık olursa bütün ailenin gıda ihtiyacını karşılamak amacıyla 2005'te kurulan Efeler Çiftliği. İşletme bugün sürdürülebilir üretim anlayışıyla Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük üç çiftliğinden birine dönüştü. Ailenin üçüncü kuşak üyesi Leyla Kayhan Elbirlik yönetiminde Aydın'ın Germencik ilçesinde 766 dekar alanda yıllık 30 bin ton çiğ süt üretimi gerçekleştiren çiftlik, ürün gamını pastörize süt ve kaşar üretimiyle daha da genişletmeye hazırlanıyor.

SERA SALIMINI YARI YARIYA İNDİRİYOR

Çiftliğin diğer büyükbaş hayvan çiftliklerinden en büyük farkı ise karbon ayak izini azaltmak için tüm atıklarını biyogaz tesisinde bertaraf etmesi. "Bu sayede atıklarımızı hayvansal gübrenin toprağa en faydalı haline dönüştürmüş oluyoruz" diyen Elbirlik, içerisinde hiç yabancı ot bulundurmayan, organik maddesi yüksek, doğaya faydalı ve sürdürülebilir gübre elde ettiklerinin bilgisini paylaştı. Bu gübreyi de yöre çiftçileriyle de paylaştıklarını aktaran Elbirlik, "Ayrıca bütün gübrelerin biyogaz tesisinde anlık olarak işlenmesinden dolayı sera salınımını neredeyse yarı yarıya indiriyoruz. Arazilerimizde biyolojik çeşitlilik, besin döngüsü, zararlılarla mücadele, yerel yaban hayatının ve su havzalarının korunması gibi konularda bilimsel, ekolojik yöntemleri kullanıyoruz" dedi.

200 MİLYON LİRALIK CİRO HEDEFİ

Toplam 6 bin 672 adet büyükbaş süt hayvana sahip olan çiftliğin, 2021'in ilk altı ayında 13 bin ton çiğ süt satışı gerçekleştirdiğini açıklayan Leyla Kayhan Elbirlik, "Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 artışla 55 milyon TL satış geliri elde ettik. Bu yılı 120 milyon TL ciroyla kapatmayı hedefliyoruz. Orta vadede hedefimiz ise 200 milyon TL'nin üzerine ulaşmak" dedi. Yem, enerji ve diğer hammadde fiyatlarıyla döviz kurundaki artışın süt üretimi ve satışını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Leyla Elbirlik, tüketicinin pandemi döneminde sütünü alıp evde yoğurt yapmaya başladığını söyledi.

GELECEK YIL HALKA ARZ OLACAK

Öte yandan Ar-Ge, teknoloji ve inovasyona büyük önem verdiklerini ifade eden Elbirlik, "Uygun piyasa şartlarını gözeterek Efeler Çiftliği'ni gelecek yıl içinde halka arz etme hedefimiz bulunuyor. Böylece Efeler Çiftliği'nin kalitesini, hem marka hem ürün çeşitliliği hem de şirket olarak daha çok paydaşla buluşturabileceğiz. Halka arz gelirini çiftliğin büyümesi, daha yüksek verim ve ürün gamını genişletmek için kullanacağız" diye konuştu. Rekabette var olabilmek için ve kaynakların en iyi şekilde kullanılabilmesi için teknolojiye yatırım yapılmasının şart olduğunu söyleyen Elbirlik, "En büyük hedefimiz ülkemizin en sürdürülebilir ve inovatif çiftliği olmak. Sürdürülebilir tarım ilkelerinden asla ayrılmayarak ürün gamımızı sağlıklı, kaliteli ve güvenilir bir şekilde genişletmek" dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR