USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

19 Temmuz 2024 11:24

Eksim Enerji'den yeşil istihdam seferberliği

Yenilenebilir enerji yatırımlarının yanı sıra insan kaynakları politikasıyla da dikkat çeken Eksim Enerji; ‘Eksim Genç Enerji' programıyla genç yetenekleri sektöre kazandırıyor. Şirket, yeşil iş odaklı etkin insan kaynağı ve teknoloji entegrasyonuna odaklanarak ilerliyor.

Eksim Enerji'den yeşil istihdam seferberliği

Sürdürülebilir enerji yatırımlarını odağına alan Eksim Enerji; yeşil dönüşümde enerji verimliliği stratejilerinin yanı sıra yeşil istihdam politikalarıyla da gündeme geliyor. Platin olarak Eksim Enerji CEO'su Arkın Akbay ile şirketin 2024 projeksiyonu ve İK hedefleri hakkında konuştuk.

* Enerji sektöründe 2024 için yatırım, kapasite ve yıl sonu hedefleriniz neler?

Türkiye'nin önde gelen enerji üretim şirketlerinden biri olarak 8 rüzgar enerjisi santralimizde 473.6 MW kurulu gücümüzle çalışıyoruz. Hidroelektrik santrallerinde ise Türkiye'de bir adet 63 MW ve Gürcistan'da iki adet 99 MW, toplam 162 MW kurulu gücümüzle ülkemizin ve dünyanın yeşil enerji havuzuna katkı sağlamayı sürdürüyoruz. Bu kapsamda yurt içinde 714.8 MW ve yurt dışında ise 317 MW lisans gücünde RES yatırımımızı hayata geçirme yolunda hızla ilerliyoruz. Diğer taraftan lisansını aldığımız 250,4 MW'lik enerji kapasitesini 2024-2025 döneminde devreye almış olacağız, ayrıca 166 MW'lık GES yatırımımızın yapım izinleri tamamlanıyor. Toplamda ise 2088,8 MW'lık yenilenebilir ve temiz enerjiyi kullanıma sunacağız. Ayrıca enerji üretiminde en son teknolojilerin kullanılması için önemli kaynaklar ayırıyoruz ve bu teknolojilerin uygulamaya geçmesi için Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştiriyoruz.

"4 MİLYON TON KARBON SALINIMINI ENGELLEMEYİ HEDEFLİYORUZ"

* Yenilenebilir enerji alanında hangi yatırımları planlıyorsunuz?

Özellikle teknoloji yatırımlarımız, iş sürekliliğimiz için hayati önem taşıyor. Yatırımlar için gerçekleştirilen fizibilite çalışmalarında, inşa ve işletme süreçlerindeki fırsat ve risklerin tespit edilmesi için teknolojiyi merkezde konumlandırmak kaçınılmaz hale geldi. Üretken yapay zeka, veri analitiği, derin öğrenme ve dijital ikiz gibi teknolojiler hızlı aksiyon alabilmek adına bizim de süreçlerimize değer katıyor. Yıllardır topladığımız rüzgar ölçüm ve yön verileriyle, iklim değişikliğinin etkilerini dahi modelleyerek rüzgarın, suyun, güneşin; yakın, orta ve uzun vadedeki üretimini minimize edilmiş hata payları ile öngörebiliyoruz. Bu algoritmalar bize bir sonraki türbinimizi hangi noktada devreye alırsak en verimli sonucu elde edeceğimizi tavsiye edebiliyor.

* Yenilenebilir enerjide gelecek projeksiyonunuzu paylaşır mısınız?

Orta vadeli stratejimizi, ön lisans ve lisans süreçlerimizi yatırımlara dönüştürmek ve Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji üreticilerinden biri olmak yönünde kurguluyoruz. 'Yeşil' rengiyle bağdaştırdığımız 'doğal'a dönüşüm yolculuğunda kendimize ve paydaşlarımıza hedefler oluşturduk. Projelerimizi bu motivasyonla hızlıca hayata geçiriyoruz. 2026 yılı sonunda, tüm projelerin faaliyete geçmesi ile birlikte yıllık 4 milyon ton karbon salınımını engellemeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda, yatırımlarımızla ülkemizin 2053 net sıfır emisyon hedefine katkıda bulunuyoruz. Geliştirdiğimiz yeni projelerin ve teknolojilerin; temiz ulaşım, temiz ısı kimliği taşımalarına ve döngüsel, yani ek kaynaklara daha az ihtiyaç duyan yüksek verimli, yüksek emre amadeli, yüksek üretim gücüne sahip olmalarına özen gösteriyoruz.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR BİYO-YAKIT ÜRETİMİNE YÖNELİK PROJELERE ODAKLANDIK"

* Günümüzde enerji ve Ar-Ge yatırımları artıyor. Bu da nitelikli personel ihtiyacını beraberinde getiriyor. Eksim Enerji ise bu alanda son 10 yılda 15 milyon Euro yatırımda bulundu. Bu yatırımlardan beklentiniz nedir?

Alternatif yenilenebilir enerji çalışmaları kapsamında biyokütleden sürdürülebilir biyoyakıt üretimine yönelik projelere odaklandık. Özellikle sürdürülebilir havacılık yakıtı ve biyoyakıttan elektrik üretimi konularında alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik çalışmaları önemsiyoruz. Ayrıca 1.2 MW elektrik üretebilen motor ve alternatörden oluşan güç grubunu ise işletmeye alarak ölçeklendirme ile katma değerini artırma yönünde ilerlemeye devam ediyoruz. Diğer taraftan şirketimizin iş süreçlerin sürekli verimlilik yönünde güncelliyoruz.

"GELECEĞİN ENERJİ LİDERLERİNE İSTİHDAM SAĞLIYORUZ"

* Özellikle yenilenebilir enerji alanında farklı bir konuma ulaşabilmek için enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketler İK yapılandırmasında hangi kriterlere dikkat etmeli?

Günümüzde sürdürülebilirlik odaklı yeşil dönüşümün yaygınlaşması ile birlikte yeşil iş odaklı yetkin insan kaynağı gereksinimi artmaya devam edecek. İnsana değer veren, daha fazla sosyo-ekonomik haklar sunan, çalışan haklarının yanı sıra çalışan bağlılığının da artmasını önceleyerek iş sağlığı ve güvenliğinin de gözetildiği iyi kariyer imkanları sunan şirketler; yarattıkları değerler ile ayrışmaya devam ediyor. Bu durum, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliğe de önemli katkılar sunuyor. Yetkin çalışanlar bu amaçta birleşerek birikimleri ve emekleri ile şirketlerimizi geleceğe taşıyor.

Bizler, Eksim Akademi altında verilen yenilenebilir enerji, çevresel sürdürülebilirlik, kalite yönetimi, risk ve fırsat yönetimi ile yeşil iş uygulamaları gibi birçok eğitimle çalışma arkadaşlarımızın kişisel ve profesyonel gelişimlerini destekliyoruz. Bu yönüyle de sektörün gelecekteki liderlerinin yetişmesini sağlıyoruz. Yeşil-mavi yakalı roller için özel eğitim programları ve kariyer planları geliştiriyoruz. Çalışma arkadaşlarımız için, 'Bir Fikrim Var Projesi' ile inovasyon ve sürdürülebilirlik alanlarında fikirlerini paylaşmaya teşvik ediyor, böylece hem holdingimize hem de topluma katkıda bulunmalarını sağlıyoruz. Eksim Genç Enerji programımızla iş hayatının ilk tecrübelerini kazanan arkadaşlarımızı yeni sorumluluklara hazırlıyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR