USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Seyahat

15 Ekim 2022 15:35

Festivaller şehri: Antalya

Denizi, güneşi, kumu kadar tarihi ve doğal güzellikleri, kültürel yapıları, antik kentleri ile dünyanın önemli turizm kentlerinden olan ve yaklaşık 200'e yakın ülkeden her yıl 10 milyonun üzerinde turist çeken Antalya, yıl boyunca düzenlenen uluslararası festival ve kültür-sanat etkinlikleriyle de ön plana çıkıyor.

Festivaller şehri: Antalya
Bergama Kralı II. Attalos'un, "Gidin bana yeryüzünün cennetini bulun" emrini vererek gönderdiği akıncılarının, uzun aramalardan sonra çamların arasından Akdeniz'e göz kırpan yeryüzü cenneti Antalya; 500 bin yıl geriye kadar dayanan geçmişi ile insanlık tarihinin uzun yolculuğunun en önemli duraklarından... Renkli konserler, dünyaca ünlü sergiler, önemli söyleşiler ve elbette unutulmaz uluslararası festivalleriyle çok kültürlü mirasın şehri olan Antalya, bugün turizmin başkenti olarak anılsa da yıl içinde 30'un üzerinde uluslararası festivale ev sahipliği yapmasıyla hayatı da kucaklıyor. Tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan şehrin her köşe başında bir kültür sanata etkinliğine, hemen hemen her ilçesinde ulusal ve uluslararası festivallere denk gelmek mümkün. Sanatçılar için önemli bir ilham kaynağı olan bölgede kimi zaman antik kentler kimi zaman da Akdeniz'in masmavi kıyılarında kimi zaman da yaylarında yıl içinde birçok festival düzenleniyor. Sinemadan tiyatroya, opera ve baleden müzik festivallerine kadar birçok kültür sanat seçeneği sunan şehirde, yerel tatları ön plana çıkaran gastronomi festivallerinin yanı sıra doğa ve sağlıklı yaşama dair de pek çok festival, bölge halkının yanı sıra tatilini kentte geçiren yerli ve yabancı turistlerce de ilgiyle takip ediliyor.

ANTALYA'NIN SİMGESİ ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ

Festival hele ki film festivali denince, ilk akla gelen seçeneklerden biri olan Türkiye'nin en eski ve uzun soluklu film festivali olan Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu yıl 59'uncu kez izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyor. Her yıl Antalyalıların merakla beklediği, dünyaca ünlü oyuncu ve yönetmenleri de ağırlayan festival, yerli ve yabancı sinemanın en saygın örneklerini, sinemaseverlerle buluşturuyor. Festival, bu yıl da en yeni ve merakla beklenen filmlerini izleyiciye sunacak, sinema dünyasını Antalya'da buluşturacak. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 1-8 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek 59'uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali, kırmızı halından çok sayıda yerli ve yabancı yıldızın geçişine sahne olacak. Ulusal yarışmaların heyecanına, uluslararası yarışma heyecanı eşlik edecek. 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisine yönetmen, senarist ve yapımcı Yeşim Ustaoğlu başkanlık edecek.

ASPENDOS OPERA VE BALE FESTİVALİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nün, Aspendos Antik Tiyatrosu'nda düzenlediği Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, her yıl 50 binden fazla yerli ve yabancı izleyiciye ulaşıyor. Bu yıl 29'uncusu gerçekleşecek olan festival, 10 Eylül'de Ankara-Antalya Devlet Opera ve Balesi'nce sahnelenecek 'Aida' adlı opera eseriyle başlayacak ve 25 Eylül Pazar akşamı gala konseriyle sona erecek. Festivalde La Traviata Operası, Don Quixote Balesi ve Carmina Burana Sahne Kantatı sanatseverle buluşacak. 'Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali' ise mayıs ayında bu yıl 12'nci kez 'perde' dedi.

ANTALYA'DA CAZ BAŞKADIR

Son yıllarda sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği Antalya Akra Caz Festivali'nin 5'incisi geçtiğimiz haziran ayında gerçekleşti. Ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say'ın dünya prömiyeri ile sona eren etkinlikte Rus saksafon sanatçısı Igor Butman başta olmak üzere, Fantine, Moskova Caz Orkestrası, Imany, Deli Bakkal, Kokoroko, China Moses, Antonio Lizana Ensemble ve Mark Eliyahu olmak üzere pek çok önemli sanatçı, festivalde caz tutkunlarıyla buluştu.

YAŞAYAN ANTİK ŞEHİR: KALEİÇİ OLD TOWN FESTİVALİ

Hem denizden hem karadan çevrili surlar arasında tarihi eserleri, geleneksel evleri, labirenti andıran sokakları, eğlence mekanları ve hediyelik eşya mağazaları ile Antalya'nın incisi Kaleiçi'nde; 'Yaşayan Antik Şehir' mottosuyla 2016 yılından bu yana düzenlenen Kaleiçi Old Town Festivali'nin bu yıl 7'ncisi 13-16 Ekim'de gerçekleşecek. Her yıl, bir ülkenin onur konuğu olarak katıldığı festival; Kaleiçi'nin sokaklarını renklendiren korteji, festival boyunca düzenlenen dans ve tiyatro gösterileri, canlı heykel performansları, sokak sergileri, tasavvuf müziği ve semazen derviş gösterileri, atölye çalışmaları ve turlar ile dikkat çekiyor.

ULUSLARARASI ANTALYA KUM HEYKEL FESTİVALİ

Uluslararası Antalya Kum Heykel Festivali, Lara sahil bandında bulunan 7 bin metrekarelik alanda düzenleniyor. 'Bir Uzay Macerası' temasıyla gerçekleşen 17'nci Uluslararası Antalya Kum Heykel Festivali'nde ilk uzay çizimlerini yapan Leonardo Da Vinci'nin heykeli, Galileo, Rus kosmonot Yuri Gagarin, Neil Armstrong, Wright Kardeşler, Montgolfier Kardeşlerin heykellerin yanı sıra unutulmaz uzay filmlerinden Star Trek, Star Wars, Guardians of the Galaxy'nin önemli sahneleri de canlandırıldı.

EN ÇOK OKUNANLAR