USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

13 Şubat 2024 09:26

“Ürün-pazar uyumuna odaklanılmalı”

Binovative Kurucusu Murat Peksavaş, Platin Dergisi Şubat 2024 sayısında startup'ları ihracata teşvik edecek noktalara değindi.

“Ürün-pazar uyumuna odaklanılmalı”

"Yerli startup'lar kendilerine seçtikleri hedef pazarlarda faaliyet gösteren önemli aktörlerin internet sitelerini düzenli olarak takip etmeli, açılan çağrılara cevap vererek onlarla doğrudan iletişime geçmeli" diyen Binovative Kurucusu Murat Peksavaş, şu değerlendirmelerde bulunuyor:

Yurt dışında otomotiv sektörü alanında faaliyet gösteren çoğu şirketin iyi kurgulanmış açık inovasyon programları bulunuyor. Şirketler bu programlar vasıtasıyla aktif olarak ihtiyaç duydukları alanlarda startup'lar ile temas kuruyor. Programa kabul edilen startup'lara şirketlerde teknolojilerini deneme hatta beraber geliştirme imkanı tanınıyor. Yerli startup'ların kendilerine seçtikleri hedef pazarlarda faaliyet gösteren önemli aktörlerin internet sitelerini düzenli olarak takip ederek, açılan çağrılara cevap vererek onlarla doğrudan temasa geçmesi en süratli yöntem.

YATIRIMCILAR HANGİ KRİTERLERE DİKKAT EDİYOR?

01I Büyüme ve maliyet: Uluslararası yatırımcılar startup'ları incelerken özellikle projenin süratle büyüme ve ölçeklenebilme potansiyeline dikkat ediyor. Bu çerçevede büyüyen ve globale açılan startup'ların maliyetlerinin de aynı süratte artıp artmadığı analiz ediliyor.

02I Teknoloji entegrasyonu: Özellikle dijital teknolojileri kullanan, veri odaklı çalışan startup'lar bu açıdan daha avantajlı bir konuma sahip. Mevcutta iş verimliliğini artıran yapay zeka ve veri güvenliğini güçlendiren blok zincir gibi dijital teknolojileri iş modellerine entegre eden girişimler, yatırımcılar tarafından tercih ediliyor.

(Binovative Kurucusu Murat Peksavaş)

NASIL DAHA REKABETÇİ OLUNUR?

Sürdürülebilirlik, iş dünyası için kilit bir kavram haline geldi. Özellikle Avrupalı otomotiv üreticileri karbon emisyonu düşük olan çözümleri tercih ediyor. Bu nedenle otomotiv sektöründe faaliyet gösteren startup'ların 6 stratejiye yatırım yapmaları gerekiyor:

01I Startup'ın piyasa sunduğu ürün, bir yazılım dahi olsa belirli bir karbon emisyonu bulunuyor. Piyasada tercih edilmek için üretim esnasında, üretim öncesi tedarik aşamasında ve üretim sonrası müşteriye ulaşana kadar ortaya çıkan emisyonlarının düşük olması önem taşıyor. Yaptıkları karbon ölçümlerini yetkili kurumlara doğrulatıp sertifika alan, ürünlerinin geri dönüşümünü hesaplayan startup'lar sektörde öne çıkıyor.

02I Startup'lar sürdürülebilirlik alanında bilinçlenmeli.

03I Her aşamada karbon emisyonlarını ölçebilme yetkinliği kazanılmalı.

04I Ölçümlerini gerçekleştirip rapor etme, daha sonra bu ölçümleri doğrulatma (sertifikasyon) becerisine sahip olunmalı.

05I Ürünlerin geri dönüşümü konusunda çözümler üretilmeli.

06I Geleceğe yönelik emisyonları daha da azaltmaya yönelik kurumsal stratejiler geliştirilmeli.

EN SIK YAPILAN HATALAR

01I Startup'lar, belirli bir pazar için geliştirdikleri bir çözümün, tüm dünya için geçerli olduğu yanılgısına kapılabiliyor. Ürün veya hizmetlerini geliştirirken sadece Türkiye'de mevcut aktörler ile görüşülüyor ve bu kurumların sorunlarını çözen projeler geliştiriliyor.

02I Yurt dışına açılmak isteyen otomotiv startup'ları, hedef pazarlarda farklı müşteri mülakatları gerçekleştirmeli. Ürün-pazar uyumu analizine odaklanmalı. "Bir ürün yarattım, şimdi bunu kime satarım?" diye dolaşıp hayal kırıklığına uğramaktansa, o pazardaki müşterilerin ihtiyaçlarına tam olarak karşılık veren ve müşterisi hazır ürünlere odaklanılmalı.

EN ÇOK OKUNANLAR