Consera Kurucusu Melih Şimşek, modüler inşaat sektöründe yaşanan gelişmeleri ve Türkiye'nin küresel pazardan büyük pay alabilmesi için atılması gereken adımları şöyle sıraladı:
"*Toplam yapı stokumuzun maksimum yüzde 5'i çelik yapılardan oluşuyor. Onun yüzde 4'ü endüstri yapısı. Deprem konusunda bu kadar net ve kaynağımız olan bu çözümü hayata geçirebilmek için öncelikle bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor.
*Yapısal çelik kullanımının artması için öncelikli iş mühendislerimizin düşünce yapısını değiştirmesini sağlamak. Zira müteahhitlerimizi de yönlendirenler mühendisler. Alışkanlıklarla devam ettiğimiz sürece trendleri kaçırmaya mahkumuz.
*Çelik yapıların 'pahalı' olduğu konusu ise kesinlikle doğru değil, 3 kat daha hızlı, daha hafif, daha verimli olan, sadece bir yapının taşıyıcı sistemi payı yüzde 20'nin içinde bulunan bir yapıya pahalı denebilmesi mümkün değil.
*Modüler üretimde gelişmiş ülkelerde önemli ilerlemeler var. Büyük inşaat fabrikalarını çok yakın bir zamanda göreceğiz. Beş yıl içinde ise bu fabrikalarda robotlar çalışmaya başlayacak. Yazılımın ve robotu takip edecek iş gücünün önem kazanacağı bir döneme giriyoruz.
*Türkiye olarak inşaat malzemelerini değil inşaatın kendisini ihraç etmemiz gerekiyor. Burada katma değer kazancı çok fazla. Bunun yolu da modüler üretimden geçiyor. Küresel pazar bu yönde ilerliyor ve buradan pay almak istiyorsak hızlı olmamız gerekiyor. Beş yıl içinde fırsat penceremiz kapanacak.
*Bu atılımı tüm sektör el ele vererek yapabilir. Burada müteahhitler ve üreticiler arasında dengeli bir gelir paylaşımı olmalı. Ancak sektörel işbirlikleri ile ilerleyerek bu pazarda Türkiye olarak var olabiliriz."