USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

27 Ağustos 2024 13:27

Türkiye'nin jeopolitik konumu lojistik sektörü için bir avantaj

Lojistik sektörü, transit taşımacılığın gelişimiyle Türkiye'nin rekabet gücünü artıracak en önemli sektörlerin başında geliyor.

Türkiye'nin jeopolitik konumu lojistik sektörü için bir avantaj

Lojistik sektörü 2024 yılı itibarıyla operasyonları kolaylaştırmak ve değişen tüketici taleplerini karşılamak için otomasyon, sürdürülebilirlik ve teknoloji entegrasyonu etrafında şekilleniyor. Lojistik operasyonlarının geleceğini şekillendiren teknolojiler arasında; otomasyon, nesnelerin interneti (IoT), bulut bilişim, yapay zeka (AI), blok zinciri, gelişmiş veri analitiği, robotik, artırılmış gerçeklik ve gelişmiş coğrafi konum teknolojileri yer alıyor.

Türk lojistik sektörü ise teknolojik yatırımlarına devam ederken, jeopolitik konumu nedeniyle de önemli rol üstleniyor. Hizmet ağı ve çeşitliliği nedeniyle aynı zamanda birçok sektörle etkileşimde olan ve adeta sektörleri ayakta tutan bir zincir bağı oluşturan lojistik sektörü, lojistik altyapısında entegrasyon projeleriyle birlikte bölgesinde bir 'lojistik hub' olma yolunda ilerlemeyi hedefliyor.

KAMİON, KARA TAŞIMACILIĞINDA SÜREÇLERİ İYİLEŞTİRMEYE DEVAM EDİYOR

Bir taşıma aracının hem gidiş hem dönüş yolculuğunda kapasitesini tam olarak kullanması amacıyla yola çıkan Kamion, taşıyıcıların avantajlarını artırmak ve çevresel etkiyi en aza indirmek üzere uygulamasını geliştirmeye devam ediyor. Geliştirdiği teknolojilerle yük veren şirketlerin tedarik zincirini optimize eden Kamion; yük taşıyanlara ise mobil uygulamaya eklediği 7/24 telefon desteği, dönüş yükü kolaylığı, komisyonsuz ödeme, kazanç takip ve kazançlı yükler ile değer katmaya devam ediyor.

ŞİRKETLER YÜKVEREN PANELİ'NE TAŞIMA TALEPLERİNİ GİRİYOR

Tır sürücüleri veya filolara yönelik mobil uygulamada yer alan yeniliklere ilişkin açıklamalarda bulunan Kamion Kurucusu Berkay Adlım, "Kamion olarak kamyon ve tırların boş dönüşlerle yakıt ve zaman kaybı yaşamamasını son derece önemsiyoruz. Çünkü bu boş dönüşler, yakıt ve zaman kaybının yanı sıra ciddi bir çevre kirliliğine de neden oluyor. Bu amaç doğrultusunda geliştirdiğimiz uygulamamızda, şirketler Yükveren Paneli'ne taşıma taleplerini giriyorlar, taşıyıcılar ise mobil uygulama üzerinden yükleri görüp, kendilerine uygun olanı tek tuşla seçerek taşıma sürecini başlatıyorlar. Ayrıca, Yükverenler talebi geçtikleri araçların taşıma durumlarını ve ödeme takiplerini de yapabiliyor. Sistemi daha verimli hale getirmek amacıyla yakın zamanda 7/24 Telefon Desteği ve Kazanç Takip özelliklerini de ekledik. Bu sayede taşıyıcılar için daha verimli bir taşıma deneyimi sağlıyoruz" diyor.

(Kamion Kurucusu Berkay Adlım)

"7/24 TELEFON DESTEĞİ İLE HER AN, HER DAKİKA SÜRÜCÜLERİMİZE DESTEK VERİYORUZ"

Uygulamanın yeni hali sayesinde sürücülerin çok daha avantajlı bir taşıma deneyimi yaşayacağını belirten Adlım, "Uygulamamızda yeni 7/24 telefon desteği, üzerinde çok çalıştığımız ve en önemsediğimiz başlıklar arasında yer alıyor. Artık sürücülerimiz, ihtiyaç duyduğu her an Kamion destek ekibi ile iletişime geçerek sorunlarını çözebiliyor. Herhangi bir sorunla karşılaşıldığında veya bilgiye ihtiyaç olduğunda hızlı ve kolay bir şekilde uzmanlarımızdan yardım alabiliyor. Ürünümüzdeki en önemli özelliklerden biri olan komisyonsuz ödeme seçeneği ile sürücüler, yükü teslim ettikten sonra navlun ödemelerini komisyonsuz ve vade işletmeden tahsil edebiliyor. Dönüş yükü kolaylığıyla hem çevre dostu hem de kazançlı bir hizmet sunuyoruz. Bu sayede boş dönüşlere son veriyor ve çevreye verilen olumsuz etkiyi de minimize ediyoruz. Sürücülerimiz, uygulamamızdaki Kazançlı Yükler özelliği ile haftalık ve aylık kazançlarını takip edebiliyor. En prestijli dünya markalarından binlerce güvenilir iş fırsatına erişerek kazançlarını anında artırma şansı yakalıyor" diyor.

''DEPOLAMA İHTİYACI OLAN ŞİRKETLERE VERDİĞİMİZ HİZMETLERİ BÜYÜTECEĞİZ''

Geçen yıl, yüksek teknolojiye ve otomasyona dayalı yatırımlara hız verdiklerinden bahseden Horoz Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Horoz, "Şu anda 36 olan aktarma noktalarımızı 41'e çıkararak, lojistik ağımızı hem hacimsel olarak hem de performans olarak daha da genişletiyoruz. B2C hizmetlerimize, yeni C2C hizmetimizi de ekleyerek müşteri tabanımızı genişletmeyi ve çeşitlendirmeyi amaçlıyoruz" şeklinde konuşuyor. Türkiye genelinde ve yurt dışında stratejik konumlarda yeni depo ve dağıtım merkezleri açarak, daha yakın ve hızlı hizmet konusunda kapasitlerini artıdıklarını söyleyen Horoz, "İlk olarak 2021 yılında yaptığımız otomasyon yatırımı ile açılan e-ticaret depomuza ilave olarak Ağustos 2024 tarihinde daha kapsamlı bir otomasyon projesini devreye alıyoruz. Bu sayede çok yüksek kapasiteli bir e-ticaret ve mağaza dağılımı deposunu devreye almış olacağız. Yurt dışında Almanya, İngiltere ve ABD'de 4 ayrı eyalette faaliyet gösteren depolara ek olarak Fransa, İtalya, İspanya ve Slovakya'da yeni konvansiyonel ve e-ticaret depolarının devreye girmesi ile e-ihracat yapan ve yurtdışında depolama ihtiyacı olan şirketlere verdiğimiz hizmetleri büyüteceğiz. Aynı zamanda yurtdışındaki dağıtım ağımızı genişletecek ve güçlendireceğiz" diyor.

JUST IN TIME STOK YÖNETİMİ

"Uluslararası karayolu, denizyolu ve havayolu hizmetlerimizdeki nitelikli insan kaynağımıza ilaveten yeni ve güçlü ekipler oluşturuyoruz. Horoz Lojistik olarak mevcut istihdamımız iki bin kişinin üzerine çıkmış durumda. Sürdürülebilirlik ve çevresel sorumluluk alanındaki taahhütlerimiz, şirketimizin gelecekteki büyümesinde önemli bir rol oynuyor. Kent içi dağıtım araçlarımızı elektrikli araçlara dönüştürmek ve depolarda Güneş Enerjisi Sistemleri (GES) kullanmak, çevresel etkimizi azaltmaya yönelik attığımız adımlardan sadece birkaçı. Just in time stok yönetimi ve diğer teknolojik yatırımlarla, operasyonlarımızın çevresel etkisini en aza indirme konusundaki çabalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz" diye ilave ediyor.

(Horoz Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Horoz)

MÜŞTERİ ODAKLI TRENDLER ÖNE ÇIKACAK

"Horoz Lojistik olarak operasyonel mükemmelleşmeyi teknoloji ile sağlamaya devam ediyoruz. Sektöründe rota optimizasyonunu ilk uygulayan firma olarak, sektörde birçok teknolojik yeniliğin öncüsü olduk'' diyen Horoz, "Çevre dostu lojistik uygulamaları ve yeşil taşımacılık modelleri, sürdürülebilirlik konusundaki artan endişelerle birlikte önem kazanmış durumda. Daha az yakıt tüketimi, karbon emisyonlarının azaltılması ve atık yönetimi gibi uygulamalar, lojistik şirketlerinin gündeminde yer alıyor. Bir de lojistik hizmetlerinde, gelecekte müşteri odaklı trendlerin daha da önem kazanması bekleniyor. Müşteri beklentilerinin artması ve teknolojinin hızlı gelişimi, lojistik sektöründe bazı temel trendlerin de ön plana çıkmasını sağlayacak" yorumunda bulunuyor.

ALIŞAN LOJİSTİK İLK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORUNU YAYINLADI

Alışan Lojistik'in sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için çevresel, sosyal ve yönetimsel performans odaklı çalışmalarına ve attığı adımlara detaylı bir şekilde yer verilen ilk 'Sürdürülebilirlik Raporu' yayınlandı. Müşterilerine çözüm odaklı ve güvenilir taşımacılık çözümleri sunarken, çevresel, toplumsal ve yönetim bazlı sorumluluklarını en üst düzeye çıkarmayı; bu amaçla stratejilerinin bir parçası olarak, sürdürülebilir lojistik çözümleri ile bölgesel düzeyde öncü bir etki yaratmayı ve sektörde lider bir konum elde etmeyi hedefleyen Alışan, raporda sürdürülebilirlik stratejilerini insana değer veren iş anlayışı, çevreye değer veren iş anlayışı ve sürdürülebilir iş modelini benimseyen iş anlayışı odaklı kurguladı.

ÇEVREYE DEĞER VEREN ANLAYIŞ

Lojistik faaliyetlerini çevreye duyarlı bir şekilde yürütmek için çalışmalarını yürüttüklerini ifade eden Alışan Lojistik CEO'su Damla Alışan, "Yakıt verimliliği, atık yönetimi ve karbon ayak izini azaltma konularında projeler geliştiriyor, tedarik zincirimizde sürdürülebilirlik ilkelerini benimsiyoruz. Konya Lojistik Merkezimizde kurulumunu tamamlanmak üzere olan güneş enerji sistemi ile yenilenebilir enerji kullanımımızı arttırmayı hedefledik. Yüzde

70' i Euro 6 motor araçlardan olan filomuzda, üç yıl içinde Euro 6 motorlu araç sayımızı yüzde 90' a çıkartmayı planlıyoruz. 2030 yılına kadar sürdürülebilirlik projelerimizi artırarak, karbon salınımımızı yüzde 50 azaltmayı hedefliyoruz" diye konuşuyor.

EMİSYON AZALTIMINA ODAKLANILDI

Şirket olarak yıllardır çevre ile ilgili konularda yoğun çalışmalarda bulunduklarını dile getiren Alışan, "İçinde bulunduğumuz sektöre ve bizden sonraki nesillere karşı sorumluluğumuz var. Bu kapsamda iklim değişikliği ve küresel ısınma ile mücadele ana hedef konularımızdan. İklim değişikliğinin meydana getireceği zararın bilincinde olarak değer zincirimiz boyunca emisyon azaltımına odaklanıyoruz. Ölçmeden azaltılamayacağı düşüncesinden yola çıkarak, iklim değişikliğine sebebiyet veren sera gazı emisyonlarımızı hesaplıyor ve doğrulatıyoruz. Çevresel açıdan da sürdürülebilir olabilmek, çevresel faaliyetlerimizi ve hedeflerimizi raporlayabilmek için CDP İklim Değişikliği Programı'na dahiliz ve bu raporlama aracılığıyla çevresel beyanlarımızı gerçekleştiriyoruz" diyor.

(Alışan Lojistik CEO'su Damla Alışan)

EN ÇOK OKUNANLAR