USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

30 Ağustos 2023 09:44

Shell, kadın istihdamına yönelik yenilikçi projeleriyle sektörü ileri taşıyor

Akaryakit sektörünün önde gelen kurumlarından Shell, ‘mesleğin kadını erkeği olmaz' diyerek iş hayatında kadınım varlığı ve yönetimde temsili alanındaki dönüşümde önemli rol üstleniyor.

Shell, kadın istihdamına yönelik yenilikçi projeleriyle sektörü ileri taşıyor

Yenilikçi faaliyetleriyle sektörde fark yaratırken, toplumun ihtiyaçları için sorumluluk almayı her zaman öncelik haline getiren Shell, Kadın Enerjisi programı ile dikkat çekiyor. Shell & Turcas CFO'su ve Shell İştirakleri Yönetim Kurulu Üyesi Joel Zara ile şirketin öne çıkan projelerini konuştuk.

> İş hayatında, özellikle de akaryakıt sektöründe kadın olmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kendimi bu anlamda çok şanslı görüyorum çünkü 30 yılı aşkın süredir kariyerimi, çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık alanında iş dünyasının öncü kurumlarından biri olan Shell'de sürdürüyorum. Shell'de Kadın Enerjisi ile son 5 yıldır bu anlamda sektörü de dönüştürmeyi başarmış bir ekibin parçasıyım. Dolayısıyla kariyer seçimlerimin ve mesleki hedeflerimin sürekli olarak desteklendiği ve aynı zamanda daha fazla kadının sektörümüzde yer almasına imkân tanıyan bir şirkette çalışmanın ayrıcalığına sahibim. Bu fırsatı da gerek sektörümüzde gerek iş dünyasında benzer dönüşümlerin gerçekleşebilmesi için kullanarak, bir anlamda da elçilik rolü üstlenerek değerlendiriyorum.

SHELL'DEN FARK YARATAN PROJELER

> Shell'in yönetimde kadın temsili ve kadın istihdamı noktasındaki duruşu ve projeleri hakkında neler söylemek istersiniz?

Shell, faaliyet gösterdiği 70'ten fazla ülkede kadın-erkek ayırmaksızın tüm çalışanları için eşitlik ilkesini sağlamayı hedefliyor. Bu doğrultuda sadece cinsiyet eşitliğine değil, geniş bir yelpazedeki kültürel ve kişisel farklılıklara da değer veriyor ve çalışanlarının kendilerini güvende hissedebilecekleri bir çalışma ortamı yaratıyoruz. Shell Türkiye olarak, biz de bu küresel politikalar çerçevesinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Cinsiyet dengesinin her uzmanlık alanında sağlanmasını amaçlıyoruz ve "Mesleğin Kadını Erkeği Olmaz" diyoruz. Böylece bugün doğrudan istihdam sağladığımız çalışanlarımızın yüzde 33'ünü, yönetim kurulumuzun yüzde 57'sini ve icra kurulumuzun yüzde 50'sini kadınlar oluşturuyor. Bugün bu oranları yukarı taşımak ve aynı zamanda sektörümüzde önemli bir dönüşüme imza atmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir yandan işe alımda kadınları önceliklendiren istihdam programlarına imza atarken bir yandan da kadın çalışanların gelişimini takip ederek, onlara potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için fırsat alanları sağlıyoruz. Bunun bir örneği olarak şirketimiz bünyesinde cinsiyet eşitliği dengesini gözetmek ve geliştirmek için BİZ Platformu'nu yürütüyoruz. Gönüllü çalışanlarımızdan oluşan bu platformumuz ile, kadın çalışanların potansiyellerine ulaşmaları, iş ilişkilerini geliştirmeleri için fırsatlar yaratıyoruz. BİZ Platformu'nun çalışmaları kapsamında yüksek potansiyelli kadın çalışanların dahil olduğu projeleri hayata geçirirken, dünya genelinde düzenlenen Powering Women in Mid-Career gibi programlarla da Shell Türkiye'nin kadın çalışanlarının kariyer gelişimlerine destek olmaya devam ediyoruz. Global çapta bir program olan 'Kadınlar için Shell Kariyer Gelişim Programı' ile yüksek potansiyelli kadın çalışanların kariyer gelişimlerine destek oluyoruz. Öte yandan şirketimizdeki anne ve anne adaylarına yönelik M³ Anne Mentorluğu programımız ile kadın çalışanların iş hayatına adaptasyon süreçlerini kolaylaştırıyoruz. Her sene eğitim öğretim yılının ilk gününde anne olan çalışanlarımıza izin kullanma hakkı sunuyoruz. Ayrıca, 2023 yılı itibarıyla sekiz haftalık babalık iznini hayata geçirdik. Bu uygulamamızla hem anne hem de baba olan çalışanlarımıza aile olma yolculuklarında destek olmayı hedefledik. Shell Çalışan Destek Programımızla ise iş-yaşam dengesi, ilişkiler, evlilik sorunları, çocuklarla ilgili konular gibi stresi tetikleyen unsurlara yönelik çalışanlarımızın telefonla sınırsız psikolojik destek almalarına imkân sağlıyoruz.

"7.450 KADIN EKİPLERE DAHİL EDİLDİ"

> 'Shell'de Kadın Enerjisi', bu yıl 5'inci yılında. Bu süreçte ne kadar yol katedildi?

Shell olarak, yenilikçi faaliyetlerimizle sektörümüzü ileri taşırken, toplumun ihtiyaçları için sorumluluk almayı her zaman temel bir önceliğimiz olarak görüyoruz. Bu noktada birçok farklı alanda ihtiyacı görüyor ve buna uygun sosyal yatırım programları geliştiriyoruz. Yol güvenliği, inovasyon, engelsiz yaşam, çevre, kadın istihdamı alanındaki sosyal yatırım programları ile Türkiye'nin sosyal gelişimine katkıda bulunuyoruz.

Bu çalışmalarımızdan Shell'de Kadın Enerjisi, 2018 yılında akaryakıt sektöründe bir ilk olarak hayata geçti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın himayelerinde, İŞKUR iş birliği ile başlattığımız bu istihdam programı ile kadınlara istasyonlarımızda istasyon yöneticisi, ön saha satış elemanı, market satış elemanı, vardiya amiri, temizlik görevlisi, muhasebe elemanı ve idari işler uzmanı gibi farklı pozisyonlarda çalışma olanağı sunuyoruz. Bu çalışmayla hedefimiz Cumhuriyet'imizin kuruluşunun ve Shell'in Türkiye'deki faaliyetlerinin 100'üncü yılı olan 2023'te 5 bin kadına iş imkânı sağlamaktı. Ne mutlu ki, Shell'de Kadın Enerjisi hedeflerimizin ötesinde bir başarıya ulaştı ve bugüne dek 7.450 kadını ekiplerimize dahil etmemize olanak sağladı.

Kadın çalışanların aramıza katılmasıyla birlikte sadece onların hayatlarında değil, birlikte çalıştıkları iş arkadaşları, misafirlerimiz ve istasyonlarımızdaki hizmet kalitemizde de büyük bir değişime imza attık. Örneğin, kadın çalışanların olduğu istasyonlardaki müşteri memnuniyetinin diğer istasyonlarımıza oranla 2019 yılında yüzde 3, 2020 yılında ise yüzde 6 artış gösterdiğini gördük. Böylece Shell'de Kadın Enerjisi ile erkeklerin çok yoğun olduğu akaryakıt sektöründe her kademede kadınların da çalışabileceğini ve başarılı olabileceğini gösterdik. Ayrıca bir ilki başlatarak sektörümüze de ilham olduk.

> Türkiye'de kadının yönetimde temsili anlamında gelecek beklentiniz ne yönde?

Tüm dünyada olduğu üzere, ülkemizde de kadının iş dünyasında eşit fırsatlarla yer alması için önemli bir gayret ve çaba söz konusu. İş dünyası son yıllarda toplumsal cinsiyet eşitliği, çeşitlilik ve kapsayıcılık alanlarında önemli bir gelişime imza attı. Bu güçlenen kaslar sayesinde kadınların iş dünyasına kazandırılması için gereken ihtiyaçlar çok daha hızlı bir şekilde tespit ediliyor ve bu konuda yenilikçi uygulamalar geliştiriliyor. Yeni nesil İK uygulamaları, esnek çalışma olanakları, kadınların yeni yetenekler kazanması için sunulan eğitim ve mentorluk olanakları gibi çalışmalar başarıyla yürütülüyor ve gelecek için umut vaat ediyor. Ben de Shell'deki çalışmalarımızın yanı sıra, Yönetim Kurulunda Kadın Derneği üyesi olarak bu dönüşüme ve gelişime destek olmayı hedefliyorum. Gençler "Kadın" olduklarından dolayı iş hayatında önyargılar ile karşılaşabilirler. Böyle durumlarda kendilerinden emin bir tutum sergilemeleri, cesaretleri ile bulundukları ortamlarda değişim için gerekli adımları atmaları, yararlı çatışma ortamları yaratabilmeleri çok değerli. Böylelikle zorlu süreçleri aşacaklarına ve kendi hayatlarını dönüştürürken iş dünyası ve toplumu da geliştireceklerine inanıyorum. Böylece hep birlikte eşit, adil ve kapsayıcı bir gelecek inşa edeceğiz.

EN ÇOK OKUNANLAR