USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

08 Kasım 2021 15:56
Umut Çelik

Pandemiden bugüne yurt dışından mobilyaya talep yüzde 45 arttı

Art Design Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi, pandemi öncesinden bugüne yurt dışından mobilyaya talebin yüzde 45 arttığına dikkat çekerken, Türkiye'nin üretim gücü ve kayan pazar talebiyle avantajlı ülke konumuna geldiğini söyledi.

Pandemiden bugüne yurt dışından mobilyaya talep yüzde 45 arttı

Art Design, pandemi süresince büyümesini sürdürdü. Art Design Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi, "Kişiye ve mekana özel butik üretim yaptığımız için pandemi ilk başta seyahat sıkıntısı nedeniyle işlerimizi aksattı. Her şeye rağmen pandemi öncesinden bugüne totalde yurt dışı satışlarımızda yüzde 45'lik bir artış yaşadık. İhracatın bu kadar yavaşladığı bir dönemde böyle bir ivmeyi yakalamayı beklemiyorduk. Avrupa'dan ve Ortadoğu'dan çok fazla biriken bir talep var. Hem üretim kabiliyetlerimizden hem de diğer pazarlardan Türkiye'ye bir talep kayması söz konusu. Art Design olarak iş seyahatlerimizin durduğu bir dönemde iş kabiliyetlerimizi artırarak dünyanın birçok noktasına iş yapabilecek bir konuma geldik." açıklamalarında bulunurken asıl hedeflerinin Avrupa ve ABD pazarları olduğunu da sözlerine ekledi.

"Birçok üretici Ortadoğu ve Katar pazarını hedefliyor. Oysa bu pazarlarda kendi tasarımınız olmayan ürünleri çok kolay satabiliyorsunuz. Avrupa'nın ise kendi kuralları, detayları bulunuyor. Bu da sizin Ar-Ge'nizi güçlendiriyor. Biz de bu noktada iş yapma kabiliyetimizi artırdık. Art Design olarak hedef noktamız ABD ve Avrupa pazarları." diyen Terzi, sektördeki hammadde sorununun devam ettiğine de dikkat çekti. Yılbaşından bu yana hammaddeye yüzde 350 zam geldiğini ifade eden Terzi, "Mobilya sektöründeki hammadde sıkıntısı devam ediyor ve hammadde daha çok Çin'e ihraç ediliyor. Hammadde yılbaşından bu yana yüzde 350 fiyat artışı yaşandı ve ürünlerin kalitesi de düştü. Oysa Avrupa'nın 8-9 ayda yaptığı teslimatları biz 3-4 ayda gerçekleştirebiliyoruz. Sektörümüzde tasarım ve üretim kalitesi konusunda İtalya bu işin üst noktası olsa da Türkiye üretimdeki gücünden dolayı İtalya'yı yakaladı." açıklamalarında bulundu.

Londra'da yeni showroom açacak

Art Design'ın önümüzdeki dönem hedefleri konusunda da bilgi veren Turgay Terzi, mevcut durumda Modoko ve Kalamış'taki mağazalara ek olarak 2022 yılında Avrupa yakasında da bir şube açacaklarını söyledi. "Bir aya kadar mevcuttaki Kalamış mağazamızı 3-4 kat artırıp 1000 metrekarelik bir showroom'umuzu açacağız. 2022 yılında da Avrupa yakasında özellikle Etiler hattında bir showroom açmak istiyoruz. Yurt dışında ise Bulgaristan, Yunanistan, Rusya ve İran'da bayilerimiz var. Şu anda Londra ile görüşüyoruz. Londra'da da bayimizi açtıktan sonra hedefimize ulaşacağız" diyen Terzi, bayi sayısında talepkar olmamalarının nedenini kişiye ve mekana özel üretimin getirdiği kalite yüksekliğinden dolayı sektörde kalifiye eleman bulamamalarına bağladı. Art Design Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi, "Bayileşmeyi artırırsak istediğimiz kaliteyi üretmemiz zorlaşır. Çünkü sektörde ciddi bir kalifiye eleman sıkıntısı var. Kalifiye olmayan insanlarla da kalitesi düşük üretim yapabilirsiniz. Ya kaliteden vazgeçeceksiniz ya da üretimi belli bir sınırda tutmak zorundasınız. Biz de bu yüzden üretimi sınırlı tutmayı tercih ediyoruz." açıklamalarında bulundu.

Pandemi dönemi restoran-kafe zincirlerini arttırdı

Mobilya üretiminin yanı sıra asıl hedefledikleri nokta mekan tasarımı olan Art Design, konutların dışında ofis, restoran, kafe projelerinde de yer alıyor. Bir mekanı A'dan Z'ye tasarlayıp üretimini üstlenmedikleri halı, aydınlatma gibi aksesuvarların da tedariğini karşıladıklarını belirten Turgay Terzi, "Önce müşterilerimize üç boyutlu çalışmalarla mekanı nasıl bir hale getireceğimizi gösteriyoruz. Sonrasında da mekanı eksiksiz teslim ediyoruz. Biz her mekana aynı ürünleri kullanıp ticari kaygıları arka plana atıp, geleceğe yatırım yapıyoruz" dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR