USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

10 Temmuz 2023 11:53

Mobilya endüstrisinin yeni tasarım kodları

Mobilya perakende ve ticareti dünya ekonomisinin önemli bir parçası olmaya devam ediyor. Evlerde, ofislerde, okullarda ve hatta dış mekanlarda kısaca hemen hemen her yerde görülebilecek mobilya parçaları bulunuyor. Artan dünya nüfusu, hızlı kentleşme, artan konut ve ticari bina inşaatları, mobilya pazarını olumlu yönde etkileyen temel faktörler arasında yer alıyor.

Mobilya endüstrisinin yeni tasarım kodları

Yemek, oturma ve yatak odaları, ofis mobilyaları ve dış mekan mobilyaları gibi birçok alt sektörden oluşan endüstrinin 2028 yılına kadar yaklaşık 722 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Mobilya üretimi yalnızca demografiyle değil, aynı zamanda ekonomik performansın yanı sıra küresel nüfusu etkileyen küresel eğilimlerle de yakından bağlantılı, hızla büyüyen küresel bir endüstri olmayı sürdürüyor. Dünyadaki son durum ve öne çıkan gelişmeler ise şu şekilde sıralanıyor:

* Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en büyük mobilya pazarı olmaya devam ediyor.

* Öte yandan Asya Pasifik, bölgedeki gayrimenkul ve konaklama sektörünün büyümesi nedeniyle küresel mobilya pazarındaki en büyük payı oluşturan bölge olarak öne çıkıyor.

Hindistan'da ticari alanlardaki hızlı gelişme sektörün büyümesine ivme katıyor.

* Mobilya pazarındaki kilit oyuncular açısından IKEA lider mobilya şirketi olurken; e-ticaret'in yükselişiyle Wayfair gibi oyuncuların zemini kuvvetleniyor.

BÜYÜME HIZLANIYOR

Yeni konut sayısındaki hızlı artış, küresel mobilya pazarındaki büyümenin önünü açıyor. Akıllı şehirlerin devam eden gelişimi ve inşaat sektöründeki pozitif ivmelenmenin önümüzdeki yıllarda mobilya çözümleri için önemli bir talep yaratması bekleniyor. Ticari ve konut binaları için hazır mobilyalarla hızla büyüyen pazarlama kampanyalarının müşterileri cezbetmesi muhtemel gözüküyor. Yurt içi mobilya pazarını canlandırmak için artan devlet yatırımları da küresel pazarın büyümesini destekleyecek. Mobilya tasarımı ve dekorasyon alanında teknolojide yaşanan gelişmeler de pazarın büyümesini hızlandırıyor.

MOBİLYA ENDÜSTRİSİNİ ETKİLEYEN GELİŞMELER

Günümüzde mobilya üreticileri; ofisler, evler ve iç ve dış alanlar için gelişmiş estetik, konfor, işlevsellik ve depolama kapasitelerine sahip çeşitli renk, boyut, stil ve tasarımlarda çok işlevli modeller sunuyor. Öte yandan; sektör büyümesini sürdürmek için birçok farklı endüstriden faydalanmaya devam ediyor.

IMARC Group'un verilerine göre mobilya endüstrisini etkileyen 5 faktör bulunuyor:

01I Seyahat ve turizm sektörünün genişlemesi, değişen yaşam tarzları ve gelişen yaşam standartları ile birleştiğinde, dünya çapında maksimum depolama olanaklarına sahip hafif, çok yönlü ve taşınabilir mobilyaların kullanımını artırıyor.

02I Artan çekirdek aile sayısı, daha küçük alanlara kolayca yerleştirilebilen katlanabilir ve kompakt mobilyaların satışına katkıda bulunuyor.

03I Postüral disfonksiyondan muzdarip insanların sayısındaki artış, çocuklar ve yetişkinler arasında sağlık ve duruş sorunlarını önlemek için ergonomik olarak tasarlanmış mobilyalara olan talebi hızlandırıyor. Çevrimiçi alışveriş platformları aracılığıyla yenilikçi ürünlerin kolay bulunabilirliği, pazarın büyümesini hızlandırıyor.

04I Önde gelen üreticiler pazar erişimlerini genişletmek ve daha geniş bir müşteri tabanını yakalamak için yeni tasarımlar üretiyor ve iç mimarlarla iş birliği yapıyor.

05I Piyasayı yönlendirmesi beklenen, kurtarılmış ahşap, tekstil ve ahşap paletler gibi geri dönüştürülmüş ürünlerden yapılan sürdürülebilir mobilyalar öne çıkıyor.

TAKİP EDİLMESİ GEREKEN TRENDLER

Tedarik Zinciri Yerelleştirmesi

Artan nakliye maliyetleri ve küresel süper güçler arasındaki kötüleşen ticari ilişkiler, mobilya endüstrisinin küresel tedarik zincirleri üzerinde ciddi bir etkiye sahip oluyor. Bu eğilim, esnekliği ve kullanılabilirliği artırmak ve maliyetleri azaltmak için dijitalleşme, sürdürülebilir uygulamalar ve yeniden yapılanma yoluyla tedarik zincirlerinin dönüşümüne yatırım ihtiyacı yaratıyor.

ENDÜSTRİ 4.0 Gündemde

Teknolojinin kullanımı, mobilya perakendecileri için maliyet tasarrufu sağlayabilir. Dijital teknolojilerin mobilya endüstrisine dahil edilmesinin daha iyi üretim esnekliğine ve hızına, kitlesel özelleştirmeye ve artan üretkenliğe katkıda bulunması bekleniyor.

Sürdürülebilirlik

Mobilya sektörü daha sürdürülebilir üretime doğru ilerliyor. Sürdürülebilirlik için mobilya tasarlamak; atıkları azaltabileceği, kaynakları koruyabileceği, çevreye ve gezegenimize fayda sağlayabileceği için üretici ve tasarımcıların en önemli önceliği haline geldi. Bu nedenle endüstri, enerji maliyetlerini önemli ölçüde azaltması beklenen süreçlere odaklanarak büyüme fırsatlarından yararlanmayı umuyor.

E-Ticaret

Değişen tüketici tercihleri ve satın alma alışkanlıkları, daha fazla mobilya şirketini satış için dijital kanalları kullanmaya yöneltiyor. E-ticaret platformlarına yatırım yapmak, bakımı pahalı olabilen fiziksel mağazalara olan bağımlılığı azaltıyor. Perakendeciler, tedarik zinciri ve lojistik operasyonlarını optimize ederek maliyetleri düşürüyor ve verimliliği artırıyor. Mobilya firmaları, müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak ve satış riskini çeşitlendirmek için e-ticaret çözümlerine yatırım yapmaya devam edecek. CGI (bilgisayar tarafından üretilen görüntüler) ve AR (artırılmış gerçeklik) teknolojileri, çevrimiçi alışveriş deneyimini daha da geliştirecek

Döngüsel Ekonomi Yolunda

Avrupa mobilya endüstrisi şu anda çeşitli ekonomik, düzenleyici ve çevresel zorluklarla karşı karşıya kalmayı sürdürüyor. AB içinde artan hammadde, işçilik ve enerji maliyetleri de alışılagelmiş uygulamaları zorlaştırıyor. Sektörü yenilemek ve daha sürdürülebilir hale getirmek için yeni uygulamalara ihtiyaç var. Döngüsel ekonomi aynı anda kaynak kısıtlamaları, tüketici değeri ve kârlılık zorluklarını ele alarak sektörde daha fazla değer yaratmak için umut verici bir yol sunuyor. Doğrusaldan döngüsele geçiş; iş modeli ve değer zinciri düzeyinde yenilikçilikten destekleyici politika önlemlerinin getirilmesine kadar mikro, orta ve makro düzeylerde önemli değişiklikler gerektiriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR