Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB), İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında 'Sınai Mülkiyet Hakları Desteği' veriyor. Sınai Mülkiyet Hakları Desteği ile işletmelerin patent almak için Türk Patent ve Marka Kurumu'na (TÜRKPATENT) veya TÜRKPATENT muadili yurt dışı kurum/kuruluşlara yaptığı ödemeler ile patent ve marka vekili giderlerine destek sağlıyor. Belge başına verilen bu destekte üst limitler geçen ekim ayında iki katına çıkartıldı. TÜRKPATENT'ten alınan/alınacak her bir belge için işletmeye 10 bin liraya kadar destek veriliyor. TÜRKPATENT muadili yurt dışı kurum/kuruluşlardan alınan/alınacak her bir belge için ise desteğin üst limiti 20 bin lira olarak uygulanıyor. Destek programı süresince işletmeler 100 bin liraya kadar bu destekten yararlanabiliyor.
BAŞKA BİR PROGRAMI DA AR-GE, ÜR-GE VE İNOVASYON
KOSGEB'in başka bir programı da Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı... Bu program kapsamında da sınai mülkiyet hakları giderleri için bir destek bulunuyor. Bu başlık altında işletmelere yine 100 bin liraya kadar destek veriliyor. Ayrıca; Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında Proje Teklif Çağrıları'na çıktklarını söyleyen KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, "Burada da sınai mülkiyet hakları giderleri desteğine yer veriyoruz. Örnek vermek gerekirse, son olarak 'Savunma ve Elektrikli/Hibrit Otomotiv Sanayi İhtiyaçlarının Millileştirilmesi Kapsamında İşletmelerin Ar-Ge ve İnovasyon ile Ür-Ge Projelerinin Desteklenmesi' başlıklı bir çağrıya çıktık" bilgisini paylaşıyor.
(KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt)"KOSGEB geçmişten bugüne kadar girişimcilik alanında birçok adım attı. Artık bunun güçlü bir şekilde meyvelerini almaya başladık."
DESTEĞİN ÜST LİMİTİ 6 MİLYON LİRA
"Bu çağrıda, işletmelerin 'Patent, Faydalı Model, Endüstriyel Tasarım Tescil, Entegre Devre Topografyaları Tescil Belgeleri' için yaptığı başvuru ve/veya tescil giderlerini 200 bin liraya kadar karşılıyoruz" diyen Kurt, tüm bunlara ek olarak KOBİ TEKNOYATIRIM Destek Programı ile Ar-Ge/yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürünlerin üretimini ve ticarileştirilmesini desteklediklerine de dikkati çekiyor. Öte yandan bu çerçevede orta- yüksek ve yüksek teknoloji alanında yer alan ve cari işlemler hesabına katkı sağlayacak ürünlerin üretimini ve ticarileştirilmesini sağlamak amacıyla işletmelerce gerçekleştirilecek yatırımlara da destek veriliyor. İşletmeler, KOBİ TEKNOYATIRIM Destek Programı'na Ar-Ge/yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürünler kapsamında Patent Belgesi olan ürünler için de başvuru yapabiliyor. Ar-Ge/yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürünlerin üretimini ve ticarileştirilmesini sağlamak amacıyla yapılan başvurularda verilecek desteğin üst limiti ise 6 milyon lira.