USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

24 Ocak 2024 09:31

"İhtiyaç ve fiyat dengesi sürdürülebilirliği belirliyor"

İletişim Uzmanı ve Yazar Ali Saydam, “Araştırmalar ne söylerse söylesin, hedef kitle üzerinde sürdürülebilirlik stratejilerinin ne kadar etkili olduğu konusunda net bilgi ve fikir sahibi olana rastlamak kolay değil” diyor.

"İhtiyaç ve fiyat dengesi sürdürülebilirliği belirliyor"

Sürdürülebilirlik kavramının çevre duyarlılığı ve doğayı koruma, canlılığın sürdürülebilirliğini temin etme, kaynakları tüketmeme gibi yaşamsal sorumlulukları kapsamasının tarihi çok da eski değil. Kapitalizmin; sürdürülebilirliği vicdanı temizleme, toplumsal barışı sağlama amacıyla ortaya attığını, sendikalizm, uluslararası standartlar, toplam kalite yönetimi gibi vasıtalardan biri olarak öne sürüldüğünü iddia edenler ile insanların, kurumların yüce gönüllülüklerini ve topluma, doğaya, hayata karşı saygılarını gösteren bir kriter olduğunu ifade edenlerin sayıları birbirine eşit dersek abartmış olmayız. Eylül 2023'te uluslararası danışmanlık şirketi Ernst & Young'ın, yaşları 18 ile 80 arasında değişen 22 bin denekle yürüttüğü 'Geleceğin Tüketici Endeksi' ise çok önemli bir veri kaynağı... Araştırmaya konu 28 ülkenin yarısı Anglosakson ve Frankofon kültüre sahip... Türkiye ise Endeks'te yer almıyor.

ENDEKSİN SONUÇLARI

* Çıktılar tam da beklendiği gibi: İklim etkisine ilişkin farkındalık hızla artmaya devam ediyor.

* Genç nesil, markaların sürdürülebilirliğini kontrol ediyor.

* Tüketiciler şirketlerin yenilenebilir enerjiyi ve daha az su kullandığını görmek istiyor. İklim değişikliğinin etkisi önemli adımlar atılmasını zorunlu kılıyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK STRATEJİLERİ HEDEF KİTLEYİ ETKİLİYOR MU?

Anglosaksonlar, bu duruma 'wishful thinking' diyorlar; temenni, hüsnükuruntu anlamında... Bu tür araştırmalarda çevre duyarlılığı konusunda kimsenin olumsuz bir söz etmeyeceğini herkes bilir. Yine de sürdürülebilirlik direktörlüğü olmayan şirketlerin yüzüne bakan yok. Araştırmalar ne söylerse söylesin, hedef kitleler üzerinde sürdürülebilirlik stratejilerinin ne kadar etkili olduğu konusunda net bilgi ve fikir sahibi olana rastlamak kolay değil. Satın alma davranışı üzerinde çevre duyarlılığı ve doğaya karşı sorumluluğun rolü hakkında 50 yıla yakın sektör tecrübemizle kesin bir sonuca varmamız mümkün olamadı. Emin olduğumuz bir husus var ki; o da satış fiyatının ve ihtiyacın diğer her türlü parametreyi geride bıraktığı... İhtiyacı yarattığınız, tanınma ve beğeniyi yönettiğiniz, fiyatı da hedef kitlenize uygun bir hale getirdiğinizde, hizmet ve ürün satışında başarılı oluyorsunuz... Beğeniyi oluşturan faktörler en kompakt biçimiyle 27 tane... Bunlardan yalnızca biri sürdürülebilirlikle ilgili...

PEKİ NE YAPMALI?

01I Önce insanlığın en büyük düşmanının; canlılığın yok olmasına neden olabilecek çevre kirliliği, küresel ısınma, iklim değişikliği ve çeşitli afetlere karşı duyarlılığın samimiyetle artırılmasına çalışılmalı.

02I Evrensel insan hakları ve hukuk, özgürlük ve barış gibi konularda ahkâm kesmelerine rağmen, İsrail'in Gazze'de yürüttüğü katliama sessiz kalan ve sürdürülebilirliği en fazla tehdit eden başta ABD olmak üzere Avrupa'nın kolonyalizm kültüründen gelme ülkelerinin ikiyüzlülüğü bir tarafa bırakarak dünyada 'yaşam'ın kurtarılmasına hizmet etmelerinin sağlanması için baskı kurulmalı.

03I Gelecekte başarıyı yakalamak isteyen markalar; bu uğurda mücadele veren, hedef kitlelerinin kültür ve değerleriyle barışık, toplumsal gerçekçilik üzerine inşa ettikleri stratejileriyle her türden melanete karşı duran tutum ve davranışlarıyla başarıya ulaşacaklar.

EN ÇOK OKUNANLAR