USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

24 Şubat 2024 15:54

İhracatta başarıda sürdürülebilir satışlar da önem taşıyor

Yerchi Danışmanlık Genel Müdürü Nihat Kamuran Malatyalı, "İhracat sürecinde sadece müşteri bulmak değil, aynı zamanda satışların da istikrarlı biçimde sürdürülebilir olması önem arz ediyor" diyor.

İhracatta başarıda sürdürülebilir satışlar da önem taşıyor

Yerchi Danışmanlık Genel Müdürü Nihat Kamuran Malatyalı, Platin Dergisi Şubat 2024 sayısında, hazır giyim üreticilerinin ihracatta başarıya ulaşmasındaki yol haritasına değindi. Malatyalı, şu düşünceleri paylaşıyor:

"Yurt dışına açılmayı hedefleyen şirketler, büyümeyi adım adım planlamalı. Bu süreç zaman alsa da girişimcilere ve şirketlere maliyet açısından çok daha sürdürülebilir bir altyapı sağlıyor.

NASIL BİR PLANLAMA YAPILMALI?

Hazır giyim sektöründe doğrudan üretime geçmeden önce üretim, satış ve ihracat stratejileri tespit edilmeli. Bu noktada 7 önemli başlık öne çıkıyor:

01I Pazar araştırması: AB'nin yanı başında yer alan Türkiye, bu pazarda hatırı sayılır bir ihracatçı olarak konumlanıyor. AB ve bu alanın dışında kalan Avrupa ülkeleri ve ABD, bu alanda faaliyet gösterecek girişimcilerin radarında olmalı. Bağımsız Devletler Topluluğu'na (BDT) yönelik araştırmalar da yapılmalı. Hangi pazara yönelmek gerektiği konusunda pazar araştırması gerçekleştirilmeli . Buralarda görüşme yapmak üzere verilen desteklerden ve bu alanda verilen fuar katılım desteklerinden yararlanılmalı.

02I Web sitesi tasarımı: Açıklayıcı bir web sayfası tasarlanmalı, firmanın B2B konumunda mı yoksa B2C konumunda mı çalışacağına karar verilmeli.

03I Pazarlama stratejileri: LinkedIn ve diğer sosyal medya mecralarına hakim olunmalı, hedef pazar/hedef kitleye yönelik reklam çalışmalarına odaklanılmalı. Reklam bütçesi yönetiminin ancak reklam verilen mecradaki algoritmalar iyi anlaşılabilirse etkin kullanılacağı unutulmamalı. Bu nedenle reklam vermeye ve SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) analizi ve çalışmaları yapmaya özen gösterilmeli.

04I Üretimde farklılık: Üretilen ürünle farklılık yaratılmasına odaklanılmalı. Ürünün teknolojik içeriği ya da teknolojiyle bağlantısının sağlanması, markalaşmanın gerçekleşmesinde önemli bir role sahip. Kaynakların kısıtlı ve sermayeye erişimin daha da maliyetli olduğu son dönemde girişimciler/KOBİ'ler özellikle bu konudaki eksiklerini kendi üretim patikalarına uygun ve bütüncül bir bakış açısı ile oluşturulmuş devlet destekleri stratejileri tasarlamaya yönelmeli.

05I Yurt içinde marka tescili: Hazır giyim ihracatına odaklanan girişimci ve KOBİ'ler, yurt içinde tescil edilmiş bir markaya sahip olmalı.

06I Yurt dışında marka tescili: Markası Türkiye'de değerli hale gelmiş olan ve yurt dışına açılmayı hedefleyen KOBİ'ler, yurt dışında da markası aracılığıyla bilinirliğini sağlamalı. Bunun için yurt dışında marka tescili süreçleri için Ticaret Bakanlığı'nın bu alanda verdiği desteklerden yararlanılmalı.

07I Desteklerden faydalanmak: Ticaret Bakanlığı desteklerinin yanı sıra KOSGEB tarafından sağlanan Yurtdışı Pazar Desteği de bu noktada projeci girişimci/KOBİ'ler açısından kullanılması gereken destek başlığı olarak öne çıkıyor.

(Yerchi Danışmanlık Genel Müdürü Nihat Kamuran Malatyalı)

İHRACATTA DEVLET TEŞVİKİ ALMANIN İPUÇLARI

* Hazır giyim üreticileri asgari üç senelik bir yatırım planı hazırlamalı. Bu plana sahip olmayan üreticiler, yatırımlarını peyderpey yaparken belli bir süre sonra yatırım teşvik uygulamaları çerçevesinde desteklenebilecek asgari limitleri aşıyor ve bu alandaki devlet desteklerinden yararlanamıyor.

* Üretici firmalar, inovatif varyasyonlarla KOSGEB ya da TÜBİTAK kaynaklarından destek bulabileceklerinin bilincinde olmalı. Öte yandan firmaların kabul gören, tasarım ve ürün geliştirme projeleri için tasarımcı, modelist giderlerinin desteklenmesi de imkan dahilindedir. Tasarım ve ürün geliştirme projesi kabul gören ve nihai tüketiciye yönelik çalışma yapmayan firmaların yeni tasarımlarının yer aldığı internet sitesi üyelikleri de destekleniyor.

* Belli bir ölçeğe erişmiş hazır giyim alanında faaliyet gösteren şirketlerin yurt dışında kiralayacağı depo/showroom/mağaza ve benzeri birimlere yönelik kiralar; yurt dışında birimi bulunan firmaların yurt dışındaki ürün tanıtım ve pazarlama giderleri de destek kapsamında değerlendiriliyor.

* Hazır giyim firmalarının yurt dışındaki faaliyetleri ve buradaki ölçekleri büyüdüğünde firmaların, Küresel Tedarik Zinciri adı verilen ve nihayet TURQUALITY adı verilen ileri destek programlarından yararlanmaları da mümkün.

YURT DIŞI FUARLARA KATILIM ÖNCESİ VE SONRASI

01I Fuarlara katılım sağlamak isteyen hazır giyim firmaları öncelikle sene içinde katılabilecekleri fuarlara yönelik bir program yapmalı. Bu programda yer alan fuarların, Ticaret Bakanlığı tarafından ilan edilen fuarlar listesinde yer almış olmasına dikkat edilmeli. Eğer Bakanlık tarafından ilan edilen listede yer almadığı halde firmanın katılmak istediği fuarlar varsa bu durumda söz konusu fuarın Bakanlık listesine alınması için gereken başvurular yapılmalı.

02I Markalarını yurt dışına tanıtmak isteyen hazır giyim firmaları, kendi alanlarında en etkin fuar organizasyonlarını tercih etmeli.

03I Fuara gitmeden önce, daha önce aynı fuara katılmış olan ve potansiyel müşteri olarak sınıflandırdıkları firmaların tespiti ve bunların yetkilileri ile fuar öncesinde iletişim kurulmalı.

04I Fuar süreci çok iyi değerlendirilmeli. Stantta yer alan görevliler, ziyaretçilere karşı ilgili ve proaktif bir yaklaşımla yönelmeli. Firmanın fuar sorumlusu ise yine proaktif biçimde görüşmeleri ve ziyaretleri gerçekleştirmeli.

05I Fuardan dönüşte, fuarda alınmış olan iletişim bilgileri hızlıca değerlendirilmeli ve görüşmeler zamana yayılmadan hızlıca satışa dönüşme hedefi ile gerçekleştirilmeli.

06I Fuar için yapılan harcamaların destek olarak Bakanlık'tan talebi, fuarı bitimini izleyen 3 aylık süre sona ermeden yapılmış olmalı."

EN ÇOK OKUNANLAR