Globalleşme ve ülkeler arasındaki çeşitli ticaret anlaşmalarının bir sonucu olarak, birçok perakendeci küresel ölçekte iş yapma yeteneğine sahip. Perakende endüstrisinde global trendleri takip etmek ve uygulamak sektör oyuncuları için oldukça önemli. Küresel alanda ve ülkemizde 2023 yılında perakendecilerin ve markaların artan gelir için yeni fırsatlardan yararlanması, ek pazar payı elde etmek için iş modellerini dönüştürmesi ve operasyonel olarak hayatta kalmak için maliyet tasarrufu sağlayan yenilikleri uygulaması gerekecek. Her perakendeci, bir dereceye kadar perakendenin geleceğinin nasıl görünebileceği konusunda uzun süredir bir iç görüye sahip. Bu sezginin yapıtaşları; bilgisayarları veya mobil cihazlarıyla herhangi bir zamanda herhangi bir yerden alışveriş yapan tüketiciler, teşhir salonlarına veya sipariş karşılama merkezlerine dönüşen mağazalar ve sürekli artan hızlarda teslimat gönderimi ile ilgili. Kısaca, perakendenin yarını 'her yerde dijitalleşme'...
2026 YILINA KADAR ÇEVRİMİÇİ SEGMENTİ, TOPLAM KÜRESEL PERAKENDE SATIŞLARININ YAKLAŞIK DÖRTTE BİRİNİ OLUŞTURACAK
Statista verilerine göre; internet satışları, perakendecilikte giderek daha önemli bir rol oynuyor. 2021'de e-ticaret, dünya çapındaki perakende satışlarının yaklaşık yüzde 19'unu oluşturuyordu. Tahminler, 2026 yılına kadar çevrimiçi segmentin toplam küresel perakende satışların yaklaşık dörtte birini oluşturacağını gösteriyor. Çevrimiçi satışların mağaza içi büyüme oranlarını önemli ölçüde geride bırakmasıyla, sismik bir değişim sürecine giren perakendeciler için otomasyon yatırım yapılması gereken bir alan olarak öne çıkıyor. Bu alan; pazarlama, İK departmanları ve mağaza içi işlemlerin otomasyonunu sağlayabilir. Bu yatırımların kritik bir bileşeni ise yapay zekayı kullanan teknolojiler olacak. Öte yandan, perakende özelinde küresel arenada rekabetçi olabilmek için müşteri deneyimi ve tedarik zinciri alanlarında temelleri sağlam data algoritmaları ve yönetimine dayanan bir altyapı kurmanın da oldukça önemli olduğuna değinen Kearney Türkiye Tüketici Ve Perakende Sektör Lideri Özgün Yanaz, şu yorumda bulunuyor: "Kurumlar için gelir artırım modellerine odaklanarak öncelikle data analitiği ve tahmine dayalı algoritmalarla müşterilere özel kişiselleştirilmiş deneyimler sunulması ve tedarik zincirindeki ani dalgalanmalardan etkiyi en aza indirecek teknolojilere yatırım yapılmasını atılması gereken en temel adımlar olarak yorumluyoruz. Yine artan e-ticaret hacmi ile birlikte ödeme sistemlerinde yaratılan baştan uca müşteri deneyimini iyileştiren kurgular, Türkiye'yi sektördeki rekabette ön plana çıkarmaya devam edecektir."
PERAKENDECİLER, PAZAR PAYINI GENİŞLETMEK İÇİN İNOVASYONDA BİR SONRAKİ ADIMI ATMALI
Pazar payını genişletmeyi hedefleyen perakendecilerin, inovasyonda daima bir adım sonrasını planlamaları gerekiyor. Hem dijital hem de fiziksel mağazalarda optimize edilmiş bir deneyim vaat eden, kişiselleştirilmiş müşteri deneyimini kusursuz bir şekilde sunabilen, operasyonel verimlilik için otomasyon ve yapay zekadan yaralanan perakendeciler, geleceğin de kazananlar olacak. Nasdaq tarafından yayınlanan verilere göre; 2023 yılında aşağıda sıralanan 3 trend, perakende sektörünün geleceğine yön verecek.
1- TÜKETİCİLERİN KEYİFLİ VE DİJİTALLEŞTİRİLMİŞ BİR MÜŞTERİ YOLCULUĞUNA İHTİYACI VAR
Pek çok perakendeci buluta geçiş yapmış olsa da, birçoğu bulutun yeteneklerini tam olarak kullanmıyor. Perakendeciler, son derece etkili müşteri yolculukları sağlamak için çevrimiçi ve yüz yüze alışveriş gibi tüketici davranışlarına ilişkin verilerden yararlanabilir. Sürükleyici alışveriş deneyimleri yaratabilir. İndirimler ve ödeme seçenekleri gibi hedeflenen avantajlar sunabilirler.
2- GERÇEK BAĞLILIK ÇOK ÖNEMLİ BİR SATIN ALMA MOTİVASYONUDUR
Tüketiciler modern bir deneyim beklerken, aynı zamanda otantik etkileşim için de can atıyorlar. Artık perakendeciler ve markalar, satın alma alışkanlıklarına ilişkin karmaşık verilere ve içgörülere her zamankinden daha fazla erişebiliyor. Ancak; bu bilgileri gerçek zamanlı olarak kullanabilecek teknolojik bilgi ve çözümlere de sahip olmaları gerekiyor. Tüketiciler nerede olursa olsun, perakendeciler onlarla buluşmayı başarmalı.
3- SÜREKLİ DEĞİŞEN TÜKETİCİlerin DİJİTAL BEKLENTİLERİ KALICI OLACAK
Perakendeciler ve markalar, dijital evrimi uzun vadeli bir şekilde sahiplenerek tüketicilerle birlikte sürekli gelişmeli ve değişmeli. İleriye bakmak, ana akım haline gelecek ve sektörü dönüştürecek teknolojiler hakkında düşünmek, perakendecileri başarı için konumlandırıyor. Metaverse ve NFT'leri bu sektör için önemli oyun değiştiriciler olarak öne çıkıyor.
YENİ YILA YÖN VERECEK DÜNYADAN GELİŞMELER
2023 yılında sektörün gündemi şüphesiz son yıllarda olduğu gibi dijitalleşme ekseninde müşteri odaklı çözümler olacak. Öte yandan, dünyadan bazı dikkat çekici uygulamalar da ön plana çıkıyor. Economist Intelligence Unit tarafından yayınlanan 'Tüketim Malları ve Perakende Görünümü 2023' raporunda ise izlenmesi gereken uygulamalar şu şekilde sıralanıyor:
PLASTİK TASFİYESİ
İspanya, İtalya ile birlikte Ocak 2023'ten itibaren meyve ve sebzeler için plastik ambalaj yasağı uygulayacak ve yeniden kullanılamayan ambalajlara plastik vergiler uygulayacak olan İspanya'da perakendecilerin mallarını paketlemek için başka yollar bulmaları gerekecek. Temmuz 2023'ten itibaren Hollandalı tüketiciler, tek kullanımlık plastik bardaklar ve gıda ambalajları için fazladan ödeme yapmak zorunda kalacak. Kanada, 2022'nin sonunda yürürlüğe giren tek kullanımlık plastik ürünlerin üretimi ve ithalatına yönelik yasağını, Aralık 2023'ten itibaren satışlarını da yasaklayarak genişletecek.
YEŞİL MODA
Dünyanın en büyük hızlı moda şirketi olan İspanyol Inditex, gelecek yıla kadar tek kullanımlık ambalajları kullanmayı bırakmanın yanı sıra daha sürdürülebilir kumaşları tercih edecek. Bir Alman çevrimiçi moda perakendecisi olan Zalando, yalnızca belirli sürdürülebilirlik standartlarını karşılayan markaları satmayı hedefliyor. Almanya'nın büyük şirketlerin insan hakları ve çevre ihlallerini incelemesini talep eden tedarik zinciri düzenlemeleri, moda perakendecileri için özel bir zorluk teşkil edecek.
DAHA İYİ KORUMA
Tüketici markaları ve çevrimiçi satıcılar, 2023'te yeni bir gizlilik, rekabet ve veri düzenlemeleri akışıyla karşı karşıya kalacak. Ocak ayında Finlandiya'nın Tüketiciyi Koruma Yasası, çevrimiçi satıcıları; fiyatlandırma ve indirim stratejileri konusunda daha fazla şeffaflık sunmaya zorlayacak. ABD'de beş eyalet, işletmelerin tüketici verilerini toplama ve işleme şeklini etkileyecek veri gizliliği yasalarını yürürlüğe koyacak. Hindistan, 2023'ün başlarında revize edilmiş bir veri koruma yasasını başlatmayı planlıyor. İşletmelerin, yeni yasalara uymak için veri toplama ve depolama yöntemlerini yeniden ayarlaması gerekecek.
(Alp Önder Özpamukçu Tampf Yönetim Kurulu Başkanı)
"TÜRKİYE'DE SEKTÖR, DÜNYAYLA YARIŞAN BİR YAPIDA"
"Perakende sektörü için 2023 yılı perakende trendlerinden bahsedeceksek, öncellikle konuyu ikiye ayırmakta fayda var; dünyadaki perakende trendlerine baktığımız zaman, hiç şüphe yok ki öncellikle pandemi sonrası oldukça hızlanan 'dijitalleşme' ile söze başlamak gerekiyor. Tüm dünyada mobil ve online kullanım oranlarının çok yüksek oranlarda artması, sektörün dijitalleşmesinin önünü büyük oranda açtı. Dikkat çekilmesi gereken önemli bir husus; dijitalleşmenin en önemli yönelimlerden biri olmakla birlikte oldukça yüksek maliyetli ve dış kaynakla yapılma ihtiyacı. Bu dönemlerde sıkça konuşulan blockchain teknolojileri, yeni bir satış ve sunum ortamı olarak metaverse'ün yaygınlaşması, gerçekleşen teknolojik gelişmelerin müşteriye ulaşmada ve müşteri memnuniyetini artırmada yeni bir kanal olarak kullanılması en güncel trendler. Satış kanalı olarak pazaryerlerinin öneminin ve payının artması, perakendecilerin kendi pazaryerlerini kurmaları en dikkat çeken gelişmeler. Türkiye'de çatı kuruluşu olduğumuz organize perakende sektörü, gerek inovasyon gerekse teknolojik gelişim açısından dünya örneklerine paralel, hatta bazı durumlarda dünyadaki örneklerin önünde giden, küresel gelişmeleri ve teknolojileri en önden izleyen bir sektördür. Sektör başta müşteri memnuniyeti olmak üzere mobil teknolojilerden blockhain'e, metaverse'den veri analizine kadar oldukça inovasyona açık, dünyayla yarışan bir yapıda."
(Özgün Yanaz Kearney Türkiye Tüketici ve Perakende Sektör Lideri)
"ESNEK TEDARİK TABANLARI VE ÜRETİM OTOMASYONLARININ ÖNEM KAZANMASINI BEKLİYORUZ"
"Önümüzdeki dönem perakende sektöründe müşteri deneyimi odaklılığı, tedarik zinciri evrimi, ESG (Çevresel Sosyal Yönetişim) ve sürdürülebilirliğin önceliklendirilmesi ve operasyonel verimlilik teknolojilerindeki hızlı gelişimin belirleyici trendler olarak gündemde olmasını bekliyoruz. Müşteri deneyimi odaklı kişiselleştirilmiş öneriler, güçlü mağaza içi temas noktaları, zenginleştirilmiş medya içerikleri ve sadakat programları ile oluşturulan güçlü ekosistem ortaklıkları ön plana çıkarken; tedarik zinciri evriminde ise yine müşteriyi odak noktasında tutarak mağazaların müşterilerin tercih ettikleri lokasyonda onlarla buluşulmasını hedefleyen gayrimenkul optimizasyonu ile pandemi gibi ani şoklara dayanıklı esnek tedarik tabanları ve üretim otomasyonlarının önem kazanmasını bekliyoruz. ESG'nin gitgide kurumlara güçlü bir rekabet avantajı olarak değer kattığına şahit olurken; döngüsel moda, geri dönüşüm ve malzemelerin izlenebilirliğin de önümüzdeki dönemin önemli başlıklarından olacağını düşünüyoruz. Operasyonel verimlilik teknolojilerinde ise öncelikli olarak perakendecilerin otomasyon ile e-ticaret hacimlerini artırmasını ve son kilometre lojistik stratejilerini iyileştirmelerini bekliyoruz. Tamamen atomize olmuş depolar, atölye robotları ve daha uzun vadeli otomatik araç teslimatları ile yeni teknolojilerin benimsenmesini ve eş zamanlı data paylaşımı ile çeşitliliği artırılmış ve kişiselleştirilmiş deneyim ekosistemlere dönüşmesini öngörüyoruz."
(Ömer Faruk Erünsal Zyxel Networks Türkiye Satış Müdürü)"KESİNTİSİZ İNTERNET GÜNÜMÜZDE TÜM İŞLETMELER İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"
"Yapay zeka ve otomasyon, perakende dahil birçok işletmenin çalışma şeklini değiştiriyor. 2023'te bu iki trend, perakendeyi çeşitli yönde şekillendirmeye devam edecek. Müşteri deneyiminden veri analizi ve tedarik zinciri yönetimine kadar yapay zeka ve otomasyon, perakendecilerin operasyonlarını yönetme biçiminde öne çıkmaya devam edecek. Bununla birlikte 2023'te e-ticaret odaklı metaverse'ü, sosyal ticareti ve canlı yayında alışverişi daha fazla konuşacağız. Tüm bu trendlerin yaygınlaşabilmesinin en önemli koşulu ise hızlı ve kaliteli bir bağlantı. Kesintisiz internet günümüzde tüm işletmeler için büyük önem taşıyor. Gıdadan giyime perakende sektörü için de müşterilerin kullanımının ötesinde iş süreçlerinin sorunsuz akması için güvenli, hızlı ve güçlü bir kablosuz bağlantı gerekiyor. Sipariş otomasyonunun yürümesi, merkezle iletişim, stok ve sipariş sistemleri ve buluta taşınan faturalaşma ve muhasebe işlemlerinin tamamı için iyi bir ağ altyapısı şart."