USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

08 Ocak 2025 09:31

Endüstri 4.0'ı bir adım ileri taşıyoruz

Türkiye'de büyük sanayi şirketleri Endüstri 4.0'ın önemli bir parçası haline gelen yapay zeka çalışmalarına yoğunlaştı. Özellikle savunma sanayi sektöründe İHA, SİHA gibi başarılı uygulamalar diğer sektörlere de örnek oluyor. Akıllı malzemeler, zeki makinalar, otonom süreçler ve planlama sistemleri gibi örnekler üretim sektöründe fark yaratmaya başladı.

Endüstri 4.0'ı bir adım ileri taşıyoruz

Sanayi ve üretim sektörlerindeki teknolojik ilerlemenin adı 2011'de Almanya Hannover Fuarı'nda Endüstri 4.0 ve 4. Sanayi Devrimi olarak dile getirildi. Fuara katılan uzmanlar bilişim çağının ortaya çıkarttığı sonuçların üretim süreçleri üzerinde yepyeni boyutlar kazandırdığını ve yeni bir sanayi devriminin yaşanmaya başladığına dikkat çekmişti. Teknolojik gelişmelerin üretim ve sanayi üzerindeki etkisini, bu alanlardaki planlamanın ve stratejilerin oluşmasını o günden itibaren bu popüler terim, Endüstri 4.0 kapsıyordu. Ta ki yapay zekanın bir anda patlama yapmasına kadar. Pandemi döneminden hemen sonra, kitleleri etkileyen üç önemli teknolojik sıçrama yaşandı. Hem zihinsel hem de reel olarak bu üç alandaki gelişmeler büyük şirketlerin stratejilerini etkiledi. İlki kısa süren ve muhtemelen zamanından önce piyasaya sürülen Metaverse evreni oldu. Eş zamanlı olarak blok zinciri teknolojileri ortalığı kasıp kavurdu. Bu teknolojiler her ne kadar emekleme aşamasında olsa da şirketlerin ve hatta ekonomilerin işleyişine etki edeceği için büyük ilgi gördü, ne var ki arzulanan çıktılar gelmeyince daha az sesi çıkmaya ve çalışmalar daha göz önünden uzak yapılmaya başlandı. Oysa yine aynı dönemde, özellikle OpenAI'nin 2022'de kamuoyuna tanıttığı ChatGPT ile birlikte yapay zeka çılgınlığı yaşanmaya başlandı.

VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR

Yapay zekanın doğrudan etkilediği sektörlerin başında sanayi ve üretim geliyor. Nesnelerin interneti (IoT) cihazlarından gelen büyük veri miktarı, yapay zeka algoritmalarıyla birleştirilerek gerçek zamanlı kararlar alınmasına ve akıllı sistemlerin geliştirilmesine olanak tanıyor. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, yapay zeka üzerine yaptığı bir açıklamada bu gelişmelerin üretim ve hizmet sektörlerinde verimliliği artırdığına dikkat çekiyor ve "Yapay zekaya imalat sektörü açısından baktığımızda, otomasyon, veri analizi ve makine öğrenimi gibi teknolojilerle sanayiye yönelik yapay zeka uygulamalarının hızla geliştiğini görüyoruz" diyor.

SANAYİDE HER ALANDA KULLANILIYOR

Etkiler sadece verilerin işlenmesiyle oluşmuyor. Yapay zeka algoritmaları görsel denetim sistemleriyle ürünlerin kusurlarını otomatik olarak tespit edebiliyor. Böylece hatalı ürünler ayıklanarak piyasaya sürülmesi engelleniyor. Bu da ürün kalitesini artırıyor. Müşteri taleplerini analiz ederek kişiselleştirilmiş ürünler üretilmesine imkan tanıyor. Bu sayede seri üretimden öte, daha esnek ve müşteri odaklı bir üretim modeli ortaya çıkıyor. Yeni ürün fikirleri üretmek ve mevcut ürünlerin tasarımını optimize etmek için kullanılabiliyor. Bu sayede sanayi kuruluşları, pazara daha hızlı ve yenilikçi ürünler sunabiliyor, müşteri memnuniyetinin artmasına önemli katkılar sunuyor. Büyük veri analizi ve makine öğrenimiyle birleştirilerek, gerçek zamanlı kararlar alınması sağlanabiliyor.

TÜRKİYE TRENDİ TAKİP EDİYOR

Türk sanayisi de yapay zeka ile sıkı bir iş birliği içinde. Büyük sanayi kuruluşları iş süreçlerine yapay zekayı entegre etmeye başladı bile. Endüstri 4.0 yatırımları ile eşgüdümlü olarak, bu yatırımları bir adım daha ileri götürecek yapay zeka çalışmaları yapılıyor. Platin Global100 Listesi'nde yer alan şirketlerin çoğunluğunda yapay zeka çalışmaları yürütülüyor. Bu noktada önemli bir detayı da atlamayalım. Türk Savunma Sanayi son yıllarda yaptığı atılımla önemli başarılara imza atıyor. Savunma sanayimizde de özellikle karar alma ve görüntü işleme konularında yapay zeka kullanılarak önemli çalışmalar yürütülüyor.

EN ÇOK OKUNANLAR