USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

07 Ağustos 2024 10:14

E-İhracat Konsorsiyumu ile e-ticaret hacmi büyüyecek

E-İhracat Konsorsiyumu ile şirketler uluslararası pazarlara erişimini artırıyor. Türkiye'den global pazarlara açılan en etkili yol, e-ticaret konsorsiyumundan geçiyor.

E-İhracat Konsorsiyumu ile e-ticaret hacmi büyüyecek

Türk markalarının, üreticilerin ve KOBİ'lerin e-ihracatını hızlandırması amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından verilen 'E-İhracat Konsorsiyumu' statüsünü kazanan firmalar, uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmak için özel bir atılım gösteriyor. Konsorsiyum, ilk olarak 5986 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ve 30 Aralık 2022 tarihli Ticaret Bakanlığı Konsorsiyum Genelgesi ile oluşturuldu. Genelgeye göre firmaların e-ihracatını hızlandıracak şirketlere 'E-İhracat Konsorsiyumu' statüsü verildi. Peki, E-İhracat Konsorsiyumu nasıl bir statü? Türkiye'deki şirketler arasından e-ihracat kapasitesini ve uluslararası rekabet gücünü artırmak için belirli kriterleri karşılayanlara verilen bu statü, şirketlere çeşitli devlet destekleri ve kolaylıklar sağlıyor.

6 ŞİRKET BU STATÜYE SAHİP OLDU

Küresel pazarlara açılmada önemli bir adım görülen 'E-ihracat Konsorsiyumu' statüsünü alan şu an 6 şirket bulunuyor. Asır Grup, Mega Merchant, Exporgin Dijital Teknolojiler, Biggbrands,Turkish Souq Sanal Market ile Dsm Grup Danışmanlık e-ticarette gösterdikleri başarılı performansla listede yer alıyor. Önümüzdeki dönemde bu sayıya birkaç şirketin daha eklenmesi öngörülüyor. Bu yapılar vasıtasıyla firmalar, çok kolay bir şekilde ürünlerini yurt dışı pazar yerlerinde listeyebilir hale geliyor.

E-İHRACAT KONSORSİYUMU STATÜSÜ KRİTERLERİ

E-ihracat konsorsiyumları vasıtasıyla e-ihracat alanında faaliyet gösteren firmalara çeşitli destek ve teşviklerden yararlanmanın kapıları aralanıyor. E-ihracat konsorsiyumu statüsü kazanmak isteyen bir şirketin sahip olması gereken önemli kriterler bulunuyor. Bu kriterleri karşılayan şirketlerin başvurularını yıl içinde belirlenen ocak-mart veya temmuz-eylül döneminde Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren E-ihracat Sekretaryasına sunması gerekiyor. Son aşamada Ticaret Bakanlığı'nın onayıyla başvuru sahibi şirketler 'E-İhracat Konsorsiyumu Statüsü' kazanıyor. Şimdi bu kriterlere bir göz atalım:

1-Şirketin Türkiye'de kayıtlı olması ve aktif olarak işlem yapması,

2-Ödenmiş sermayesi 5 milyon TL'den fazla olan sermaye şirketi statüsüne haiz olması,

3-Şirket yöneticilerinin herhangi bir mali suçtan mahkumiyetinin olmaması,

4-Güncel vergi, sigorta primi ve gümrük cezalarının bulunmaması,

5-Şeffaf ve düzenli ticari kayıtların tutulması,

6-ISO 27001 gibi güvenlik standartlarına uygunluk,

7-Mevzuatta öngörülen diğer kriterler.

E-İHRACAT KONSORSİYUMU ORTAKLIĞINDA YER ALABİLECEK PAYDAŞLAR

* Toplayıcı-satıcı şirket

* İmalatçı şirket veya kooperatif

* E-ihracat hizmet sağlayıcısı

* Hızlı kargo şirketi

* Sektörel çatı kuruluşlarının iştiraki olan şirketler

* İş merkezi Türkiye'de bulunan pazaryeri olan şirketler

EN ÇOK OKUNANLAR