USD

36.2742
0.09%

EUR

37.9888
-0.1%

GBP

45.7264
-0.11%

ALTIN GR

3396.651
0.57%

BIST 100

9845.64
0.09%

Sektörler

30 Ocak 2025 11:18

Daha odaklı ve alana özel eğitim

Yapay zeka, eğitimde yeni bir çağın kapılarını aralıyor. İnsan odaklı bir süreç olarak kalacak eğitimde; analitik düşünce, yaratıcılık, öğrenmeyi öğrenmek ve iş birliği becerileri geleceğin en kritik yetkinlikleri olacak.

Daha odaklı ve alana özel eğitim

Günümüzde yapay zeka her sektörde olduğu gibi eğitimde de paradigmayı değiştirmeye başladı. Her geçen gün daha da değiştirecek. Yapay zekanın getirdiği yeni araçlarla daha etkileşimli ve etkili bir eğitim imkanına kavuşuyoruz. Bu araçlar; sohbet robotları, sanal gerçeklik, üretken yapay zeka, fiziksel robotlar, ikiz teknolojileri gibi bazıları eskiden de var olan fakat günümüzde artık çok daha gelişmiş ve efektif kullanılabilen araçlar. Gelecekte daha da mükemmelleşecekler. Yapay Zeka Geliştiricisi ve Danışmanı Zafer Demirkol, eğitimdeki yapay zeka etkisini Platin'e değerlendirdi.

YAPAY ZEKA, ÖĞRETMENLERİN YERİNE GEÇMEYECEK

Önümüzdeki yıllarda daha bireysel, alana özel eğitimlerin artacağını, toplu, genel eğitimden daha çok butik bireysel eğitimlerin olacağını öngörüyorum. Yapay zeka, öğretmenlerin yerine geçeceğini düşünmüyorum. Öğretmen ile öğrenci arasında işleri kolaylaştıran bir araç ya da aracı olacağını öngörüyorum. Eğitim bireyselleştikçe, öğrenci ile öğretmen arasındaki süreç, eskideki gibi usta-çırak arasındakine benzer bir şekilde ilerleyecek. Konusunda çok iyi, uzman, tecrübeli olan öğretmenler (mentörler) bilgi ve tecrübelerini, becerilerini yine yapay zeka araçları sayesinde öğrencilerine aktaracak. Diğer bir ifadeyle gelecekte de aynen geçmişte ve günümüzde olduğu gibi eğitim insan odaklı olacak, yapay zeka sadece bir araç olarak kalacak.

ÖĞRENMEYİ ÖĞRENMEK

Eskiden çok fazla zaman alan işleri artık dakikalar mertebesinde yapabilir duruma geldik. Yani zaman kazanmaya başladık, kalan bu zamanları daha üretken ve yaratıcı alanlara yönlendirebiliriz. Buradan kalan zamanı doğru, üretken yerlere yöneltmemiz son derece önemli. Makinelerin yapamadığı insani üretkenlik üzerine kafa yormalıyız. Geleceğin kariyer sürecinde insani özellikler daha belirleyici olacak. Teknoloji ilerledikçe temel bilimler daha da önem kazanacak. Öğretimin odak noktası; temel bilimleri iyi öğretmek ve güncel teknolojileri bu temeller üzerinde daha iyi anlamlandırmak. Temel bilim ve disiplinleri iyi özümsemiş bir öğrenci günümüz teknolojilerini de daha hızlı ve geliştirici bir şekilde öğrenebilir. Zaten en günceli yakalayabilmek, öğrenebilmek için örgün bir eğitimi beklemek hata olur, eğitim sadece temelleri verir ve tecrübeleri aktarır, yenileri öğrenmek gelecekte çok daha bireysel bir süreç olacak. Dolayısı ile burada kişilerin 'öğrenmeyi öğrenmek' konusunda kendilerini geliştirmesi gerekiyor. Bu çerçevede her ne kadar gelecek meslekleri öngöremesek de geleceğe hazır olmak için dört temel becerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum 4 temel beceriyi geliştirirsek, gelecek becerilerine, yapay zeka çağına hazır bireyler haline geliriz.

1-Analitik düşünce becerisi

2-Yaratıcı düşünce becerisi

3-Öğrenmeyi öğrenmek

4-Birlikte çalışabilmek

Gelecekte, odağında yapay zekanın olduğu çok zengin bir araç setiyle, daha odaklı, alana özel eğitimler tasarlayabileceğiz. Ama her zaman insan odaklı bir süreç olacak. Yani işin merkezinde öğretmen (mentör) olacak; yapay zeka ve onun araçlarını kullanacak. Temel bilimler daha önem kazanacak, bu temel bilgiler çerçevesinde günümüz teknolojisini takip edebilmek için kendi kendimize öğrenebilme becerilerimizi geliştirmemiz gerekecek. Yaratıcı, analitik düşünce ve birlikte çalışabilme becerileri de önem kazanacak.

(Yapay Zeka Geliştiricisi ve Danışmanı Zafer Demirkol)

EN ÇOK OKUNANLAR