USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

08 Ocak 2024 12:04

“Bütüncül bir bakış açısı kurgulanmalı"

Yuvam Dünya Kurucusu Kıvılcım Pınar Kocabıyık, "Markaların yaşadığı en büyük sorunlardan biri ‘Greenwashing'... Yani gerçek etkiler yerine önemsiz ayrıntılar üzerinden yaptıklarımızı büyütmek. Bu durum tüketicileri de negatif etkiliyor" diyor.

“Bütüncül bir bakış açısı kurgulanmalı"

Yuvam Dünya Kurucusu Kıvılcım Pınar Kocabıyık, Platin Dergisi Ocak 2024 sayısında sürdürülebilirliğin çevresel ve sosyal etkilerine ilişkin görüşlerini paylaştı:

"Çevre ve sosyal etki noktasında çok daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek isteyen markalar, öncelikle nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olunduğunun farkına varmalı. Artık eski, bildiğimiz dünyada yaşamıyoruz. Önümüzde iç içe geçmiş ve hızla çözüm bekleyen sorunlar var: Adaletsizlikler, çevresel bozulma, iklim krizi... Aralık ayında Dubai'de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇŞ) 28. Taraflar Konferansı'nda (COP28) alınan kararlar 2024'e damga vuracak. Üretim süreçlerinde karbonsuzlaşma, en temel gündemlerden biri haline gelecek. Yenilebilir enerji kullanımı ve enerji verimliliği artık birincil öneme sahip. Tabii aynı şekilde su kullanımı ve atık yönetimi de belirleyici hale geliyor. COP28'de önemli gelişmelerden biri olan sağlık ve iklim krizi ilişkisiydi. Tüm araştırmalar iklim krizinin aynı zamanda bir sağlık krizi olduğunu gösteriyor.

DEĞİŞİMİ YÖNETMENİN İPUÇLARI

01I Adaptasyon: Bu dünyada var olmaya devam edebilmek için temelden değişmek gerekiyor. Eski varsayımlarla hareket edenler ise başarısız olacak.

02I Yeni değişkenler: Eskiden kullanılan risk ve fırsatlar şeması tamamen değişti. Artık yeni değişkenler üzerinden risk ve fırsatları tanımlamak gerekiyor.

03I Toplumsal riskleri öngörmek: En büyük değişken ise iklim krizi ve çevresel bozulma. Bu kavramlara bağlı olarak büyük toplumsal riskler oluşuyor. Bu gündem, 2015 yılında ilan edilen Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları tarafından tanımlanıyor. 17 amaç, geleceğin yol haritasını şekillendirecek.

04I Değer ve fayda optimizasyonu: Eski dünyada kâr maksimizasyonu her şeydi; artık markaların değerler ve fayda optimizasyonu üzerinden ilerlemesi gerekiyor. Bu dünyada kendi anlamınızı, işlevinizi ve misyonunuzu keşfetmelisiniz.

05I Üretim vizyonu: Ürünleri nasıl ürettiğiniz, hangi ürünleri ürettiğiniz ve nasıl sunduğunuz birincil öneme sahip. Temel yaklaşım ise çevresel etkiyi azaltmak, toplumsal faydayı çoğaltmak.

06I Sosyal sorunlara çözüm bulmak: Önümüzde toplumsal cinsiyet eşitsizliği, çocuk hakları, sağlık, insan hakları ve toplumsal eşitsizlikler gibi bir dizi sosyal sorun bulunuyor. Bu sorunlara elinden geldiğince çözüm üreten markalar öne çıkacak.

07I Gerçek çözümler üretmek: Sürdürülebilirlik yönetiminin, aynı zamanda bir risk yönetimi olduğu ortaya çıkıyor. Sürdürülebilirlik yaklaşımıyla söz konusu riskleri çok daha güvenli bir şekilde yönetebilir, doğru adımlarla kurumsal itibarınızı yükseltebilirsiniz. Ama bunu eskisi gibi sadece reklamla ve PR çalışmalarıyla değil; gerçek gündemlere dahil olarak gerçek sorunlara çözümler üreterek gerçekleştirebilirsiniz."

(Yuvam Dünya Kurucusu Kıvılcım Pınar Kocabıyık)

EN ÇOK OKUNANLAR