USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

09 Aralık 2021 17:53

"Asıl meselemiz ihracattan çok, Türk imalat sanayinin ihtiyacı olan malzemeyi tedarik etmek"

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan "Çelik sektörü olarak asıl meselemiz ihracattan çok, Türk imalat sanayinin ihtiyacı olan malzemeyi tedarik etmek" dedi.

"Asıl meselemiz ihracattan çok, Türk imalat sanayinin ihtiyacı olan malzemeyi tedarik etmek"

Türk çelik sektöründe yaşanan olumlu havanın önümüzdeki sene de devam edeceğini öngördüklerini anlatan Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan ile sektörün önümüzdeki döneme ilişkin yol haritasını konuştuk. Aslan'a sorduğumuz soru ve aldığımız cevaplar şu şekilde:

2021'yi ne kadarlık bir ihracatla kapatmayı hedefliyorsunuz?

Türk çelik sektörünün yıl sonu ihracat hedefini miktarda 23 milyon ton ve değerde 15 milyar dolar olarak belirlemiştik. Küresel çelik piyasasında önemli bir konumda bulunan sektörümüzün 2021 yılını büyük bir rekorla kapatacağını ön görerek, sene sonu ihracat hedefimizi miktarda 24 milyon ton değerde ise 22 milyar dolar olarak revize ettik.

2022 hedeflerinizi nasıl revize ettiniz?

Yeni normal hayata dönüşle birlikte çeliğe olan talebin geri gelmesi, global çelik sektörünü ve de Türk çelik sanayisini olumlu yönde etkiledi. 2022'de de 2021 yılına benzer gelişmelerin yaşanacağını düşünüyor ve Türk çelik sektöründe yaşanan olumlu havanın önümüzdeki sene de devam edeceğini ön görüyoruz.

Yeni dönemde nasıl bir strateji uygulayacaksınız?

Türk çelik sektörünü hedef alan ve haksız yere uygulanan korumacılık önlemlerine yönelik Birlik olarak çalışmalarımızı Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonu ile sürdüreceğiz.

Çelik sektörü olarak asıl meselemiz ihracattan çok, Türk imalat sanayinin ihtiyacı olan malzemeyi tedarik etmek. İmalat sanayinin ihtiyacını ne kadar uygun koşulda sağlayabilirsek, bu sektörün hem iç hem de dış pazardaki rekabet gücüne katkı vermiş oluruz. Ancak çelik sanayinde yoğun olarak tüketilen enerji ve ham maddede dışarıya bağımlıyız. Dövizin aşırı arttığı ve stabil olmadığı ortamların ise maliyetimize yansımaları çok ciddi boyutlara ulaşıyor. Bu konuda alınabilecek önemleri gözetiyor olacağız.

Ayrıca, Yeşil Mutabakat ve karbon emisyonu, bugün sektörümüzün en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Sınırda Karbon Düzenlemesi'nin uygulamaya konulması ile AB'ye ihracat yapan çelik firmalarımızın maliyetlerinde önemli artışlar yaşanacak. Bu durum da sektörümüzün rekabet gücünü ciddi anlamda düşürecek. Türk çelik sektörünün temsilcileri olarak Avrupa Birliği ile gerekli görüşmelerin yapılarak, ülkemizin Sınırda Karbon Düzenlemesi'ne tabii tutulmaması için yapılacakların takipçisi olacağız.

EN ÇOK OKUNANLAR