USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Akıllı tarımda stratejik adımlar gerekiyor

Tarımın geleceği, kadim bilginin teknolojiyle birleşmesiyle şekillenecek. Akıllı tarım, çiftçiyi güçlendirirken sürdürülebilir üretimi kaçınılmaz kılıyor.

Akıllı tarımda stratejik adımlar gerekiyor

Tabit Kurucu Ortağı Coşkun Yıldırım, akıllı tarımın gelecekte gıda güvenliği açısından vazgeçilmez hale geleceğini belirtiyor. Türkiye'nin tarımın başladığı coğrafyalardan biri olduğuna dikkat çeken Yıldırım, kadim bilginin teknolojiyle birleşmesi gerektiğini ifade ediyor. Ancak, Türkiye'nin akıllı tarım teknolojilerinde yeterli inisiyatifi almadığını, büyük ölçüde ithalata bağımlı olduğunu vurguluyor.

"DÜNYA AKILLI TARIMDA HIZLA İLERLİYOR, TÜRKİYE GERİDE KALMAMALI"

Dünya genelinde yapay zeka, drone uygulamaları ve otonom tarım makineleri gibi teknolojilerin hızla yaygınlaştığını ifade eden Yıuldırım, küresel iklim krizinin bu dönüşümü hızlandırdığına dikkat çekiyor. Türkiye'nin bu trendlere ayak uydurmakta zorlandığını belirtiyor. Türkiye'de bu alanda çalışan girişimci sayısının az olduğunu, savunma sanayiine yapılan yatırımların tarımsal teknolojilere yönlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Akıllı tarımın yaygınlaşması için çiftçilerin teknolojiyi benimsemesi gerektiğine dikkat çeken Yıldırım, Tabit olarak bu süreci hızlandırmak için Tabit Akıllı Köy'ü kurduklarını belirtiyor. Çiftçilerin burada yeni teknolojilerle tanıştığını ve bunları kendi tarımsal süreçlerine nasıl entegre edebileceklerini öğrendiklerini ifade ediyor.

"VERİ, IOT VE YAPAY ZEKA İLE TARIMSAL ÜRETİMİ DAHA VERİMLİ HALE GETİRİYORUZ"

Tabit'in veri analitiği, IoT cihazları ve yapay zeka teknolojilerini nasıl entegre ettiğini anlatan Yıldırım, 20 yıllık veri toplama süreçleriyle çiftçilerin ihtiyaçlarını daha iyi anlamaya çalıştıklarını ifade ediyor. Çiftçilerin karar mekanizmalarını analiz ederek, teknolojiye erişimlerini kolaylaştırdıklarını belirtiyor.

(Tabit Kurucu Ortağı Coşkun Yıldırım)

İKLİM KRİZİNE DAYANIKLI TARIMSAL ÇÖZÜMLERE İMZA ATILIYOR

İklim değişikliğinin tarıma etkisinin artık görmezden gelinemeyeceğini belirten Yıldırım, Tabit'in biyoteknoloji ve iklim dostu tarım çözümlerine odaklandığını ifade ediyor. Cezayir Sahra Çölü gibi iklim değişikliğinin en sert hissedildiği bölgelerde projeler yürüttüklerine dikkat çekerek, sürdürülebilir tarım için çözüm üretmeye devam ettiklerini belirtiyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE VERİMLİLİK DENGESİ GÖZETİLİYOR

Tarımsal girdilerin bilinçsiz kullanımının çevreye zarar verdiğine dikkat çeken Yıldırım, geçmişte yanlış yönlendirmeler nedeniyle su ve ilaç tüketiminin kontrolsüz yapıldığını ifade ediyor. Ancak artan maliyetlerin çiftçileri daha bilinçli tarım yapmaya yönlendirdiğini belirtiyor. Sensör teknolojileri, hassas tarım uygulamaları ve değişken oranlı gübreleme gibi yöntemlerle hem verimliliği artırdıklarını hem de çevresel etkiyi azalttıklarını ifade ediyor.

AKILLI TARIMDA GELECEĞİN YOL HARİTASI

Önümüzdeki 5-10 yıl içinde Türkiye ve dünyada akıllı tarım teknolojilerinin hızla yaygınlaşacağını belirten Yıldırım, Tabit'in global projelere odaklanarak bu değişimin merkezinde yer almak istediğini ifade ediyor. ABD'deki şirketleriyle yapay zeka ve karar destek sistemlerine yatırım yaptıklarını, uluslararası pazarda rekabet edebilecek çözümler geliştirdiklerini belirtiyor.

SEKTÖRE ÖZEL VERİLER

Tarım ve teknoloji dünyası hızla dönüşürken, tarım teknolojilerine yapılan yatırımların nasıl şekillendiğini ve hangi iş modellerinin ön plana çıktığını ortaya koyan kapsamlı bir araştırmayı sizinle paylaşmak istiyorum.

'Tarım Teknolojileri 2019-2024 Risk Sermayesi Yatırım Raporu', 10 bine yakın yatırım turuna ait verileri analiz eden, son yıllarda sektörü etkileyen büyük eğilimleri gözler önüne seren, eşsiz bir kaynak niteliğinde.

Bu rapordan öne çıkan çarpıcı verilerden bazıları:

114.8 Milyar Dolar yatırım – 4.990 şirket, 7.261 yatırımcının desteğiyle büyüdü.

Yatırımların %65'i son üç yılda gerçekleşti – Tarım teknolojilerine olan ilgi hiç olmadığı kadar yüksek.

En büyük yatırımlar Kuzey Amerika'da – 50 Milyar Dolar ile kıta lider konumda, ABD ise 44 Milyar Dolar ile zirvede.

Afrika büyük bir potansiyel taşıyor ancak kişi başına düşen yatırım Kuzey Amerika'dan 40 kat daha az!

Ayrıca, yapay zeka ve uydu teknolojileriyle görüntü işleme, tarımda mekanizasyon, topraksız tarım ve iklim duyarlı gıda çözümleri gibi iş modellerinin son altı yılda yatırımcıların en çok dikkatini çeken alanlar olduğu tespit edildi. Bu veriler, tarım teknolojilerinde geleceğin nereye evrildiğini anlamak isteyen herkes için büyük bir fırsat sunuyor!

EN ÇOK OKUNANLAR