USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

15 Ocak 2025 09:49

AI ve insan yaratıcılığı bir araya geldi, gerçeklik algısı büküldü

Bütçeden bağımsız hep devasa işler yapması beklenir pazarlama profesyonellerinden. Verimlilik beklenir, maliyet optimizasyonu beklenir, en hızlı olması beklenir, en iyi olması beklenir. Tüm bu beklentilerin arasında pazarlamacılara daha çok raporlama yani veriyle konuşma gücü verdi yapay zeka. Ardından da gözlerimize inanamayacağımız şeyler oldu; gerçeklik algımız değişti.

AI ve insan yaratıcılığı bir araya geldi, gerçeklik algısı büküldü

Veri toplamaktan anlamlandırmaya, tüketiciye pürüzsüz bir deneyim sunmaktan kişiselleştirmeye, kampanya performansını optimize etmekten dinamik kampanyalar geliştirmeye ve dolayısıyla müşteri memnuniyeti ve sadakatini sağlamaya katkıları çok büyük yapay zekanın. İlerleyen sayfalarda yapay zekanın pazarlama sektörüne yönelik derin etkilerine ve tehditlerine dair detayları bulacaksınız, öncesinde pazarlama profesyonellerinin tüketicinin karşısına hangi şovlarla çıktığına bakalım...

TÜKETİCİ ÜRÜNLERLE ETKİLEŞİME GİRİYOR

Augmented reality (AR), tüketicilerin ürünlerle etkileşim kurma ve mağazada gezinme deneyimini dönüştürerek perakende sektöründe devrim yaratıyor. Söz konusu teknoloji, tüketici deneyimini zenginleştirmenin yanı sıra modern perakendenin dönüşümünde de önemli bir itici güç oluyor. Nasıl yapıyor? Ek ürün ayrıntıları sağlayarak, sanal denemeleri mümkün kılarak ve ürün kullanımlarını simüle ederek... Ayrıca bir ürünü bağlam içinde görmek satın alma kararlarını önemli ölçüde etkileyebileceğinden, mobilya, moda ve elektronik gibi sektörler çok değerli bir yetenek kazanıyor. Mesela Vision Pro tüketicilerin, satın almadan önce ürünlerin evlerinde veya kendilerinde nasıl görüneceğini görselleştirmelerine olanak tanıyarak çevrim içi gezinme ile fiziksel etkileşim arasındaki boşluğu kapatıyor.

MARKALAR NELER YAPIYOR?

*Güzellik sektörü AR teknolojisini en hızlı benimseyenlerden. Zira Sephora 2021 yılından beri online makyaj dönemini başlattı.

*Burberry AR'ı sanat ve etkileşimli kampanyalarla birleştirerek marka farkındalığını artırıyor. Sanatçı Danny Sangra ile yapılan bir iş birliği sayesinde kullanıcılar, Burberry'nin iOS uygulamasında gerçek zamanlı fotoğraflarına sanatsal dokunuşlar ekleyebildi ve bu içerikleri sosyal medyada paylaşarak markanın görünürlüğünü artırdı.

*Çinli kadın giyim markası Lily, Şangay metro istasyonunda kurduğu akıllı aynalarla AR deneyimini müşterilere sundu. Geçiş yapan yolcular, boy ve kilolarını girerek, kıyafetleri gerçek zamanlı olarak üzerlerinde görme imkanı elde etti.

*Online moda perakendecisi Zalando, Snapchat üzerinde 'Try On' adlı bir sanal deneme uygulaması geliştirdi. Kullanıcılar boydan fotoğraf ekleyerek seçtikleri ürünleri üzerlerinde görebildi ve arkadaşlarıyla paylaşarak fikir alabildi.

*Sadık müşterileriyle bağını koruyarak, mağaza deneyimini dijital platformlara taşıyan Fendi, bazı mağazalarında özel kameralar kurarak müşterileri için sanal deneme odaları geliştirdi. Bu yenilik, müşterilere fiziksel alışveriş deneyimini simüle etme imkanı sundu.

CGI İLE DEVASA ÜRÜNLER VE DEVASA ETKİLERİ

Tüketicinin gerçeklik algısını büken CGI teknolojisi bir süredir pazarlama profesyonellerinin vazgeçilmezi. Örnekleri de her geçen gün katlanarak artıyor. Amazon İngiltere'de Prime Day için hazırlanan bir kampanyada devasa bir alışveriş sepetinin caddeleri turladığını gördük.

Yakın zaman önce cilt bakım ürünleri markası Caudalie, Sen Nehri'ndeki kirliliği gündeme getirirken ürününün gücünü yansıttığı dikkat çeken bir kampanyaya imza atmıştı. Ve Vinoperfect Leke Karşıtı Işıltı Verici Serumu tek bir damlasıyla nehrin kirini arındırdı.

SANAL INFLUENCER, GERÇEK TARZ

Öte yandan sanal influencer'lar hızla tabana yayılıyor. Öyle ki yeni geliştirilen yapay zeka uygulamalarıyla herkes birkaç kolay adımda kendi sanal influencer'ını oluşturabiliyor.

Tabii bu noktada iyi bir öngörüyle pazarda kendi sanal influencer'larını çoktan konumlandırmış olan markaları anmamak olmaz. LC Waikiki Elsiva ile Ford Türkiye ise Alin ile tarihe bir çapa attı.

EN ÇOK OKUNANLAR