TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK Aşı ve İlaç Geliştirme Kampüsü'nde yer alan Medikal Biyoteknoloji Mükemmeliyet Merkezi ile Ulusal Biyolojik ve Kimyasal Test Merkezi'nin, sadece bünyelerindeki araştırmacılar için değil ülkedeki üniversitelere ve firmalara katkı vermek için hazırlanmış altyapılar olduğunu söyledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla Gebze yerleşkesinde hizmete alınan kampüsün açılışında konuşan Mandal, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) etkili olduğu geçen yıllarda birçok kişinin evinde kaldığını ve insanların dışarıya maskeyle çıktığını anımsattı.
"EMBRİYO ÇALIŞMALARINI BU KAMPÜSTE HAYATA GEÇİREBİLECEĞİZ"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Aşı ve İlaç Geliştirme Kampüsü'nün, aşı ve ilaç geliştirme, KBRN araştırmaları gibi kritik konularda dünyada öncül merkez olacağını belirterek, "Farklı aşı ve genetik ürünleri, biyoteknolojik ilaç ve aşı adaylarını hücreden başlayarak üretilebileceğiz. Kanser tedavisinde önemli yere sahip hücre tedavi sistemlerini, DNA zincirlerini kesmeye ve yeniden birleştirmeye olanak sağlayan embriyo çalışmalarını bu kampüste hayata geçirebileceğiz." dedi.
ÇİP ALANINDA ÖNEMLİ YATIRIM MÜJDESİ
Bakan Varank, bu kapsamda son 20 yılda sayıları 354'e ulaşan organize sanayi ve endüstri bölgelerinin varlığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Katma değerli üretimden bahsediyorlar. Soluksuz eleştirdikleri Osmangazi Köprüsü'nden geçerken şöyle başlarını kaldırsalar, Türkiye'nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi'ni çok kolay görebilirler. Çip teknolojisi diyorlar. Bakınız TÜBİTAK hem çip teknolojileri alanında AR-GE yapma hem üretme kabiliyetine sahip kurumumuz. Bugün savunma sanayinin ihtiyacı olan fotodedektör çiplerini kendi kabiliyetlerimizle zaten üretiyoruz. Bahsettiğim çiplerin kilogram başına ihracat değeri ne kadar biliyor musunuz? Tam 388 bin dolar. İşte katma değer burada oluşuyor. Tabii böyle teknolojiler, sadece maddi katkılarıyla ölçülmez, öyle kritik teknolojilerden bahsediyoruz ki bazen parasını verseniz dünya size bunları tedarik etmiyor. İşte çipse çip, katma değerse katma değer."