İtalya'da 1920'lerde bir eczanede başlayan ve bugün 4 bin 300'ü aşkın çalışanıyla İtalyan borsasında işlem gören Recordati, yaklaşık 100 yıldır yaşamı iyileştiren ve değiştiren ilaçlar alanında ön saflarda yer alıyor. EMEA (Avrupa, Orta Doğu, Afrika), ABD ve APAC (Asya, Pasifik) bölgelerinde yaklaşık 150 ülkede yaygın ve nadir hastalıklar alanlarında faaliyet gösteren şirketin, ayrıca tüm dünyada yedi adet ilaç üretim tesisi ve iki adet kimyasal tesisi bulunuyor. Bu tesislerin yanı sıra nadir hastalıklar için özel paketleme ve dağıtım merkezinin de bulunduğunu anlatan Recordati Grup Başkan Yardımcısı, Orta Doğu, Afrika, Türkiye, Uluslararası Bölge Başkanı ve Türkiye Genel Müdürü Erdem Çınar ile şirketin Türkiye yapılanmasının yanı sıra yıl sonu projeksiyonları ve yatırımları hakkında konuştuk.
* Şirketinizin Türkiye'deki yakın dönem yapılanmasını, faaliyetlerini ve iş gündemini anlatır mısınız?
Üroloji, üroonkoloji, kardiyovasküler, gastroenteroloji gibi branşlarda, tüketici sağlığı hizmetleri ve nadir hastalıklar genelinde tedavi seçenekleri sunmak üzere yapılandırılmış olan Recordati, araştırma ve geliştirmeden üretime, ruhsatlandırmadan satış ve pazarlamaya tam entegre operasyonlara sahip bir organizasyon...
Recordati olarak Türkiye sağlık sektörüne 2008 yılından bu yana iki yerli ilaç firmasını bünyemize katarak girdik. Türkiye'de, merkez ofis, üretim ve geniş saha kadromuzla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 80 milyon kutu kapasiteli üretim tesisimiz ve 41 ayrı ürün ve tedavi seçeneğimiz ile ilaç sektöründe sürekli büyüyerek faaliyetlerimize ve yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.
"SAĞLIĞIN BİR AYRICALIK DEĞİL, BİR HAK OLDUĞUNA İNANIYORUZ"
* Öncelikle, insan sağlığı konusunda faaliyet gösteren Recordati'nin Türkiye ve dünyadaki vizyonundan bahseder misiniz?
Recordati, dünyanın dört bir yanında yaşayan insanlara yardımcı olabilmek için olağanüstü çaba sarf eden çalışanlardan oluşan uluslararası bir ilaç grubu. Biz, sağlığın ve hayatı dolu dolu yaşama fırsatının bir ayrıcalık değil, bir hak olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda Recordati Grup iş geliştirme anlaşmaları yoluyla yeni uzmanlıklar, yeni tedaviler geliştirmeye ve daha parlak bir gelecek sunan tıbbi yeniliklere yatırım yapmaya odaklanıyor. Bu odak bizim hem globalde hem de yerelde sürekli büyüyen uluslararası bir ilaç grubu olmamızı sağlıyor.
* 2023 yılı Recordati için nasıl geçti? Yıl sonu hedefleriniz nasıl şekillendi? Özellikle ihracat alanındaki faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
150 ülkede faaliyetleri olan Recordati Grup'un 2022 yılında cirosu bir önceki yıla kıyasla yüzde 17,3 artışla 1.853.3 milyon Euro olarak gerçekleşti. 2022 yılı yatırım harcamalarımıza baktığımızda ise makine ve tesis bazında 22.7 milyon Euro olduğunu söyleyebilirim. Bu yılın ilk 6 aylık finansal sonuçlarımıza göre grubun cirosu 1.044.3 milyon Euro olup yıl sonunda ise bu rakamı 2 milyar Euro'ya çıkarmayı hedefliyoruz.
Ayrıca Recordati Türkiye olarak 2023 yılında Kazakistan'a ilk ihracatımızı gerçekleştirdik. Yakın zamanda 3 farklı ülkeye ihracat faaliyetlerimiz başlayacak. Halihazırda ihracat yaptığımız 11 ülkeye ek olarak, 2024 yılında da ruhsatlandırma süreçlerinin tamamlanmasının ardından, pek çok ürünümüzü farklı ülkelerde pazara ilk defa ihraç etmeye hazırlanıyoruz. Bununla birlikte görüşmelerimizin devam ettiği pek çok yeni ülke bulunuyor.
"YENİ ÜRETİM HATTI PROJEMİZ İLE KAPASİTEYİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ"
* Recordati'nin Türkiye'deki üretim tesisinden ve yeni yatırım planlarından bahseder misiniz?
Türkiye'de 2016 yılında ciddi bir yatırımla faaliyete geçen 80 milyon kutu kapasiteli üretim tesisimizle üretimimizin neredeyse tamamını Türkiye›de gerçekleştiriyoruz. 'İyi Üretim Uygulaması' (GMP) sertifikasını tesisimizde katı, yarı katı ve sıvı haldeki ilaçların pek çok formunun üretimi yapılabiliyor. Önümüzdeki dönemde de iki büyük yatırım projemizi daha hayata geçirmek için çalışıyoruz. Bunlardan biri olan yeni üretim hattı projemiz ile makine, ekipman yatırımı ve depolama alanının genişletilmesi için yatırım yapmayı ve bu yatırımlarla üretim kapasitesi artışı elde etmeyi planlıyoruz. Ayrıca bu hatta üretilecek ürünlerin büyük kısmının ihraç edilmesi planlanıyor.
Diğer bir yandan sürdürülebilir bir gelecek için, fabrikamızda güneş panelleri kurarak yıllık bazda tesisin faaliyetleri için ihtiyacımız olan enerjinin bir kısmını üretmeyi hedefliyoruz.
(Recordati Grup Başkan Yardımcısı, Orta Doğu, Afrika, Türkiye, Uluslararası Bölge Başkanı ve Türkiye Genel Müdürü Erdem Çınar)"ÇALIŞANLARIN GERİ BİLDİRİMLERİ İLE 'GREAT PLACE TO WORK' (HARİKA İŞ YERİ) SERTİFİKASINA SAHİP OLDUK"
* Şirketinizin İK stratejisi ve yol haritası hangi kriterlere göre şekilleniyor?
Recordati, stratejinin başarılı bir şekilde uygulanması ve uzun vadede değer yaratılması için birincil faktörü temsil eden insan kaynağının öneminin farkında olan bir şirkettir. Bu doğrultuda Grup, şirketin amacına ve değerlerine bağlı, kurallara ve yasalara her zaman tam uyum içinde, eğitim ve mesleki gelişimi destekleyerek her bireyin potansiyelini gerçekleştirebildiği, yeteneklerini ve becerilerini en iyi şekilde kullanabildiği güvenli, liyakate dayalı ve kapsayıcı bir ortamı teşvik ediyor.
"TOPLUMUN REFAHINA KATKIDA BULUNMAYI AHLAKİ BİR SORUMLULUK OLARAK GÖRÜYORUZ"
* Recordati'nin sürdürülebilirlik stratejisi ve toplumsal katkılarından da bahsedebilir misiniz?
Recordati Grup olarak sürdürülebilirlik planımızda beş alana öncelik veriyoruz; hastaları önemsemek, insanları önemsemek, çevreyi korumak, sorumlu kaynak kullanımı, etik ve dürüstlük. Biz toplumun refahına katkıda bulunmayı ve sorumlu kaynak kullanımını şirket yükümlülüklerinin yerine getirilmesinden çok, ahlaki bir sorumluluk olarak görüyoruz. Bu doğrultuda faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde geçerli olan yasa ve yönetmeliklere saygı gösteriyor, insanları ve çevreyi koruyoruz. Güvenli, yüksek kaliteli ürünler tedarik ederken etik, kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde büyümeye ve değer yaratmaya devam etmek istiyoruz. Recordati Grup 2022 yılında 5.8 milyon eurodan fazla nakit ve ürün bağışında bulundu.