USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sağlık

13 Ekim 2023 15:30

"Herkes kendi geleceğine hizmet ettiğinde zaten ülkesi için hizmet ediyor"

2. Tıp Öğrenci Kongresi (ÜSCOM), Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesi İbn-i Sina Oditoryumunda gerçekleştirildi. Kongreye konuşma yapan Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayıp Birinci, deprem bölgesinde en az 2 bin ampütasyonu engellediklerini belirtti.

"Herkes kendi geleceğine hizmet ettiğinde zaten ülkesi için hizmet ediyor"

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesinin ev sahipliğinde ilki geçen yıl gerçekleştirilen Tıp Öğrenci Kongresi, bu yıl uluslararası katılımlı yapıldı. Kongrenin teması deprem özelinde olmak üzere 'Doğal Afetlere Tıbbi Yaklaşım' olarak belirlendi.

Gelecekte sağlık sistemini teslim alacak öğrencilere medikal, psikososyal, cerrahi ve yönetimsel yönleri ile doğal afetler konusunda bilgi ve bilinç aktarımı sağlamayı amaçlayan Kongrede, Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayıp Birinci, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

Maraş depreminin şu an hesaplanan maliyeti 104 milyar dolar civarında

Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Şuayıp Birinci, afetlerin yaşanmadığı bir coğrafya olmadığını ifade ederek, 2002'den 2021'e kadar afet sayısının arttığını, BM'ye göre 387 olan afet sayısının, 2030'da 560'a çıkacağının öngörüldüğünü kaydetti.

Türkiye'de de afet risklerinin arttığına dikkat çeken Dr. Birinci, bugün dünyada toplam yaşanan afetler Türkiye nüfusunun 2.5 kadar fazla nüfusu etkilediğini yani 185 milyon insanın etkilendiğini söyledi.

Afetlerin en kolay mali etkilerinin hesaplandığını kaydeden Dr. Birinci, Düzce depreminden 16 milyon insanın etkilendiğini, toplam 22 milyar dolarlık maliyetinin olduğunu ve gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 12'sini yok ettiğini anlattı.

Dr. Birinci, "Asrın felaketi dediğimiz Maraş depreminin şu an hesaplanan maliyeti 104 milyar dolar civarında." dedi.

"EN AZ 2 BİN AMPÜTASYONU ENGELLEDİK"

Depremin sosyolojik değişimlerinin de yaşayarak öğrenileceğini belirten Dr. Birinci, depremin Suriye dahil 26 milyon kişiyi etkilediğini söyledi.

Dr. Birinci, deprem şartlarında Sağlık Bakanlığı olarak ciddi kararlar alındığını ve olay bölgesine denizden, havadan, karadan ulaşmaya çalıştıklarını dile getirerek, ne yapıp yapıp hemen hastayı deprem bölgesi dışına çıkarmayı planladıklarını ve Cumhurbaşkanlığı uçakları da dahil 52 bin kişiyi taşıdıklarını, en az 2 bin tane ampütasyonu engellediklerini düşündüklerini anlattı.

Kronik hastalığı olanların ilaçlarını hastalara ulaştırdıklarını da ifade eden Dr. Birinci, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi Biriminin (UMKE) de ilk andan itibaren olay yerine gönderildiğini ve bir sürü insanın hayatına dokunduğunu anlattı.

"HERKES KENDİ GELECEĞİNE HİZMET ETTİĞİNDE..."

Yapılan organizasyonlarda kişiyi odağa aldıklarının anlatan Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Şuayıp Birinci, "Herkes kendi geleceğine hizmet ettiğinde zaten ülkesi için hizmet ediyor. Kendi geleceğinize hizmet edin, zaten topluma hizmet etmiş oluyorsunuz. Şu anda da her şeyi İstanbul'a göre çalışıyoruz" diye konuştu.

Dr. Birinci, Dünya Sağlık Örgütü'nün deprem bölgesinde yapılan operasyonu birlikte raporlamak istediğini de kaydetti.

"BİZE DÜŞEN AFETLER OLMADAN ÖNCE TEDBİR ALMAK"

Kongre Başkanı Prof. Dr. Hikmet Koçak, depremin yaşandığında farkına varıldığının, ama zaman geçince unutulduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

"Bir farkındalık oluştursun diye bu kongreyi önemsedik. Sadece deprem değil, diğer afetler de söz konusu olabilir. Dünyada 571 adet doğal afet tanımlanmış. Türkiye'de 21 tanesinin olduğu biliniyor. Bize düşen afetler olmadan önce tedbir almak olmuşsa da az hasarla geçirmektir."

Kongrenin organizasyon, cerrahi yaklaşım, dahili yaklaşım ve psikososyal yaklaşım olarak dört ana başlık altında toplandığını belirten Koçak, "Ders çıkaracağımızı düşünerek bu kongreyi planladık" dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR