USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Portre

05 Mayıs 2021 13:44

“Bu zorlu dönemde çalışanlarımızın uzaktan da olsak yanlarında olduğumuzu hissettirmeye özen gösterdik”

Geçtiğimiz yıl, pandeminin hayatımıza girmesi ile birlikte iş hayatında ihtiyaçlar oldukça farklılaştı. Bu süreç, hayatın pek çok alanında olduğu gibi şirketlerin İK uygulamalarını ve önceliklerini de etkiledi. Tadım, pandeminin getirdiği koşullara hızla adapte olarak çalışmalarını sürekli güncelledi. Tadım İnsan Kaynakları Direktörü Aylin Gemici Platinonline.com'a İK süreçlerinde yürüttükleri faaliyetleri anlattı.

“Bu zorlu dönemde çalışanlarımızın uzaktan da olsak yanlarında olduğumuzu hissettirmeye özen gösterdik”

-İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde iK politikalarınızda nasıl bir değişiklik oldu?

Değişime hızla adapte olabilmek için çalışanlarımızı ve yaklaşımımızı sürekli geliştirdik. Genel merkezimizde görev yapan çalışanlarımızla uzaktan çalışmayı deneyimledik. Bu dönemde yurt içi ve yurt dışı dahil tüm işe alımlarımızı, ilk görüşmeden onboarding aşamasına kadar online olarak tasarladık. Aramıza yeni katılan çalışanlara sunduğumuz kişiye özel olarak tasarlanan ve 1-2 haftayı kapsayan oryantasyon programımızı, tamamen dijital ortama entegre ettik. Şirket kültürümüz, değerlerimiz, bölümlerin fonksiyonları ve şirket tanıtımını içeren, online olarak tasarlanan bu program ile her yeni başlayan çalışan için hızlı bir adaptasyon süreci sağlamayı hedefledik. Çalışanlarımızın bu dönemdeki ihtiyaçlarını anlayabilmek ve motivasyonlarını olumlu yönde destekleyebilmek adına onların bu zorlu dönemde uzakta da olsak yanlarında olduğumuzu hissettirmeye özen gösterdik. GM buluşmaları ve mesajları ile çalışanlarımızın şirketle ilgili stratejik öncelikler ve gelişmelerden haberdar olmalarını, güncel kalabilmelerini ve yapılan samimi paylaşımlarla bu süreci daha verimli ve keyifli hale getirmeye çalıştık. İçerik olarak bu dönemi ve psikolojilerimizi pozitif anlamda destekleyici, iş-özel hayat dengesini odağımızda tutarak çalışanlarımıza yol gösterebilecek "Uzaktan Çalışma & Motivasyon Rehberleri" oluşturduk. Hem yöneticiler hem de çalışanlar için hazırladığımız rehberlerde rutinimizi online ve birbirimizden uzak olduğumuz bu dönemde de oluşturma konusunda uzman görüşlerine yer verdik. Online olarak planladığımız eğitimlerin yanı sıra; filmler, podcastler, makaleler gibi çeşitli kaynakları kullanarak gelişimi sürekli kılmak üzere "OptimisTadım" ismini verdiğimiz bültenleri haftalık periyodlarla çalışanlarımızla paylaşıyoruz. "Kendine İyi Bak" alt markamız ile pandemi döneminde de çalışanlarımızın yanında olarak onların hem fiziksel hem de psikolojik halini korumaya yönelik uygulamalar geliştirdik. Şirket diyetisyenimiz ile online ortamda bir araya gelmeye devam ederken, alanında uzman profesörler ile online olarak gerçekleştirdiğimiz sağlıklı yaşam söyleşileri ile dünyada ve Türkiye'deki son durumla ilgili bilgilerimizi güncellerken sağlığımızı korumaya yönelik faydalı bilgileri ve aklımıza takılan soruları konuştuk. Ayrıca, uzun süreler evde kalmamızı gerektiren bu dönemde, hayatımıza hareket katmaya yönelik online ortamda PT uygulamasını hayata geçirdik.

Yine pandemi döneminde bir iç iletişim platformu, e-bülten olan Tadım LIVE'ı hayata geçirdik. Çalışanlarımızın merak ettikleri şirket içi haberlere daha hızlı ve kolay ulaşabildikleri, ilgi alanlarına ait içerikleri paylaştıkları, özel günleri kutladığımız, Kurumsal indirim anlaşmalarını ve daha birçok alandaki içeriği takip edebildikleri dinamik bir alan yaratarak, etkileşimi canlı tutmayı sağladık.

Tadım olarak şu an nasıl bir çalışma düzenine geçtiniz?

Pandeminin görüldüğü ve ülkemizde ilk vakanın tespit edildiği günden itibaren tüm çalışanlarımızın sağlığını koruyabilmek adına yeni uygulamaları ve önlemleri hayatımıza adapte ettik. COVID sürecinde İnsan Kaynakları olarak en önemli gündemlerimizden biri bu oldu. Genel merkezimizde görev yapan çalışanlarımızla bu dönemde hibrit ve uzaktan çalışmayı deneyimledik. Mart-Haziran döneminde evden çalışmanın ardından, normalleşmeyle yavaş ve kontrollü bir şekilde dönüşümlü düzende ofislerimize döndük ancak son dönemdeki vakalardaki artış ile riski minimize edebilmek amacıyla yeniden uzaktan çalışma modeline geçiş yaptık. Gıda sektöründe faaliyet gösteren bir şirket olmamız nedeniyle üretimde ve sahada olan arkadaşlarımız, alınan ciddi ve kapsayıcı önlemler çerçevesinde büyük bir özveriyle çalışmalarına mevcut fiziki ortamlarında devam ettiler.

-İk politikası olarak Tadım'ı diğerlerinden ayıran özellikler nelerdir?

Yeni dönem geleceğe ait yeni yetkinliklerin de gerekliliğini ortaya koydu. Her konuyu daha dinamik bir yaklaşımla ele almak ve çalışanlarımıza da bu kapsamda yeni yetkinlikler kazandırmak yeni odağımız oldu. Değişim artık daha hızlı ve etkili boyutta. Liderlerimizin de bu değişimi yönetmeye hazır olması oldukça önemli ve lider gelişimi önem verdiğimiz alanların başında geliyor. Bu kapsamda "Leaders" anketiyle liderlerimizin "Güven Verme", "Stratejik Düşünme" ve "İş Birliği İçinde Çalışma" yetkinliklerini ölçümlüyoruz. Aldığımız değerlendirmelere göre farklı yol haritaları ve gelişim programlarıyla birlikte bu süreci bütünsel anlamda destekliyoruz. Diğer taraftan Tadım'da en önemli hedefimiz; iş yapış şekli ve değerleriyle mutlu, işine bağlı, yüksek performanslı, özverili çalışanları olan bir şirket olabilmek. Tutkuyla çalışılan böyle bir iş ortamını yaratmak için en önemli unsurun ise güven olduğuna inanıyoruz. Buna en çok uygun olduğuna inandığımız bir modelle bağlılık ve güveni ölçümlüyoruz. 2021 İK stratejilerimizi çalışan deneyimini birçok alanda ileriye taşımak üzere kurguladık. Buradan çıkan sonuçlar ve 2021'de İnsan Kaynakları olarak odak alanlarımızı harmanlayarak önceliklerimizi; Ortak Yönetim "Liderlik", Yüksek Performans, Birlikte Çalışma "Biz", Sürekli Gelişim Kültürü olarak belirledik.

Bu projeleri sadece yönetim perspektifinden değil, tamamen gönüllü çalışanlarımızdan oluşan kültür elçilerinin tüm organizasyondan topladığı iç görüler, çalışanların önceliği olan konular çerçevesinde hayata geçiriyoruz. Bu sayede tüm organizasyona hitap edecek, çalışanların kendilerini gerçekleştirmelerini ve yüksek performans göstermelerini sağlayacak iklimi, onları dinleyip nabzını tutarak hep birlikte yaratıyoruz.

Diğer yandan kurum içi girişimcilik bizim için önemli odak alanları arasında yer almaya bu yıl da devam edecek. Tüm Tadımlıların yaratıcı çözüm geliştirme ve yeni fikirler üretme hikayesinin bir parçası olmasını sağlamak amacıyla hayata geçirdiğimiz Tadımpreneur ile projelerin birbiriyle yarışmasını sağlıyoruz. Tüm Tadımlılar bireysel veya takım olarak yıl boyunca geliştirdikleri inovatif proje/uygulamalarla Tadımpreneur'a başvuru yapmaya hak kazanabiliyorlar. Bu da sürdürmeye çalıştığımız inovasyonu destekleyici kültürün değerli parçalarından bir tanesi.

EN ÇOK OKUNANLAR