USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Piyasalar

27 Mayıs 2024 10:38
AA

Küresel piyasalar haftaya pozitif başladı

Küresel piyasalar, geçen haftanın son işlem gününde ABD'de Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen enflasyon beklentilerindeki gevşemenin etkisiyle haftaya pozitif bir seyirle başladı.

Küresel piyasalar haftaya pozitif başladı

Küresel piyasaların bu hafta odağında ABD'deki büyüme verileri başta olmak üzere yoğun veri gündemi yer alıyor.

Analistler, ABD'de cuma günü açıklanan verilerin enflasyona ilişkin tüketici güveninin bir miktar iyileştiğine işaret ettiğini belirterek, söz konusu durumun ABD Merkez Bankasının (Fed) bu yıl faiz indirimine başlama ihtimalini desteklediğini söyledi.

Analistler, çarşamba günü yayımlanacak olan Fed'in Bej Kitap raporu ile cuma günü açıklanacak Fed'in enflasyon göstergelerinden çekirdek kişisel tüketim harcamalarının bankanın gelecek dönemde atacağı adımlara ilişkin ipuçları verebileceğini kaydetti.

oğun veri gündeminin olduğu haftaya başlarken, para piyasalarında Fed'in eylülde ilk faiz indirimine gitme ihtimali yüzde 50, kasımda yüzde 63 ve aralıkta yüzde 82 ihtimalle fiyatlanıyor.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,47 seviyesinde bulunurken, dolar endeksi de önceki kapanışının hemen altında 104,7 seviyesinde seyrediyor.

Altının ons fiyatı yüzde 0,3 artışla 2 bin 342 dolardan alıcı bulurken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,3 yükselişle 82,1 dolardan işlem görüyor.

New York borsasında cuma günü Nasdaq endeksi yüzde 1,10, S&P 500 endeksi yüzde 0,70 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,01 artış kaydetti. ABD'de bugün tatil nedeniyle pay piyasalarda işlem gerçekleşmezken, endeks vadeli kontratları haftaya pozitif bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında geçen haftanın son işlem gününde karışık bir seyir izlerken, bu hafta gözler bölge genelinde açıklanacak yoğun veri gündemine çevrildi.

Analistler, bugün Almanya'da açıklanacak Ifo iş dünyası güven endeksi verilerinin ülkenin ekonomik aktivitesine duyulan güvene dair ipuçları verebileceğini belirterek, haftanın geri kalanında ise Almanya'da enflasyon ve Avro Bölgesi'nde büyüme verilerinin yatırımcıların takibinde olacağını dile getirdi.

EN ÇOK OKUNANLAR