USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kripto Para Haberleri

10 Mart 2021 14:27

Spor kulüpleri ve taraftarlar da blokzincirine dahil oldu

Kripto paraların bir diğer çeşiti de fayda (Utility) token'ları. Bu noktada spor kulüplerinin fan token'ları da son dönemde taraftarlardan büyük ilgi görüyor

Spor kulüpleri ve taraftarlar da blokzincirine dahil oldu

Fan token'lar, Socios platformunun spor kulüpleri ve taraftarlar arasındaki etkileşimi artırma, taraftarlara kulüp kararlarında söz sahibi olma ve kulübün sağlayacağı avantajlardan yararlanma imkanı sunan ve özünde 'utility token' denilen kripto paralar. Fan token'lar yalnızca futbolla da sınırlı değil. Bu bağlamda halihazırda birçok e-spor kuruluşuyla iş birliği gerçekleştirdiklerini aktaran Socios Türkiye Direktörü Altuğ Öztürk, fan token'lar hakkında Platin'e şu bilgileri veriyor:

* Fan token ne anlama geliyor? Token'ların parasal değeri var mı? Alım satımlarını yapmak mümkün mü?

Fan token'lar, sahiplerinin destekledikleri takımlarla taraftar etkileşim ve ödüllendirme mobil uygulaması Socios.com'da bağlantı kurmalarını sağlayan dijital varlıklardır. Biz de bu noktada, içlerinde Barcelona, PSG, Juventus, AC Milan; Türkiye'den Galatasaray, Trabzonspor ve İstanbul Başakşehir'in de olduğu dünyanın önde gelen 20 spor kuruluşuyla iş birliği yaparak fan token'lar çıkardık.

Taraftarlar, bu token'ları kullanarak Socios.com uygulamasında oylamalarda oy kullanabilir, VIP ödüller kazanabilir, ayrıcalıklı kulüp ve sponsor kampanyalarından yararlanabilir, oyunlara, yarışmalara ve chat odalarındaki sohbetlere katılabilirler. Fan token'ları, Fan Token Arzı denilen piyasaya sürme dönemlerinde kulüp ve pazara bağlı olarak 1-2 Euro aralığındaki bir sabit fiyatla satın alınabiliyor. Bu dönemin ardından fan token fiyatları piyasadaki talebe göre belirleniyor.

* Bu noktada kulüpler blokzincir ekonomisiyle daha fazla ilgili olacak diyebilir miyiz?

Global spor endüstrisi pandemiden ciddi şekilde etkilendi ve neredeyse her büyük spor kuruluşunun gelirleri önemli darbe aldı. Bilet satışları, sponsorluklar ve daha birçok alanda gelir kayıpları oluştu. Gerçek şu ki; biz halihazırda Juventus, Paris Saint-Germain ve Galatasaray gibi birçok önemli kulüple pandemi öncesinde fan token'lar çıkarmıştık. Pandemi öncesinde bile birçok önemli kulüp, onlara sağlayabildiğimiz değerin farkındaydı.

Pandemi, spor kuruluşlarını Covid-19'dan etkilenen gelirler yerine yeni gelir kaynakları aramaya zorladı. İngiltere, İspanya ve İtalya'da özellikle bahis sponsorluklarına ilişkin yeni yapılan yasal düzenlemeler, kulüplerin geleneksel partnerlere ve sponsorlara bel bağlayamayacaklarını gösterdi. Dolayısıyla mevcut iş ortaklarımızın Socios.com ve fan token'ları dijital iletişim stratejilerinin önemli bir parçası yapmakta daha istekli olacaklarını ve platforma katılan yeni kulüplerin de aynısını yapacağını söyleyebiliriz.

* Fan token'lara taraftarların tepkisi nasıl oldu?

Türkiye'den gelen tepkiler son derece pozitif. Türk kullanıcılar toplam kullanıcı kitlemizin yaklaşık olarak yüzde 30'unu oluşturuyor. Birçok açıdan Türkiye bizim için kusursuz bir pazar. Çünkü futbola olan tutku çok yüksek ve insanlar yeni teknolojileri kucaklamaya çok açık. Taraftarlar Socios.com pazar yerinde fan token'ların alım satımını yapabilirler. Ek olarak, fan token'larımızdan bazılarını Binance ve Türkiye'de Paribu gibi üçüncü taraf kripto para işlem platformlarında da listeliyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR