"Bir sorunu çözmenin ilk adımı, sorunu kabul etmektir" diyor, bu ayki köşesinde Acar Baltaş. Bugün, dünyanın ve Türkiye'nin esas sorunlarından biri; yapılan tarım ve üretim modeli devrinin kapanmış olması ve yeni sistemlere adaptasyon... Bu noktada sınırlı kaynaklarımızı modern tarım için kullanılmalıyız. Üreticilerimizi eğitmeliyiz. Bilimsel tarım ve hayvancılık yapabilmeleri için yanlarında olmalıyız. Sorunun çözümü için önce ihtiyaçlar net olarak belirlenmeli, ardından hızlı adımlar atılmalı... Ülkemiz; bereketli toprakları, toprağa emeğini ve sevgisini katan çiftçileriyle çok güçlü bir tarım ülkesi. Bugün sorulması gereken en önemli soru ise tarım 4.0'a ne kadar hazır olduğumuz? Çünkü çiftçilerimizin yaş ortalaması 57. Geleneksel tarım anlayışından tarım 4.0'a geçiş sürecinde, bu kitleyi akıllı tarım teknolojilerini kullanmaya nasıl adapte edeceğiz? Burada büyük bir ekosistem devreye giriyor. Devletin, özel sektörün, tarımın dijitalleşmesi sürecinde aktif rol oynayan STK'ların, akademisyenlerin, girişimcilerin kısacası tarım 4.0'ın geleceğine yön verecek tüm paydaşların kolektif bir iş birliği sergilemesi gerekiyor. Algılar ve önyargılar değişmeli. Akıllı tarım teknolojileri ve uygulamaları yaygınlaştırılmalı. Bu noktada en önemli görev, yine gençlerimize düşüyor. Çünkü Türkiye'nin tarım 4.0 yolculuğu; akıllı tarım teknolojisi yazılım ve donanımı geliştirecek genç girişimcilerle, kariyer planı olarak tarıma yönelen eğitimli ve dinamik yeni nesil çiftçilerle şekillenecek. Gençlere her zaman olduğundan çok daha fazla ihtiyacımız var. Nisan temamızda tarım 4.0 sürecinin nasıl şekillendiğinden öne çıkan trendlere kadar pek çok konuyu araştırdık. Tarım ekosistemini oluşturan paydaşların yorumlarıyla kapsamlı bir tarım 4.0 ihtiyaç haritası hazırladık. Bu harita, tarım sektöründe nasıl ilerlememiz, neleri yapmamız ya da yapmamız gerektiği hakkında somut veriler sunuyor. İhtiyaç haritasına göre ilerler ve engelleri aşarsak tarım sektörünün geleceği her zamankinden daha parlak. Toprağa ve insana duyarlılığımızı kaybetmeden geleceği planlamak dileğiyle, keyifli okumalar.
Endüstriyel üretimin çevre ve toplum üzerindeki etkilerinin yorumlandığı 'Astim Kolektifi' sergisi, sanatseverlerle buluştu.
Haftanın kazandıran yatırım araçları
Bu hafta yatırım araçlarından altın, borsa ve dolar kazandırdı.
İGA ART'ın yeni sergisi açıldı
İGA İstanbul Havalimanı'nın kültür ve sanat platformu İGA ART ile İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü, 'Elbise-i Hümayun: Osmanlı Padişah Kostümleri' sergisi, ziyarete açıldı.
Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı: QuanT
Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı Quantum Computer of TOBB ETÜ (QuanT) tanıtıldı. Peki, QuanT Türkiye'nin teknolojik bağımsızlık sağlamasında nasıl rol oynayabilir?
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak ve mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak içintıklayınız.