USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

KAPAK

01 Ocak 2024 13:45

EN İYİYE GİTME YOLU: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Aralık ayı bizler için hem çok yoğun hem de çok heyecanlı geçti... 13 Aralık akşamı Platin Global 100 Ödülleri gecemizde sizlerle 6'ıncı kez bir araya geldik. İlkini 2017'de gerçekleştirdiğimiz Platin Global 100 Endeksi'nde, ülkemizi dünyada farklı sektörlerde üretim ve ihracat performanslarıyla başarıyla temsil eden şirketlerimizi ödüllendirmiştik. Daha sonraki yıllarda ise sırasıyla: Endüstri 4.0 – dijitalleşme- eğitim ve inovasyon odaklı çalışmalarıyla fark yaratan şirketlerimizi radarımıza aldık. Her yıl bağımsız pazar araştırma şirketi Ipsos ile yürüttüğümüz çalışmalar sonucu büyük bir heyecanla takdim ettiğimiz ödüllerimizin Cumhuriyetimizin 100'üncü yılındaki teması ise daha iyi bir gelecek inşa etmenin anahtarı olan 'sürdürülebilirlik' oldu.

İlk olarak 1983'te Birleşmiş Milletler'in Ortak Geleceğimiz Raporu'nda yer verilen sürdürülebilirlik kavramının artan önemini gelin bir kez daha hatırlayalım. Sürdürülebilirlik, en yalın haliyle, başka canlıların yaşamlarını bugün ve gelecekte tehlikeye sokmadan üretim yapmaktır. Kavram, mevcut kaynakların sınırsız olmadığı ilkesini merkeze koyar. Ekonomik açıdan ise kaynakların adil bir şekilde paylaşılması ve gerektiği kadar tüketilmesi anlamına gelir... Bugün sürdürülebilirlik temelleri üzerinde inşa edilmeyen ekonomiler mevcut kaynakları sınırsızmış gibi kullanıyor. Kaynakların aşırı tüketimi, canlıların bugününü ve geleceğini tehlikeye atıyor. Ve ne yazık ki bu tehlikeyi tüm dünya birlikte yaşayarak görüyor. Sevindirici bir gelişme olarak şunu söyleyebiliriz ki dünyada ve Türkiye'de özellikle yeni nesil tüketiciler, çevresel ve sosyal etkileri daha fazla göz önünde bulundurarak satın alma kararlarını veriyor. Şirketler ise bu talebi karşılamak için sürdürülebilirlik çabalarına hız veriyor.

6'ncı Platin Global 100 Endeksi'nin ve ödüllerinin hem Türkiye'nin ihracat hedefine katma değer sağlamasını hem de sürdürülebilirlik ilkelerine uygun şekilde faaliyet gösteren şirketlerimizi motive etmesini temenni ediyoruz.

Sürdürülebilirlik temasıyla hazırladığımız Ocak sayımızın en iyiye gitme amacıyla geleceğe yönelik atacağınız adımlarda yol gösterici olacağına inanıyor ve mutlu yıllar diliyoruz.