USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

23 Aralık 2024 14:09

2025 ve sonrasında stratejik önemini artıracak

Sektöründe liderlik bayrağını taşıyan Gelecek Varlık Yönetimi, 2024 yılını hedeflerinin de ötesinde başarılarla kapatıyor. Genç ve eğitim seviyesi oldukça yüksek bir insan kaynağına sahip olan şirket, Mali ve İdari İşler Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Öztürk'ün deyimiyle “Sektörün en güçlü çekim merkezi." Öztürk ile Gelecek Varlık Yönetimi'nin 2024 finansal performansının yanı sıra 2025 hedeflerini konuştuk.

2025 ve sonrasında stratejik önemini artıracak

*2024 yılındaki finansal performansınızı nasıl değerlendiriyorsunuz? Özellikle yılın başında belirlediğiniz hedeflere ulaşabileceğinizi öngörüyor musunuz?

2023 yılının ikinci yarısında başlayan faiz artışları ve kredi imkanlarındaki daralma, 2024 yılı hedeflerimizi belirlerken bizleri zorlamıştı. Bu durumun sektöre ve şirkete olabilecek etkilerini tahmin etmek kolay değildi. Ancak 3'üncü çeyrek itibarıyla bu dönem için öngördüğümüz aktif büyüklüğü, kârlılık, tahsilat ve yapılacak yatırımlar gibi hedeflerimizin tamamını geçmeyi başardığımızı görüyoruz. İçinde bulunduğumuz 4'üncü çeyrekteki finansal göstergelerimize baktığımızda yılsonu hedeflerimizin de ötesine geçeceğimizi şimdiden söyleyebiliriz.

*Gelecek Varlık Yönetimi, sektörünün lideri konumunda. Bu başarının arkasında yatan temel faktörler neler sizce?

Gelecek Varlık Yönetimi olarak sektörümüzde liderlik bayrağını taşımamızın yanı sıra aynı zamanda sektörümüzün faaliyetteki en köklü şirketiyiz. Diğer yandan ülkemizin en değerli kuruluşlarından olan Fiba Grubu'nun çatısı altında bulunuyoruz. Bu üç önemli sorumluluk, aslında bizi bulunduğumuz noktaya getiren en önemli faktörler. Çünkü biz bu özelliklerimiz sayesinde sektörümüzün en güçlü çekim merkeziyiz. Fiba Grubu'nun kurum kültürüyle kişisel yetkinliklerini harmanlamış, genç ve eğitim seviyesi oldukça yüksek bir insan kaynağına sahibiz. Varlık yönetim sektörünün en başından itibaren Gelecek Varlık'ta olan, tecrübeli kadrolarımızın sektör liderliğimizin kilit unsuru olduğunu düşünüyorum.

*Gelecek Varlık olarak 2025'te yatırım öncelikleriniz hangi alanlara odaklanacak? Orta ve uzun vadeli planlarınızdan söz eder misiniz?

2024, 4-5 yıllık bir aradan sonra arzın dikkate değer ölçüde arttığı bir sene oldu. 2025 yılında da arzın bu seviyelerde olacağını öngörüyoruz. Bu nedenle yurt içi pazar, bizim yine en aktif olduğumuz alan olacak. Buna ek olarak daha öncesinde yeterli hacim sağlayamadığımızı düşündüğümüz kurumsal müşterilerin borçlarının yapılandırılması ve yeniden finansman sağlanmasına yönelik işlemlerimizi de artırmayı hedefliyoruz. Son olarak yurt dışında da alacak portföylerine yönelik yatırım, tahsilat hizmeti ya da ikisini birden yapabileceğimiz stratejik pazarları araştırdığımızı da ifade etmek isterim.

*Türkiye finans sektöründe varlık yönetimi nasıl bir yer edindi, 2025 ve sonrasında bu alanda ne gibi gelişmeler öngörüyorsunuz?

Varlık yönetim sektörü, aslına bakacak olursak Türkiye'deki birçok sektöre göre oldukça yeni bir sektör. Buna rağmen sorunlu alacakların çözümünde ana adres varlık yönetim sektörü. Bugün baktığımızda finans sistemindeki sorunlu alacakların üçte birinin çözüm adresinin varlık yönetim sektörü olduğunu görüyoruz. Çünkü varlık yönetim sektörünün borçlulara sunmuş olduğu indirim ve ödeme kolaylıkları, borçluların finansal özgürlüklerine ulaşmalarını kolaylaştırıyor. Şu an faaliyet gösteren 28 varlık yönetim şirketi var. 2025 ve sonrasında da sektörümüzün sahip olduğu stratejik önemin artarak devam edeceğine inanıyoruz

*Gelecek Varlık Yönetimi'nin rakiplerinden farkını listelersek nasıl bir sıralama yaparsınız?

Biraz önce de konuştuğumuz gibi Gelecek Varlık gerek sektörünün en köklü kuruluşu olması gerek Fiba Grubu kimliğine sahip olması gerekse liderliği nedeniyle rakiplerinden ayrışan bir yapıda. Özellikle çatısı altında bulunduğumuz Fiba Grubu'nun zengin kurum kültürü ve birikimi, bahsettiğimiz gibi nitelikli insan kaynağımız, geliştirdiğimiz teknoloji ve sistem altyapımız bize sektörümüzde farklı bir kulvar sağlıyor. Tüm bunlarla beraber insanı her konuda önceleyen yaklaşımımız da Gelecek Varlık'ı rakiplerinden ayıran etmenlerin başında geliyor. "Gelecek Birlikte Güzel" dünyamızda bütün Gelecek Varlıklılar; eğitim, sosyalleşme, gelişim, ödüllendirme ve daha pek çok olanaklardan yararlanabiliyorlar. Çalışanlarımızın mutluluk ve zindelikleri ajandamızın hep en başlarında. Dolayısıyla insan kaynakları ve iç iletişim süreçlerimizle de fark yaratıyoruz.

*Dijitalleşme alanında neler yapıyorsunuz?

Geçtiğimiz yıllarda başlattığımız dijital dönüşüm çalışmalarına tüm hızımızla devam ediyoruz. Özellikle müşteri deneyimini mükemmelleştirme hedefiyle başladığımız, her bir müşterinin durumunu dikkate alan kişiselleştirilmiş tekliflerle self servis kanalların faaliyete başladığını memnuniyetle söylemek isterim. Operasyonel verimlilik de gündemimizin ilk maddelerinden; otomasyon ve robotik süreç otomasyonuna çok önem veriyoruz. Son olarak veri analizindeki dönüşümden de bahsetmek isterim. Büyük veri analitiği kullanarak karar destek süreçlerinde çok daha hızlı ve etkin sonuçlar alabiliyoruz. Finansal verilerin analizi, müşteri trendlerini anlamada güçlü bir araç haline geldi. Yine yapay zekâ ve büyük veri destekli NPL skorlama ve değerlendirme süreçlerinde daha hızlı ve doğru analizler yaparak yatırım kararlarımızı ve limitlerimizi belirliyoruz.

*Ekonomik tabloyu ve sektörünüzdeki yansımalarını nasıl yorumluyorsunuz?

Varlık yönetim sektörünü, bankacılık sistemine entegre bir sistem gibi düşünebiliriz. Bu çerçevede ekonomi ve finans alanındaki değişiklikler, varlık yönetim sektörünü de oldukça yakın bir şekilde etkiliyor. 2023'ün ikinci yarısından itibaren başlayan faiz artışları ve kredi sıkılaşmaları sektörümüze de yansıdı. Ancak varlık yönetim sektörünün içinde bir 'hedge' mekanizması da var; ekonomik büyüme ve nakde ulaşımın göreceli olarak daha kolay olduğu dönemlerde, müşterilerimizin ödeme imkanlarının artmasına paralel biçimde sektörün de gelirleri yükseliyor. Diğer taraftan, ekonomik büyümenin azaldığı ve nakde ulaşımın göreceli olarak daha zor olduğu dönemlerde ise bankaların sorunlu alacakları bir artış gösteriyor. Varlık yönetim sektörü de yaptığı yatırımlarla bankaların sorunlu alacaklarını çözmelerine destek veriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR