Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gazi Üniversitesi'ndeki bir etkinlikte gerçekleştirdiği sunumda yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Bakan Uraloğlu, Türksat 6A'nın yerli üretim hamlesiyle yapıldığına işaret ederek, "Yüzde 81 yerlilik oranı var. Sivil ve askeri haberleşmede kendimizi tam güvende hissedeceğiz. Dünyadaki 11 uydu üreticisinden birisi olduk. Burada gerçekten 'biz yapabiliyoruz' demiş olmak çok kıymetli. Türksat 6A ilk test yayını da gerçekleşti. Herhangi bir sorun olmadı." değerlendirmesinde bulundu.
5G'ye geçildiğinde daha hızlı internet kullanımı sağlanacağının altını çizen Uraloğlu, şunları kaydetti:
"5G'nin, üretim noktalarında robotların kullanılmasından bazı makinelerin uzaktan kumanda edilebilmesine kadar birçok faydası olacak. Bu sene ihalesini yapacağız, 2026'da 5G'ye Türkiye genelinde geçmiş olacağız. Statlarda da denemesini yapıyoruz, bu akşamki Galatasaray ile AZ Alkmaar arasındaki maçta statta ilk kez 5G'yi denemiş olacağız."
U-Fest Civil Ankara 2025 etkinliği kapsamında, inşaat mühendisliği alanında uzman konuşmacılar, sektörün önde gelen firmaları, yetkilileri ve öğrenciler bir araya gelecek.
"Sivil ve askeri haberleşmede, kendimizi tam güvende hissedeceğiz"
Uraloğlu, denizcilik sektöründe de 217 aktif liman olduğunu değinerek, geçen yıl elleçlenen yük miktarının 531 milyon tona yükseldiğini hatırlattı.
Geniş bant internet abonesinin 96,4 milyona ulaştığına dikkati çeken Uraloğlu, fiber ağ uzunluğunun da 600 bin kilometreye yaklaştığını aktardı.
"Dünyada 351 noktaya uçuyoruz"
Bakan Uraloğlu, Türkiye'de havalimanı sayısının 58'e yükseldiğine işaret ederek, "Biz şu anda dünyada 351 noktaya uçuyoruz. Türkiye'den daha fazla noktaya uçan başka ülke yok. Geçen seneyi 230 milyon yolcuyla kapattık." dedi.