Güney Kore'nin başkenti Seul, sürdürülebilir ve akıllı şehir dönüşümünde öncü konumda yer alıyor. Şehir, çok merkezli kentsel gelişim modeliyle ekonomik faaliyetleri farklı bölgelere yayarak dengeli büyümeyi teşvik ediyor. Trafik sıkışıklığını azaltmak ve daha yaşanabilir alanlar oluşturmak için toplu taşımaya öncelik verilirken, yürünebilirlik artırılıyor ve bisiklet dostu altyapı destekleniyor. Seul, ayrıca eski otoyolları su yollarına ve yeşil alanlara dönüştürerek kişi başına düşen yeşil alan miktarını önemli ölçüde artırıyor. Akıllı şehir teknolojileri; büyük veri ve IoT kullanımı sayesinde enerji verimliliğini destekliyor, kamu hizmetlerini optimize ediyor ve vatandaşların şehir yönetimine katılımını güçlendiriyor.
Şehrin ekonomik dayanıklılığı, güçlü kamu-özel sektör iş birlikleriyle destekleniyor. Seul, inovasyonu teşvik etmek amacıyla teknoloji firmalarına ve girişimcilere sağladığı teşviklerle küresel bir teknoloji merkezi haline geldi. 2023 Küresel Akıllı Şehir Endeksi'nde üst sıralarda yer alan şehir, CO2 emisyonlarını Paris, Londra ve New York gibi şehirlerden daha düşük seviyede tutmayı başarıyor. Güçlü liderlik, kapsayıcı kentsel planlama ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelik net politikalar sayesinde Seul, modern şehircilik anlayışının en başarılı örneklerinden biri olarak dünya çapında model alınan bir şehir konumuna geldi.
Barselona, akıllı şehir konseptinin en başarılı örneklerinden biri olarak teknoloji ve veriyi kullanarak şehir yaşamını iyileştirmeye öncülük ediyor. Şehir genelinde 10 bin akıllı sokak lambası, hava kalitesi ve gürültü sensörleri gibi IoT (Nesnelerin İnterneti) çözümleriyle altyapısını dijitalleştirdi. Akıllı çöp kutuları sayesinde atık yönetiminde yüzde 20 maliyet tasarrufu sağlanırken, su yönetim sistemleri ile su kaybı yüzde 25 oranında azaltıldı. Barselona'nın sürdürülebilir ulaşım hamleleri de dikkat çekici. Akıllı otobüs durakları ve gerçek zamanlı veri sistemleri toplu taşıma kullanımını yüzde 15 artırırken, 6 bin bisiklet kapasiteli Bicing paylaşım sistemi şehrin karbon ayak izini düşürüyor. Ayrıca, 500'den fazla elektrikli araç şarj istasyonu ve düşük emisyon bölgeleriyle yeşil ulaşımı teşvik ediyor. Vatandaş katılımını ön planda tutan şehir, Decidim Barcelona gibi platformlarla halkın karar alma süreçlerine aktif katılımını sağlıyor.
Son yıllarda Dubai yenilik, lüks ve mimari harikalarla tanınan bir küresel merkez olarak yerini sağlamlaştırdı. Emirlik, hızla gelişen teknolojiyi şehir planlamasına ve gayrimenkul sektörüne entegre ederek geleceğe doğru büyük adımlar atıyor. 2025 yılı itibariyle, Dubai dünyada akıllı şehirlerin öncüsü olarak kabul ediliyor, ileri teknolojilerin sürdürülebilir şehir yaşamıyla nasıl uyum içinde çalıştığını gözler önüne seriyor. Dubai'nin 'Akıllı Dubai' girişimi, 2014'te başlayan ve şehri dünyadaki en akıllı ve mutlu şehir haline getirmeyi hedefleyen bir vizyonun ürünü... Bu girişimle birlikte şehir; altyapı, yönetim ve kamu hizmetlerinde dijital dönüşüm başlattı. IoT (nesnelerin interneti), yapay zeka (AI) ve blok zinciri gibi teknolojilerle yaşam kalitesini artırarak 2025'te bu teknolojilerin şehir hayatının ayrılmaz bir parçası haline gelmesini sağladı.