USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

22 Temmuz 2024 12:32

Mogan Enerji, hibrit santral yatırımı yapacak

Mogan Enerji, bu yıl içinde Kocatepe Rüzgar Enerjisi Santrali'nde 32,5 MW'lık hibrit GES yatırımı planlıyor. Arnavutluk yatırımının ise 2025'te başlaması bekleniyor.

Mogan Enerji, hibrit santral yatırımı yapacak

Güriş Grubu'na bağlı Mogan Enerji, Türkiye'nin farklı coğrafi bölgelerine yayılmış sekiz jeotermal, dokuz rüzgar ve dört hidroelektrik olmak üzere toplam 21 enerji santrali ile toplam kurulu gücü 1025,52 MW'ye ulaşan sektörün önde gelen şirketlerinin başında geliyor. 1980'den bu yana enerji sektörüne yatırımlarına istikrarlı bir şekilde devam eden şirketin CEO'su Ali Karaduman hedeflerinin Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak ve yenilenebilir enerji yatırımlarıyla ülke ekonomisine katkıda bulunmak olduğunu söylüyor. Mogan enerji bu kapsamda Kocatepe Rüzgar Enerjisi Santrali'nde 32,5 MW'lık GES (Hibrit) yatırımı planlıyor. Kısa süre içerisinde bu yatırıma başlayacaklarını ifade eden Karaduman, projeyi 2024 sonunda devreye almayı planladıklarını anlatıyor. 2024 için Mogan Enerji ayrıca jeotermal santrallerinin bulunduğu mevcut proje sahalarında üretim seviyesini korumak amacıyla hem yeni kuyuların açılması hem de mevcut kuyuların üretim performanslarının korunması amacıyla gerekli bakım ve onarım çalışmaları gibi iyileştirme faaliyetlerini de sürdürecek.

PORTFÖYDE RÜZGAR AĞIRLIĞI

Mogan Enerji'nin Türkiye'deki portföyü oldukça zengin. Öncelikle rüzgar santrallerinde şirket Türkiye'nin en büyük yatırımcıları arasında yer alıyor. Jeotermal santral yatırımları da Mogan Enerji'nin portföyünde önemli bir yer tutuyor. 1025,52 MW olan toplam kurulu gücün 684,25 MW'si RES, 259,9 MW'si JES, 81,37 MW'si HES'lerden oluşuyor. Karaduman, "2023'te Seyit Onbaşı Rüzgar Santralimizde 1 MWe kapasite artışı aldık. Kocatepe Rüzgar Enerjisi Santrali'nde 32,5 MW'lık GES (Hibrit) yatırımının izinlerini tamamladık" diyor. Elbette önemli bir konu da santrallerde kullanılan teknoloji. Santrallerin teknolojik ve mühendislik açısından şirketin bilgi birikimini yansıttığını söyleyen Karaduman, "Galiphoca JES'imiz Türkiye'deki ilk flash sistemde çalışan santraldir. Özellikle Galiphoca JES ve Efeler JES tam kapasite ile çalışıyor" diyor.

ARNAVUTLUK YATIRIMI İZİNLERİ BEKLİYOR

Mogan Enerji'nin yurt dışında da yatırımları bulunuyor. Arnavutluk'un Vlore şehrinde, Rzeze e Kanali Sıradağları ile Majen e Stogu'daki Lungara Dağları arasında inşa edilmesi planlanan 74.88 MW kapasiteli rüzgar enerji santrali için ihale süreci Haziran 2021'de başlamıştı. Altyapı ve Enerji Bakanlığı'nın 22 Ağustos 2023 tarihli yazısı ile BRD Sh.p.k., GÜRİŞ İnşaat ve Mühendislik A.Ş. ve MOGAN Enerji Yatırım Holding A.Ş. konsorsiyumunun ihaleyi kazandığı kesinleşti ve bu amaçla 'GMB RENEWABLE ENERGY INVESTMENTS SHPK' kuruldu. Ali Karaduman mevcut durumda, altyapı ve Enerji Bakanlığı ile Enerji Alım Anlaşması (PPA) görüşmelerinin devam ettiğini, gerekli izinlerin tamamlanmasını takiben 2025 yılı içinde inşaata başlanmasının planlandığını söylüyor.

"AR-GE VE PATENT GELİŞTİRİYORUZ"

*Özellikle yenilenebilir enerji alanında Türkiye'nin önde gelen enerji yatırımcılarından biri konumundayız. Sürdürülebilir bir gelecek ve Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için yerli ve yenilenebilir enerji yatırımları ile ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam etmek istiyoruz.

*Yenilenebilir enerjide potansiyelimizi doğru kullanıp, bu alandaki yatırımlara hız kesmeden devam edersek yenilenebilir enerji üretimi ile hem cari açık kapanacak hem de enerji alanında kendi kendine yetebilen bir ülke olarak dünyada yükselen yıldız konumuna geleceğiz.

*Ayrıca işletmedeki santrallerimizin modern çağımıza uygun olarak Ar-Ge çalışmalarını kendi ekiplerimizle yapmakta ve patentleri kendimize ait olarak devamlı geliştirmekteyiz. Amacımız Türk mühendisliğini de dünyaya tanıtmak.

EN ÇOK OKUNANLAR