USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kripto Para Haberleri

28 Mayıs 2024 13:18

Dünyanın ilk tarım emtia token'ları Cropto'dan

Dünyanın ilk tarım emtia token'larını piyasaya süren Cropto; buğday, arpa, mısır ve fındık ürünlerine endeksli token'ları ile sokaktaki vatandaşın 7/24 kolay ve hızlı bir şekilde tarım ürünlerinde istediği miktarda yatırım yapmasının önünü açıyor.

Dünyanın ilk tarım emtia token'ları Cropto'dan

Türkiye dahil olmak üzere Avrupa'dan Asya'ya geniş bir bölgenin ilk tarımsal varlığa dayalı token'ları olan Cropto Token'lar, dijital olarak blok zincir teknolojisi ile oluşturulmadan önce token'lara karşılık gelen tarımsal ürünün fiziksel olarak tedariğini sağlıyor. Akabinde, belli kalite şartlarını taşıyan, depolarda muhafaza edilen her bir 1 kg tarımsal ürüne karşılık 1 adet token oluşturularak Cropto Tarım Token'larının yaratım süreci gerçekleştiriliyor. Cropto Tarım Token'larının fiyatları ise tedarik edilen tarımsal ürünlerin fiyatları ile ilişkili oluşuyor ve piyasa fiyatları ile token fiyatları şekilleniyor. Cropto Tarım Token'larının, başta buğday, arpa, mısır ve fındık ürünleri olmak üzere 20 adet tarım ürününün tokenize edilmesi ile oluşmuş bir tarım token ailesi olduğunu belirten Cropto Token Kurucu Ortağı ve CEO'su Demir Aksoy ile Varlığa Dayalı Token (asset-backed token) olarak kabul edilen ve gerçek dünya varlıklarını temsil eden (RWA Tokenization-Gerçek Dünya Varlıklarının Tokenizasyonu) tokenlerin tarım sektörüne entegrasyonunu konuştuk.

* Cropto'nun sektördeki rolünden kısaca bahseder misiniz?

Piyasada dört adet Cropto Buğday Token (Kısa Kod: CROW), Cropto Fındık Token (CROF), Cropto Arpa Token (CROB) ve Cropto Mısır Token (CROC), CoinTR (cointr.com ve cointr.pro) ve Bitlo (bitlo.com) kripto varlık borsalarında işlem görüyor. Planlı bir şekilde pirinç, soya, zeytin ve pamuk gibi diğer toplam 16 adet daha Cropto Tarım Token ailesine ait token kontrollü bir şekilde piyasa sürülecek. Cropto Tarım Token'larımızın yanında Cropto Yönetişim (Governance) Token'i ise Cropto proje ve markamızın yönetişim Token'i olarak planlandı ve yakın zamanda piyasaya çıkarmaya planlıyoruz. Cropto Tarım Token'larının listelendiği ve işlem gördüğü bir Tarım DEX (Decentralized Exchange-Merkezi olmayan kripto varlık borsası) platformumuzun beta versiyonunu da yakın zamanda devreye aldık ve Cropto Tarım Token'larımızı, merkezi kripto varlık borsaları dışında Cropto DEX platformumuzu da ticarete açılabilir duruma getirdik.

* Girişiminiz nasıl ortaya çıktı? Kuruluş hikayenizi anlatır mısınız?

ODTÜ'de Bilgisayar Mühendisliği eğitimi aldım. Ardından İngiltere'de İşletme Yüksek Lisans eğitimim sonrası doktora yaptım. Doktora tez konum, 'Tarım ürünlerinin tokenizasyonu ve Türkiye Tarım Token Sistemi'ydi. Ardından bu fikri ticarileştirmeye karar verdim. Çünkü tarım kökenli, 75-80 yıldır pirinç, fındık, buğday, arpa, mısır gibi ürünlerin çiftçiliğini, üretimini yapan bir aileden geliyor olmakla beraber bilgisayar mühendisi oluşum, teknolojinin dinamikliğine tarımı entegre etmemi kolaylaştırdı.

CROPTO İLE TARIM ÜRÜNLERİNE YATIRIM TABANA YAYILACAK

* Kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerinizi aktarır mısınız?

Dünyada herhangi bir insanın kolay ve hızlı bir şekilde tarım ürünlerine Cropto Tarım Token vasıtasıyla istediği miktarda 7/24 yatırım yapmasını istiyoruz. Bunu da belli ölçüde başardık. İleri vadede tarım ürünlerine yatırım tabana yayılarak tarım ürünleri fiyatlarının daha demokratik ve katılımcı oluşmasının da önü açılacak. Ayrıca Cropto Tarım Token'larının buğday, arpa, mısır, fındık gibi önemli ve stratejik ürünlerin ülkeler arası ticaretinde de tarım sektörüne dönük global bir para birimi olmasını hedefliyoruz. Cropto Tarım Token'ları fiyatları lokal ve global fiyatlar ile ilişkili bir şekilde serbest piyasa koşullarında oluşuyor ve ülkeler arası tarım ürünleri ticaretinde de global bir para birimidir.

(Cropto Token Kurucu Ortağı ve CEO'su Demir Aksoy)

GÜVENİLİR KURUMLARLA GÜÇLÜ İŞ BİRLİKLERİ

* Firmanız 2023 yılında nasıl bir performans sergiledi? 2024 ve sonrası için hedefleriniz nedir?

Cropto Tarım Token'ları CoinTR.com, CoinTR.pro ve Bitlo.com borsalarında 7/24 işlem görüyor. Yakın zamanda diğer global güvenli borsalarda da işlemlere açılacak. Türkiye'nin önemli şirketleri Ulusoy Un, Söke Un ve hem ülkemizde hem de Uzak Doğu'da etkili bir borsa olan CoinTR ile iş birliği protokolleri imzaladık. 2024 Mart sonu toplam ürün arzımız ise hedefimizi aşarak 1001 tona ulaştı. Yıl sonu hedefimiz, minimum 5000 ton (5 milyon kg) ürün arzına ulaşmak ve minimum 5 milyon adet Cropto Token'ın dolaşımda olmasını sağlamak. Sonbaharda da Seri-A yatırım turunu tamamlayarak globalde büyüyeceğiz. Şu an mevcutta Cropto'ya yatırıma ilgi duyan gerek Birleşik Arap Emirlikleri gerekse Uzak Doğu kökenli Venture Capital'ler olduğunu söyleyebilirim. Yine bu yıl Dubai'de düzenlenecek olan AgriNext Conference'da blok zincir tabanlı bir tarım finansal teknoloji girişimi olarak dünyada ödül almaya aday gösterilen projeler arasında yer aldı.

BLOK ZİNCİR TABANLI DÜNYANIN İLK TARIM BORSASI OLACAK

* Markanız Türkiye'ye ve sektöre ne gibi ilkleri kazandırdı?

Cropto Tarım Token'leri, tarımsal varlıklara dayalı kripto token üretimi ve ihracı konusunda Türkiye'de ve dünyada bir ilke imza atan bir girişim. Bu tokenler, buğday, arpa, mısır ve fındık gibi çeşitli tarım ürünlerine dayanıyor ve toplamda 20 farklı tarım ürününü içeren geniş bir ürün yelpazesi sunuyor.

Bu zengin çeşitlilik, Cropto Tarım Token'lerini muadillerinden ayıran ve daha kapsamlı bir yapı sunan özelliklerinden biri... Cropto, tarım sektöründe bir adım daha ileri giderek, 2024'ün ilk çeyreğinde planlanan Cropto DEX adlı bir merkeziyetsiz tarım ürünleri kripto borsasını şu an beta versiyonunda faaliyete açtı. Bu borsa, dünyada ilk defa kurulacak olan blok zincir tabanlı bir DeFi (Decentralized Finance) Tarım Borsası olacak. Cropto DEX, öncelikle bölgesel olarak başlayacak ve ardından global düzeyde tokenize edilmiş tarımsal emtiaya dayalı ürünlerin alım-satımını sağlayacak bir platform olarak şekillenecek.

EN ÇOK OKUNANLAR