USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Finans Haberleri

15 Haziran 2024 12:20

Vadeli Mevduat Türleri ve Farkları

Vadeli mevduat türleri ve türler arasındaki farklar risksiz bir yatırım aracından yana tercih yapmak isteyenler tarafından merak ediliyor. Vadeli mevduat türleri hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız öncelikle vadeli mevduatın ne olduğunu bilmeniz gerekiyor.

Vadeli Mevduat Türleri ve Farkları

Vadeli mevduat türleri ve türler arasındaki farklar risksiz bir yatırım aracından yana tercih yapmak isteyenler tarafından merak ediliyor. Vadeli mevduat türleri hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız öncelikle vadeli mevduatın ne olduğunu bilmeniz gerekiyor.

Vadeli mevduat en risksiz yatırım araçlarından biridir. Yatırılan paranın belirli bir süre içerisinde faiz getirisi sağladığı hesap türüne vadeli mevduat adı verilir. Vadeli mevduat hesaplarının kendi içerisinde farklı seçeneklere sahip olduğunu söylemek mümkündür. Bu durum hem ana paranıza hem de yatırımdan beklentilerinize bağlı olarak uygun bir tercih yapabilmenizi sağlar.

Vadeli hesapta bulunan ana para miktarının artması, faiz kazancının da aynı oranda artmasını sağlar. Vadeli hesapta bulunan para bir ay, üç ay, altı ay veya bir yıl gibi farklı süreler ile vadeye koyulabilir. Vade süresinin uzaması ve faiz oranının artması ise kazanç oranının artmasını sağlar.

Sabit Faizli Vadeli Mevduatlar

Belirli bir süre boyunca sabit bir faiz oranı üzerinden getirisinin hesaplanması yapılan, süre sonunda anapara ve faiz gelirinin bir arada ödendiği hesap türü sabit faizli vadeli mevduat hesabıdır. Sabit faizli vadeli mevduat hesabı açılırken belirlenen faiz oranı vade boyunca herhangi bir değişikliğe uğramaz. Dolayısıyla sabit faizli vadeli mevduat hesabının en önemli özelliği faiz oranının sabit olmasıdır. Faiz oranı sözleşme süresi boyunca sabit kalacağı ve piyasada dalgalanmalarından etkilenmeyeceği için pek çok kişi adına güvenilir bir seçenek olduğu söylenebilir.

Sabit faizli vadeli mevduatların en önemli özelliklerinden biri belirli bir vade süresine sahip olmalarıdır. Önceden belirlenmiş bir süre için açılan bu hesaplar bir aydan birkaç aya kadar değişiklik gösterebilir. Anapara ve faiz getirisi vade sona erdiğinde, bir arada ödenir.

Sabit faizli vadeli mevduat risk ve getiri dengesi açısından en dengeli yatırım araçlarından biridir. Düşük riskli bir yatırım aracı olarak kabul edilen bu hesap türü, sabit faiz oranı sebebiyle getiri konusunda net bir bilgiye sahip olmaya yardımcıdır. Buna paralel olarak sabit faizli vadeli mevduat farklı para birimleri için açılabilecek bir hesaptır. Yatırımcı döviz riskini böylelikle yönetme şansı yakalar.

Değişken Faizli Vadeli Mevduatlar

Faiz oranının piyasa koşullarına göre çeşitli aralıklarda değiştiği, getirisinin sabit olmadığı mevduat türü değişken faizli vadeli mevduat ismi ile anılır. İsminden de anlaşılacağı üzere değişken bir faiz oranına sahiptir. Faiz oranı üç aylık, altı aylık veya yıllık gibi farklı periyotlarda güncellenir. Piyasaya göre belirlenen faiz oranları değişken faizli vadeli mevduat ile elde edeceğiniz kazancın değişken olduğunu gösterir.

Değişken faizli vadeli mevduat hesabı piyasa koşullarına bağlıdır ve belirli bir vade süresi bulunur. Bu mevduat hesabının tercih edilmesini sağlayan en önemli özelliği esnekliktir. Yatırımcıları faiz oranlarında meydana gelen artış sebebiyle avantaj sağlayan bu yöntem, faiz oranlarının artması beklenen dönemler için en ideal yatırım aracıdır.

Döviz Cinsinden Vadeli Mevduatlar

Amerikan Doları, Euro veya İngiliz Sterlini gibi belirli bir yabancı para biriminin belirli bir süre boyunca kâr elde ettirmesi amacıyla bir hesapla tutulması durumu döviz cinsinden vadeli mevduat olarak değerlendirilir. Hesabın yabancı para biriminde açılması, yerel para biriminde olan mevduatlara kıyasla genellikle daha düşük bir faiz oranına sahip olması ve kendi içerisinde belirli bir vade süresi bulundurması en önemli özellikleri arasındadır. Döviz cinsinden vadeli mevduatlar döviz kuru riski taşıyabilir. Fakat döviz geliri veya ödemeleri olanlar için en uygun seçenek olduğu söylenebilir.

Kısa Vadeli Mevduatlar

Kısa vadeli mevduat ya da günlük vadeli hesaplar, son yıllarda en sevilen bankacılık ürünleri arasında yer almayı başarıyor. Bankada bulunan paranın 24 saat boyunca vadede tutulması, tutulduğu süre boyunca değerlendirilmesi ve 24 saat sonucunda kişiye kar kazandırması kısa vadeli mevduat olarak değerlendiriliyor. Sabit faiz oranı ile birlikte anaparaya eklenen faiz getirisi, kısa süre içerisinde kazanç sağlamayı kolaylaştırıyor.

Farklı oranlarda paralar için tercih edilebilecek bir yatırım aracı olan kısa vadeli mevduatların sağladığı en önemli avantaj kar kazancı elde etmek için uzun süre beklemeye gerek olmamasıdır. Gün sonunda hem ana parayı hem de kar kazancını kullanabilirsiniz.

Uzun Vadeli Mevduatlar

Yatırımcıların belirli bir süre boyunca, önceden belirlenmiş faiz oranı üzerinden tasarruf ettikleri yönteme mevduat hesabı adı verilir. Mevduat hesabının yatırımcısına para kazandırmasının en önemli sebebi ana paranın vade süresi boyunca işlenmesi dolayısıyla süre sonunda yatırımcıya kar elde ettirmesidir. Burada belirtilen vade, süreyi tanımlamak için kullanılır.

Mevduat hesaplarının farklı çeşitlerinin olmasının en önemli sebebi, vade sürelerinin değişmesidir. Bu durum hem yatırım aracı olarak size uygun bir yöntem seçebilmenizi sağlar hem de parayı ne kadar süre içerisinde kullanmak istediğinize bağlı olarak uygun bir tercih yapmanızı kolaylaştırır. Eğer uzun süre boyunca kullanmanız gerekmeyen bir parayla kar elde etmek istiyorsanız uzun vadeli mevduat hesapları sizin için uygun bir seçenektir. Uzun vadeli mevduat hesapları en az 90 gün olmak üzere açılan, vade süresi boyunca ana parayı ya da karı kullanamadığınız hesap türüdür. Kısa vadeli mevduat hesaplarına oranla daha yüksek kazanç elde etme imkanı sunarlar.

Gelişmiş Vadeli Mevduatlar

Standart vadeli mevduat hesaplarına oranla daha esnek özelliklere ve potansiyel olarak yüksek getiriye sahip olan mevduat türü gelişmiş vadeli mevduat olarak adlandırılır. Yatırımcılara sağladığı çeşitli avantajlar sebebiyle sevilen bir bankacılık ürünü olan gelişmiş vadeli mevduat, banka tarafından özel olarak sunulan bir kampanya olarak da değerlendirilebilir. Gelişmiş vadeli mevduatlar esnek faiz oranlarına, erken çekim imkânına, döviz ya da altın cinsinden açabilmeye ve yüksek getiri potansiyeli gibi ekstra avantajlara sahiptir.

Yükselen Faizli Vadeli Mevduatlar

Belirli bir süre boyunca faiz oranının kademeli olarak arttığı mevduat türüne yükselen faizli vadeli mevduat adı verilir. Yatırımcılara zamanla artan faiz oranlarından yararlanma imkanı sunan yükselen faizli vadeli mevduatlar, belirli bir vade süresine, artan faiz oranlarına ve garanti getiriye sahiptir. Diğer yatırım yöntemlerine oranla daha düşük bir riske sahip olması ve erken çekim gibi imkânlar sunması yükselen faizli vadeli mevduat hesaplarının tercih edilmesini sağlar. Çeşitli para birimlerinde açılabilen bu hesap yüksek getiri potansiyeli sunar.

Yükselen faizli vadeli mevduat sağladığı çok sayıda avantaj sebebiyle son yılların en sevilen vadeli mevduat hesapları arasına girmeyi başarıyor. Bu durum vadeli mevduat hesapları içerisinde birbirinden farklı seçenekler olduğunu gösteriyor. Banka tarafından sunulan bir bankacılık ürünü olan ve sağladığı çok sayıda avantaj sebebiyle yoğun ilgi gören vadeli mevduatlar, en risksiz yatırım araçları arasında yer alıyor. Sizler de vadeli mevduat hesapları arasından seçim yapmaya çalışırken öncelikli olarak yatırımın amacını belirlemelisiniz. Yatırım ile elde edeceğiniz kazancı ne zaman kullanmak istediğiniz ya da hangi amaçla yatırım yaptığınız gibi faktörleri göz önünde bulundurarak vadeli mevduat türleri arasından seçim yapabilirsiniz.

EN ÇOK OKUNANLAR