USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

17 Temmuz 2024 11:35

Yenilenebilir enerji yatırımları iş birlikleriyle büyüyor

Türkiye'nin yüksek enerji potansiyelini yatırıma dönüştüren şirketler, temiz enerji projeleri yarışına giriyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarında yerel ve küresel iş birlikleri hızla artıyor.

Yenilenebilir enerji yatırımları iş birlikleriyle büyüyor
Başta gelişmiş ülkeler olmak üzere hemen hemen tüm dünya ülkeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımda yüksek düzeyde bir farkındalık seviyesine sahip. Özellikle enerjide ithal kaynaklara bağımlılığın, ülkeler için nasıl bir bekâ sorunu olduğu anlaşılınca, bu yöndeki yatırım ve regülasyonlarda gözle görülür bir hızlanma yaşıyoruz. Enerji dönüşümü, tüm hükümetlerin ve elbette enerji sektörünün farklı alanlarında yatırım yapan şirketlerin bir numaralı gündem maddesi... Küresel iklim ve kalkınma hedeflerini karşılamak için gerekli hız ve ölçekte yapılması gereken enerji dönüşümü, önemli biçimde eylem ve iş birliği gerektiriyor. Bu alandaki yeni iş birlikleri gerek Türkiye'nin enerji arz ve güvenliği adına gerekse sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlamak adına önem arz ediyor. Türkiye'de yenilenebilir enerjiye 2035'e kadar 73 milyar dolar yatırım yapılması planlanıyor. Şirketler de yenilenebilir enerji dönüşümü yatırımlarında kaynakta çeşitlilik, kapasite, depolama vb. konularda büyüme ve gelişme faaliyetlerine odaklanırken iş birliği anlaşmalarını hızlandırıyor. Enerji firmaları yenilenebilir enerji kullanımını artırmak için sürdürülebilir teknolojilere ve yenilikçi çözümlere yönelik geniş anlaşmalar düzenliyor. Platin olarak bu alanda öne çıkan iş birliklerini mercek altına aldık.

İŞ BİRLİĞİ İLE KURULU GÜCÜ 1.000 MW'A ULAŞTI

İş Bankası'nın sürdürülebilirlik yaklaşımının bir yansıması olarak 2022 yılında kurulan ve yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren İş Enerji; Göktekin Enerji'ye ait olan Metafor Rüzgar Enerji Santrali ve Yakaağzı Rüzgar Enerji Santrali'ne ilişkin hisselerin tamamını devralarak toplam kurulu gücünü 1.000 MW'a çıkardı. İş Enerji Genel Müdürü Kayahan Karadaş; "İş Enerji, Türkiye'nin en büyük rüzgar enerji santrali ve Türkiye'nin en yüksek rakımlı rüzgar enerji santrali unvanlı santralleri bünyesinde barındırıyor. Bingöl ve Ağrı illerinde yer alan söz konusu santrallere ilişkin ek kapasite tahsisi, proje geliştirme ve belirli işlerde müteahhitlik hizmetlerinin sağlanması konularında Göktekin Enerji ile iş birliği yaptık. 2025 yıl sonu itibarıyla 2.000 MW'lık kurulu güce ulaşarak Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji şirketlerinden biri olmayı hedefliyoruz" diyor.

İlk yurt dışı yatırımı Macaristan'da gerçekleşti

Karadaş; kuruluş stratejisi olarak yenilenebilir enerji sektöründe yatırım yapmayı hedefleyen İş Enerji'nin yurt dışı projeleri hakkında ise şu bilgileri veriyor: "Söz konusu yatırımlara ek olarak özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasında Avrupa Birliği üyesi ülkelerin yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımları ciddi bir biçimde teşvik etmeye başlamasıyla birlikte ilk yurt dışı yatırımımızı Ağustos 2023'te Macaristan'da gerçekleştirdik. Bu ülkedeki güneş enerji santrallerinin inşasını da 2024 yılı içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz.''

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE KARBON NÖTR TAAHHÜDÜ

Türkiye'nin lider şirketlerinin sürdürülebilirlik ve karbon nötr hedeflerine ulaşmaları noktasında hizmet verdiklerini söyleyen Chint Green Energy İş Geliştirme Müdürü Usame Döner, "İş modelimiz kapsamında ESCO/ PPA iş birlikleri yaparak sıfır karbon hedefi olan kurumsal müşterilerimiz için çatı ve arazilerine yatırımı, işletme bakımını, mühendisliğini ve inşaatını sağlayarak kurulumlar gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar YEKDEM projeleri de dahil olmak üzere toplamda 100 MWp'lik yatırım ve proje yönetim tecrübemizle öncü konumdayız" diyor.

20 bin 500 ton karbon emisyonu engellendi

Bursa'da Coşkunöz Metal Form ile 5,65 MWp, Man Türkiye ile 7 MWp'lik, Haier Europe ile 5,3 MWp'lik, Aytaç ile Çankırı'da 6 MWp'lik proje anlaşması imzaladıklarını aktaran Döner; "Çalışmalarımız neticesinde 20 bin 500 ton karbon emisyonunu engellemiş olduk. Önümüzdeki dönemde de birçok büyük şirket ile iş birliklerimize devam etmeyi ve ülkemizin yenilenebilir enerji altyapısına tüm hızımızla katkı sağlamayı hedefliyoruz. Türkiye'nin her köşesinde yenilenebilir enerjinin kullanımını artırarak, gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakma vizyonumuzu sürdüreceğiz. İş birliklerimiz ve projelerimizle, sadece bugünün ihtiyaçlarını karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda gelecek nesillere daha sürdürülebilir bir dünya bırakma taahhüdümüzü yineliyoruz'' yorumunda bulunuyor.

HEDEF, TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK 3 YEŞİL ENERJİ ŞİRKETİNDEN BİRİ OLMAK

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Grubu Başkanı Emre Hatem, Türkiye'nin yeşil enerjide başlattığı dönüşümde aktif bir oyun kurucu olmayı hedeflediklerini söyleyerek, "TotalEnergies'in yenilenebilir enerji alanında büyümek için Türkiye'yi ana ülkelerden biri, Türkiye'de ise Rönesans Enerji'yi iş ortağı olarak seçmesi önemli ve değerli... Bu güç birliği, Türkiye'de yenilenebilir enerji alanında bugüne kadar yapılmış en büyük iş ortaklıklarından biri. Bu nedenle Rönesans Holding için olduğu kadar, enerji sektörü ve Türkiye için de çok önemli bir gelişme olduğunu düşünüyor ve bu kapsamda çok değerli işler yapacağımıza inanıyoruz" diyor.

500 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

TotalEnergies ile ana odaklarının Türkiye yenilenebilir enerji sektörüne yatırım yapmak olduğunu anlatan Hatem, ''Türkiye Ulusal Enerji Planı'ndaki 2028 yılına kadar gerçekleştirilmesi öngörülen yeşil enerji yatırımlarının yaklaşık yüzde 7 ila 10'unu TotalEnergies ile gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuşuyor. Emre Hatem, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Yaklaşık 560 MW kapasiteli rüzgar ve güneş projelerinden oluşan bir yatırım hattına odaklanılıyor. Rönesans Enerji, TotalEnergies ortaklığı ile ilk 2 yılda 500 milyon dolarlık yatırımla 2025 yılı sonuna kadar kurulu kapasitemizi yaklaşık 3.5 kat artırarak 561 MW'a çıkarmayı planlıyoruz."

ENERJİ YATIRIMLARI

Enerjisa-Kontrolmatik

Enerjisa Üretim ve Kontrolmatik Teknoloji, Tekirdağ'da kurulacak 250 MW'lık Rüzgar Enerji Santrali ve bin MWh'lık Enerji Depolama Tesisi projelerinde çözüm ortağı olmak üzere iş birliğine gitti. 1 milyar dolarlık projenin finansmanı ise yurt dışından sağlanacak.

Enerjisa-Tekfen

Enerjisa Üretim ve Tekfen yeşil enerjide iş birliği için niyet mektubu imzaladı. Türkiye'nin önde gelen iki büyük kuruluşunun sahip oldukları uzmanlıkları, aynı hedef doğrultusunda kullanmak adına imzalanan niyet mektubuyla Tekfen ve Enerjisa Üretim yüksek kapasiteli, yeşil hidrojen-yeşil amonyak projesinde beraber çalışacak. Bu projede, Tekfen'in mühendislik ve endüstriyel tesis inşaatı alanındaki ve Enerjisa Üretim'in de yenilenebilir enerji konusundaki deneyimlerini birleştirmeleri hedefleniyor.

Borusan EnBW Enerji-SIemens Türkiye

Siemens Türkiye ve Borusan EnBW Enerji arasında gerçekleşen iş birliği, elektrikli araç ve şarj istasyonları ekosistemi konusunda teknik kapasite geliştirilmesi, yeni teknolojilerin takibi, karşılıklı eğitimler ve karma ekiplerle proje çalışmaları gibi çeşitli alanları kapsıyor. Bu stratejik ortaklık kapsamında, elektrikli araç filoları için ortak iş geliştirme faaliyetleri ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrikli araç filolarına enerji tedariği gibi önemli konular da ele alınacak.

RHG Enertürk- Bellona-TÜV SÜD-Mondihome

2022 itibariyle elektrikli araç şarj ağını Türkiye'nin bir çok bölgesinde kurduğu şarj istasyonlarıyla genişleten RHG Enertürk, 2024'te ise 30'dan fazla şehirdeki 70 noktada Bellona bayileri ile Mondihome bayileri önünde elektrikli araç şarj istasyonu kurulumunu tamamlamayı planlıyor. RHG Enertürk Enerji'nin elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulum, işletmeye alınma ve işletme süreçleri, TÜV SÜD gözetiminde gerçekleştirilecek.

EN ÇOK OKUNANLAR